Annonse

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. På filmstudieark-sidene kan man søke på filmer etter tittel, klassetrinn, fag og tema.

I tillegg til filmstudiearkene nedenfor, vil det i løpet av de nærmeste ukene vil det også bli lagt ut filmstudieark de kinoaktuelle filmene Før snøen faller, Tony 10, Lincoln samt Karsten og Petra blir bestevenner.

Victoria
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående. 
Fag: Norsk, Samfunnsfag.
Tema: Historie, Individ/gruppe, Likestilling/kjønnsroller, Kulturmøter/-konflikter, Litteratur på film, Oppvekst/familie.

Handlingen er hentet fra Knut Hamsuns roman ved samme navn, skrevet i 1898. Hovedpersonen er den naturelskende møllersønnen Johannes, som forelsker seg i den unge rikmannsdatteren Victoria. Hun gjengjelder hans kjærlighet, men store sosiale forskjeller hindrer de to i å forene sine følelser.

Når dødbringende sykdom tilslutt setter en endelig stopper for alt deres håp, kulminerer handlingen i Victorias følelsesladde avskjedsbrev til Johannes. En finale som har bidratt tungt til at denne fortellingen er blitt stående som en av vår klassiske litteraturs mest kjente kjærlighetsfortellinger.

Angels’ Share
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående 
Fag: Filmkunnskap, Samfunnsfag
Tema: Individ/gruppe, Helse og rus, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt, Kulturmøter/-konflikter, Politikk og samfunn

Robbie er en ung mann i begynnelsen av 20-årene som bor i den hardeste og fattigste delen av Glasgow, Skottland. Vi møter ham første gang i en rettsal, hvor han blir idømt samfunnsstraff for vold.  Gjennom en av tilsynsførerne går det opp for Robbie at han må ta seg sammen for å kunne skaffe seg et godt liv sammen med kjæresten sin og barnet som skal komme. Tilfeldighetene vil at Robbie får nyss om at verdens mest sjeldne whisky skal auksjoneres bort – og at en flaske med dette merket, koster 1 million pund. En smart plan formes i Robbies hode – plutselig vet han hva han må gjøre for å komme ut av den sosiale og økonomiske elendigheten.

Isdragen
Klassetrinn: 5.-7. trinn 
Fag: Samfunnsfag, Naturfag
Tema: Individ/gruppe, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Mik vokser opp sammen med far og bror. Far er alkoholiker og barnevernet holder et øye med familien. Da broren begår et ran er det ingen vei utenom, og familien blir splittet. Far må legges inn på avrusningsklinikk og Mik får bo midlertidig hos tante Lena i Norrland. Han finner seg langsomt til rette og liker seg etter hvert godt helt til barnevernet igjen henter ham for å bringe ham til en fosterfamilie. Hele bygda er blitt glad i Mik og ingen vil at han skal dra. Med stor dramatikk blir han likevel rykket opp fra tryggheten og ført til en fosterfamilie.

Historien om Pi
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: RLE-faget, Samfunnsfag, Naturfag 
Tema: Eventyr/fantasy, Historie, Litteratur på film, Miljøvern og naturvitenskap, Vennskap/respekt, Oppvekst/familie

Etter et skipsforlis befinner den indiske gutten Pi Patel seg ombord i en livbåt sammen med en bengaltiger. Pi må finne ut hvordan han og tigeren kan sameksistere, slik at begge kan overleve det som skal vise seg å bli en lang og eventyrlig ferd over Stillehavet.

Trikken til Auschwitz
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Historie, RLE-faget, Samfunnsfag 
Tema: Politikk og samfunn, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Vennskap/respekt, Kulturmøter/-konflikter, Individ/gruppe, Historie

Trikken til Auschwitz er fortellingen om hvordan den norske, jødiske unggutten Samuel Steinmann overlevde tre år i Hitlers tilintetgjørelsesleire under 2. verdenskrig. Den 26. oktober 1942 ble han arrestert hjemme hos en kamerat mens han gjorde lekser – av to norske politimenn. Han satt i mellom dem på trikken fra bydelen Nordstrand i Oslo, fraktet videre til en midlertidig leir i Tønsberg for så å bli deportert sammen med 531 andre jøder, i det tyske fraktskipet D/S DONAU 26. november 1942.

Filmen er en dyp personlig beretning om en norsk mann, som i 1942 nesten bare var et barn og hva han ble utsatt for av grusomheter – «bare» fordi han var jøde. Sammy Steinmann har en fabelaktig hukommelse og en usentimental måte å framstille sin historie på – som gjør at vi både ler, gråter og lever oss dypt inn i det han snakker om.

Annonse
Skroll til toppen