Annonse

Nordiske helter og skurker

Ved Odin, vikingene er virkelig i hugget for tiden! 4. oktober er det omsider klart for den norske eventyrfilmen Gåten Ragnarok, der runer funnet i Osebergskipets gravkammer skjuler svaret på opphavet til vår egen undergang. 1. november bærer det tilbake til Marvel-versjonen av Åsgard i Thor: The Dark World, mens Ringenes Herre-produsent Barrie Osbourne snuser på muligheten for å legge innspillingen av sine planlagte vikingfilmer til norske omgivelser.

Siden stum-kortfilmen The Viking’s Daughter ankom kinolerretet i 1908, er det blitt produsert en lang rekke filmer hvor vikingene har vekslet mellom nådeløse barbarer og heroiske skikkelser. Vi ser nærmere på våre forfedres filmhistorie som rommer alt fra kjærlighet og hevntokt til nærkontakt med drager og demoniske skapninger.

The Viking (1928)
Regi: Roy William Neill
Med: Pauline Starke, Donald Crisp, LeRoy Mason, Anders Randolf

Etter et brutalt overfall på et engelsk slott bærer det hjem til Norge hvor alt legges til rette for et trekantdrama mellom slaven, krigeren og vikingdatteren. The Viking var første spillefilm med både soundtrack og Technicolor-farger. Men som en av de siste stumfilmene lansert i en tid hvor lyd revolusjonerte bransjen, vendte publikum filmen ryggen. To år senere relanserte MGM den under tittelen The Privat Life of Leif Ericson, med lydeffekter og operetteliknende sangnumre. The Viking er vel verdt å se som en filmhistorisk kuriositet, selv om den kanskje ikke er helt historisk korrekt.

Se klipp fra The Viking (1928) her.

The Vikings (1958)
Regi: Richard Fleischer
Med: Kirk Douglas, Tony Curtis, Janet Leigh, Ernest Borgnine

The Vikings var den mest autentiske filmen om vikinger som var blitt laget frem til da, hvor man hadde brukt et helt år på intens research for å få alt korrekt ned til minste detalj. Blant annet var Vikingskipshuset i Oslo tungt inne på rådgiversiden og store deler av innspillingen ble gjort i norske Maurangerfjorden. Scenen hvor Kirk Douglas løper over årene under innseiling, samt likbrenning, var skikker man ikke hadde sett siden vikingtiden og filmen har langt på vei tålt tidens tann.

Se klipp fra The Vikings (1958) her.

The Long Ships (1964)
Regi: Jack Cardiff
Med: Richard Widmark, Sidney Poitier, Russ Tamblyn, Rosanna Schiaffino

Glem briter og Kirkens menn, her er det araberene som må bryne seg på barbarene fra nord. I sentrum for handlingen befinner det seg en enorm bjelle i massivt gull, følgelig et ettertraktet bytte for eventyrlystne vikinger. Historien er svært løst basert på svenske Frans G. Bengtssons bøker om Røde Orm og tar tidvis meget lett på logikk og fysikkens lover. Til gjengjeld scores det høyt på energi, visuell eleganse og høy underholdningsverdi.

Se klipp fra The Long Ships (1964) her.

Ravnen flyr (1984)
Regi: Hrafn Gunnlaugsson
Med: Jakob Þór Einarsson, Edda Björgvinsdóttir, Helgi Skúlason, Egill Ólafsson

Islandske Ravnen flyr, om en fåmælt og nådeløs hevner, har tydelig hentet inspirasjon fra Kurosawa, Ford og Leone, samtidig som historien i seg selv står nærmere de gamle norrøne sagaene fremfor klassisk heltehistorier signert Hollywood. Ravnen flyr gir ellers et svært realistisk bilde av det harde livet på datidens Island. Filmen utgjør første kapittel i Gunnlaugssons Viking-trilogi, etterfulgt av Ravnens skygge og Den hvite viking.

Se klipp fra Ravnen flyr (1984) her.

Sigurd Drakedreper (1989)
Regi: Lars Rasmussen og Knut W. Jordfald
Med: Kristian Tonby, Per Jansen, Terje Strømdahl, Cathrine Bang

Soga om Olav den Hellige og Dragens fange er begge norske filmer med en fot i glemmeboken. Det samme kan ikke sies om Sigurd Drakedreper, bygget på Torill Thorstad Haugers roman med samme navn. Filmen om jarlesønnen Sigurd ble i sin tid omtalt som norsk barnefilms svar på Veiviseren og er fremdeles en ypperlig introduksjon til vikingenes verden for barn og unge i alle aldre.

Se klipp fra Sigurd Drakedreper (1989) her.

Den 13. krigeren (1999)
Regi: John McTierman
Med: Antonio Banderas, Dennis Storhøi, Maria Bonnevie, Omar Sharif

Listen over problemer og skandaler i forkant av premieren er lengre enn et vondt år og gav filmen et noe ufortjent dårlig rykte som den fremdeles sliter med. Den 13. krigeren er like fult et spennende eventyr hvor de svake sidene ved historien veies opp med solide actionsekvenser, tidsriktige kostymer, fascinerende foto og glitrende musikk.

Se klipp fra Den 13. krigeren (1999) her.

The Secret of Kells (2009)
Regi: Tomm Moore
Med: Brendan Gleeson, Evan McGuire, Christen Mooney, Mick Lally

Denne perlen gikk dessverre under de flestes radar da den kom, til tross for en fortjent Oscar-nominasjon. Historien kretser rundt den unge, foreldreløse munken Brendan som sniker seg ut på eventyr utenfor onkelens høye murer. Samtidig kommer nordmennene stadig nærmere, med ødeleggelse og død som følgesvenn. Med sitt rolige tempo, vakre tegninger og en historie inspirert av irsk mytologi, plasserer The Book of Kells seg i samme kategori som Miyazakis Prinsesse Mononoke og Chihiro og heksene.

Se klipp fra The Secret of Kells (2009) her.

Valhalla Rising (2009)
Regi: Nicholas Winding Refn
Med: Mads Mikkelsen, Maarten Steven, Ewan Stewart, Gary Lewis, Gordon Brown

En stum, enøyd kriger og en liten slavegutt slår følge med en vikingklan som prediker Guds ord og søker det hellige land. Tåke sender de ut av kurs mot ukjent mål hvor farer lurer. Valhalla Rising må være en av tidenes mest uortodokse vikingfilmer der den minner mest om et samarbeid mellom Terrence Malick og den italienske gore-mesteren Umberto Lenzi. Det kreves aktiv tolkning av den enkelte underveis, etterfulgt av en god diskusjon etter rulleteksten.

Se klipp fra Valhalla Rising (2009) her.

Dragetreneren (2010)
Regi: Dean DeBois og Chris Sanders
Med: Kristen Wiig, Gerard Butler, Christopher Mintz-Plasse, America Ferrera, Jonah Hill

I en verden hvor flammepustende drager er tøffe og vikingene enda tøffere, finner unggutten Hikken seg håpløst malplassert. Så møter han en skadet drage og brått endrer alt seg drastisk. Dragetreneren er et fantastisk animasjonseventyr med ektefølt vennskap mellom en liten drage og en liten vikinggutt som sjarmerer selv den hardeste gråstein. Og hvem skulle vel ikke ønske man kunne fly av gårde på ryggen til sin egen drage?

Se klipp fra Dragetreneren (2010) her.

Annonse
Skroll til toppen