Kostnadene for menneskeliv, helse og den globale økonomien med covid-19 har vært enorme Celluloid Junkie (CJ) har sett på effekten pandemien har hatt på kinovisningene på verdensbasis. De har jaktet på og sporet opp alle nyheter forbundet med pandemien siden de første kinoene stengte i Kina i februar. De har tatt for seg alle kontinenter, alle territorier og språkgrupper, og kan med sikkerhet fastslå at absolutt ingen smitteutbrudd kan spores til kino eller kinosaler.
Kinoer har vært tvunget til å stenge på grunn av pålegg fra myndighetene eller simpelthen fordi det har manglet store publikumsfilmer fra Hollywood. Noen kinoer har aldri stengt helt, mens andre fortsatt ikke har gjenåpnet (bl.a. i Los Angeles og New York). Grunnen til restriksjoner mot folkeansamlinger skyldes i stor grad at smitte har spredt seg fra barer og restauranter til kirker og bryllup. Dette er også bakgrunnen for at kinoer har vært stengt og ikke blitt tillatt å gjenåpne.
Begrunnelsen for å stenge eller holde åpent innendørsaktiviteter er mer politisk enn vitenskapelig begrunnet, og varierer i stor grad fra land til land. CJ undersøkelse er basert på en nøye gjennomgang av alle artikler som har vært publisert, så vel som gjennomgang av online presentasjoner og fora. 95% av verdens kinoer ble stengt under den første bølgen av pandemien. Flere land i Asia holdt kinoene åpne til en viss grad, men bare ett land i Europa: Sverige, som har blitt kjent for en annen tilnærming til behandlingen av viruset. Alle land har hatt ulike former for smittevern og smittesporing, men selv land med relativt høyt kinobesøk i perioden februar til september (som Sør-Korea) har bare hatt et svært lite antall innom som siden har vist seg å være smittet. På grunn av smittevernet har disse ikke brakt smitte videre.
Som Film & Kino tidligere har publisert har en tysk undersøkelse fra Hermann-Rietschel-Instituts der Technischen Universität i Berlin påvist at det er farligere å gå på jobb enn å gå på kino. Her kan du lese undersøkelsen.
Ingenting er 100% sikkert, men Dr. Robert Lahita fortalte Vulture Magazine «jeg vil si du er 95% sikker hvis du går på kino (med alt smittevern på plass)». De svært få eksemplene CJ har funnet hvor det har vært smittede personer på kino på verdensbasis kan telles på en hånd, og ingen av disse har, som sagt, vært smittekilder for et utbrudd av covid-19. Analysen til Cinema Junkie kan leses her.
Nye muligheter for norsk film
– Det hersker naturlig nok stor usikkerhet rundt hvilken effekt pandemien vil ha på folks kinovaner på lang sikt. Vi registrerer uroen i det amerikanske kinomarkedet, sier Guttorm Petterson, direktør i Film & Kino. De store Hollywood-filmene er fremdeles viktig for oss og for publikum. Men vi ser også at det åpner seg en mulighet for norsk film når de store amerikanske titlene lar vente på seg. Global Cinema Federation (GCF), som Film & Kino er medlem av, har nettopp fått gjennomslag hos guvernør Cuomo om at kinoer utenfor New York kan begynne å gjenåpne. Les mer her.
Dette er viktig og har stor signaleffekt og kan gjøre at det åpner seg muligheter for å lansere amerikanske filmer på kino igjen. I mellomtiden strømmer publikum til norske filmer. «Knerten og sjøormen» har blitt sett av 130 000 siden kinopremieren 3. juli. «Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret» passerte i går 179.000 (19.oktober) og «Børning 3» (med premiere 14. oktober) har allerede nådd 148.000, sier Petterson. Hittil i oktober har norsk film en markedsandel på nesten 60%