Annonse

Rekordmange europeiske filmer i Haugesund

Filmprogrammet og tidspunkt for filmvisningene er nå tilgjengelige på
www.filmfestivalen.no .

– Vi er svært glade for de appellerende norske filmene vi har fått til Hovedprogrammet og Barnefilmfesten, sier programsjef Håkon Skogrand. – Det er også fantastisk å kunne presentere det sterkeste europeiske programmet noensinne på festivalen. Hele 50 av de 70 langfilmene som vises i det offisielle programmet kommer fra vår egen verdensdel.

Håkon Skogrand er svært fornøyd med å få de tre store vinnerne fra konkurranseprogrammet i Cannes til hovedprogrammet. – Dette skjer ikke hvert år; det er stort, sier programsjefen. – I tillegg har vi samme festivals fantastiske åpningsfilm,
Se opp, der tittelen viser til at drømmer skal realiseres, noe de også blir på forskjellig vis i mange av filmene.

Ifølge Skogrand er det betegnende for årets program at festivalens åpning og avslutning står steilt mot hverandre. – Mens åpningsfilmen
Upperdog er fintfølende optimistisk, oser avslutningsfilmen
Rottenetter av rå kynisme. Vel så ofte som drømmer realiseres, knuses de. Det ser man også tydelig i mange av årets hovedprogramfilmer, avslutter Skogrand.

Amandaprisutdelingen


Først under festivalen er det imidlertid forrige års norske filmproduksjon som står i sentrum. Fredag 21. august fylles Haugesund Konserthus Festiviteten av vår nasjonale filmbransje og våre egne stjerner som skal gå den røde løperen til den 25. Amandaprisutdelingen. Hele 19 Amandapriser skal overrekkes under jubileumsforestillingen som sendes direkte på TV 2 med Sven Nordin og Dennis Storhøi som verter.

– Når statuettene i år deles ut for 25. gang, er det en glede å kunne konstatere at Amanda har blitt den mest prestisjefylte, synlige og omtalte filmpris i Norge, sier festivaldirektør og leder for Amandakomiteen Gunnar Johan Løvvik. – Vi gleder oss stort til å feire Amandas jubileum sammen med en samlet norsk filmbransje.

Gjester


Løvvik ser også frem til å ønske festivalens mange gjester velkommen til Haugesund.

– Særlig er det en stor ære og glede for oss at HKH Kronprins Haakon gjester oss for å forestå åpningen av vår nordiske seksjon, New Nordic Films, torsdag 20. august, sier Løvvik. – Vi er også svært glade for at vår filmengasjerte kulturminister Trond Giske kommer for å forestå den offisielle åpningen av festivalen, søndag 23. august, med verdenspremieren på
Upperdog, regissert av Sara Johnsen. Regissøren vil være til stede sammen med skuespillerne Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Mads Sjøgård Pettersen, Bang Chau og Ole Paus, sier Løvvik. – Sistnevntes sønn, Marcus Paus, har komponert musikken til filmen og vil også komme til Haugesund.

Dagen etter, mandag 24. august, åpner den nye norske barnefilmen
Knerten den 22. Barnefilmfesten. Regissør Åsleik Engmark vil gjeste festivalen sammen med skuespillerne Adrian Grønnevik Smith og Petrus Christensen samt Anne-Cath Vestlys sønner Jo Vestly og Håkon Vestly.

– Aldri har Barnefilmfesten i Haugesund vært omkranset av mer festivalglamour enn i år, og når vi på toppen av det hele kan åpne med verdenspremiere på
Knerten, ligger det an til en fest uten like, sier ansvarlig for Barnefilmfesten, Tonje Hardersen.

Hele tre av filmene i årets Barnefilmfest har vært presentert i hovedprogrammet til to av verdens mest anerkjente festivaler. I tillegg til tidligere nevnte
Se opp fra Cannes viser vi
Ponyo på klippen ved havet, som mesteren Miyazaki presenterte i Venezia i fjor. I en gate for seg selv finner vi
Kaos i landsbyen, en smågal og høyfrenetisk belgisk film, som også ble vist i Cannes. Regissør Stéphane Aubier gjester festivalen.

Arild Østin Ommundsens
Rottenetter er festivalens offisielle avslutningsfilm torsdag 27. august. I tillegg til regissøren vil skuespillerne Fridtjov Såheim, Kristoffer Joner, Vegar Hoel og Silje Salomonsen være festivalens gjester.

To norske filmer vil ha spesialvisninger utenfor hovedprogrammet under festivalen. Marcelino Martin Valientes
Ulykken vil få sin verdenspremiere i Haugesund. Regissøren vil være til stede sammen med skuespiller og medprodusent Rune Temte.

I tillegg kommer regissør Thomas Robsahm med den Amandanominerte dokumentarfilmen
Moderne slaveri.

Sideprogrammene


Årets festival kan by på fransk, tysk og italiensk sideprogram i tillegg til Kritikeruke, Videorama og et eget kortfilmprogram.

Nytt i år er sideprogrammet Fra Emden til Haugesund, som er basert på et samarbeid festivalen har innledet med den tyske filmfestivalen International Filmfest Emden-Norderney. Tre prisvinnende filmer fra Emden vil bli vist i Haugesund. Regissør av Made in Deutschland, Hans-Erich Viet , og Luki Frieden som har laget
A Thousand Oceans gjester festivalen.

Til det franske programmet French Touch og Barnefilmfestens 15+, kommer regissør Sylvie Verheyde og skuespiller William Wayolle med filmen
Stellas verden. Mens det italienske sideprogrammet Cinema Italia gjestes av regissørene Marco Amenta med filmen
La siciliana ribelle og Federico Bondi med
Mar nero.

De internasjonale filmkritikerne Derek Malcolm, Ingeborg Bratoeva, Christian Monggaard og Matthieu Chéreau har valgt filmene til Kritikeruken, og gjester festivalen for å presentere dem.

Rekordstor påmelding til New Nordic Films


Det nordiske filmmarkedet New Nordic Films arrangeres i år for 15. gang. New Nordic Films gjestes av filmbransje fra hele Europa og verden for øvrig, og festivalens nordiske seksjon kan i år melde om rekordstor oppslutning. – Mer enn 300 profesjonelle deltakere fra 25 ulike nasjoner gjester Haugesund. Dette befester New Nordic Films posisjon som den nordiske filmbransjens største og viktigste møtested, sier ansvarlig for New Nordic Films, Gyda Velvin Myklebust.

New Nordic films åpnes offisielt av HKH Kronprins Haakon torsdag 20. august. Åpningsfilmer er svenske
Prinsessa av Teresa Fabik, som her får sin verdenspremiere, og kortfilmen
Skylappjenta av Iram Haq. Begge regissørene vil være tilstede sammen med skuespillerne Zandra Andersson og Moa Silén fra
Prinsessa.

Seminarprogrammet


Årets filmfestival kan by på et meget rikholdig og spennende seminarprogram.

Er den norske filmbransjen rammet av ”Pippisyndromet”? Hvorfor blir den tøffe jenta vi finner i mange barne- og ungdomsfilmer aldri voksen? Dette er spørsmål som stilles under Amandasamtalen fredag 21. august kl. 16.15, hvor temaet er mangelen på bærende kvinneroller i norske filmer. NRKs kulturredaktør Hege Duckert leder samtalen, mens regissør Hilde Heier innleder. I panelet finner vi regissørene Anette Sjursen og Erik Poppe, skuespillerne Anneke von der Lippe og Pia Tjelta, leder av Norsk Skuespillerforbund Agnete Haaland m.fl. Filmrådgiver Vigdis Lian er seminaransvarlig.

Lørdag 22. august kl. 10.30 arrangerer Norske Filmregissører i samarbeid med New Nordic Films et seminar med fokus på den ambisiøse nåtidsfilmen i Norden i dag. Fem regissører fra de nordiske land viser en scene de har skapt som har betydd noe spesielt for dem og deres regigrep. Den kjente danske klipperen Anders Refn innleder, mens Sirin Eide og Elsa Kvamme er møteledere. Regissørene som skal delta i panelet er Annette K. Olesen (Danmark), Fridrik Thor Fridriksson (Island), Arild Østin Ommundsen (Norge) og Saara Cantell (Finland). Seminaret holdes på engelsk.

Kultur og dannelse er temaet for Folkevalgteseminaret søndag 23. august kl. 15.15, hvor det vil bli satt fokus på den grunnleggende betydningen kulturen har for utviklingen av et kultivert samfunn. Hovedinnleder er stortingsrepresentant Inge Lønning. I panelet sitter blant andre stortingsrepresentant May-Helen Molvær Grimstad, leder av Civita Kristin Clemet og redaktør Pål A. Berg. Moderator er Per Haddal.

Filmkritikk i digitaliseringens tid er tema for Filmkritikerseminaret tirsdag 25. august kl. 17.00, som debatterer filmkritikkens og filmkritikerens tilsynelatende globale og nasjonale krise grunnet utfordringer fra ny teknologi, nye medier og finanskrise. Moderator er Siss Vik fra NRK P2.

New Nordic Films arrangerer Oscar Workshop hvor Torene Svitil, som leder The Awards Office ved The Academy of Motion Picture Arts and Sciences i Beverly Hills, tar for seg reglene for hvordan filmer kan bli vurdert i Oscar-kategoriene for fremmedspråklig film, kort- og dokumentarfilm.

Den nordiske filmen belyses fra et amerikansk perspektiv i seminaret American Point of View, hvor høyt profilerte beslutningstakere innen amerikansk filmindustri vil presentere sine tanker om hvordan den nordiske filmen lettere kan få innpass på det amerikanske markedet. Pia Lundgren fra Svenska Filminstitutet og Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt leder seminaret, mens Michael Barker fra Sony Pictures og Christian Vesper som jobber for IFC TV og Sundance Channel sitter i panelet. De to sistnevnte seminarene holdes på engelsk og er åpne for pressen.

Stavanger og Sandnes


For andre år på rad har Den norske filmfestivalen en forlenget arm til nabobyene i sør. I tillegg til de norske filmene vil filmer fra Barnefilmfesten og festivalens sideprogrammer vises for kinopublikummet i Stavanger og Sandnes 27. august – 1. september.
Les her for flere opplysninger .

Annonse
Skroll til toppen