Annonse
Før det er for sent. Foto: Erwin Steen.

Hva DU kan gjøre

Jochem har det ikke lett på skolen, han skiller seg ut og blir mobbet av de andre i klassen. Klassekameraten David føler med ham, men tør ikke å gripe inn. Selv når plagingen kommer ut av kontroll, er det ingen som sier ifra. Etter en skjebnesvanger klassefest forsvinner Jochem, og alvoret begynner å gå opp for klassen.

Nederlandske Før det er for sent tar opp et viktig tema. Den viser hvordan dynamikken i en klasse kan gjøre at mobbing kan foregå uten at noen føler ansvar for å stoppe det og mottok ungdomsprisen under fjorårets European Film Awards.

Ønsker årlige visninger
Før det er for sent inngår i Filmpakken som Skolekinonytt skrev om før sommeren. Filmen ble vist under årets filmfestival i Haugesund, og i salen satt Elise Røher, veileder for Seksjon skole og barnehage i Haugesund kommune. Hun er full av lovord om filmen og dens behandling av temaet mobbing.

– Den går rett inn i den tematikken som går på hvilken rolle tilskuerne spiller og hva du kan gjøre når du ser noen blir mobbet. Det var helt magisk å sitte i en fullsatt kinosal med over fire hundre tiendeklassinger, og det var ikke en lyd fra noen under visningen, forteller Røher når Skolekinonytt ringer henne.

Røher så flere som enten gråt eller tydelig hadde grått da de gikk ut av kinosalen etterpå. Ungdommene hun snakket med syntes filmen var fantastisk god, og hun har fått strålende tilbakemeldinger fra skolene i etterkant.

Før det er for sent er en fantastisk sterk, gripende og god film som jeg tenker burde vært vist årlig for samtlige niende trinn. Enn så lenge har vi bestemt at vi skal sende alle niendeklassingene i Haugesund på kino for å se den.

Dele tips og erfaringer
Det er en kjensgjerning at vennskap motvirker mobbing, og voksne har ansvaret for at alle barn skal bli inkludert. Samtidig er det ikke alltid lett å vite hva man som voksen kan gjøre. Målet for årets Manifest mot mobbing-kampanje er å engasjere hver enkelt til handling. På nettsiden kan man dele tips og erfaringer om det å forebygge mobbing og bidra til vennskap blant barn.

I et intervju med Barnevakten.no, forteller kommunikasjonsrådgiver ved Utdanningsdirektoratet, Marit Dorothea Bjørnstad, at årets hovedbudskap er å utgjøre en forskjell.

– Vi vil bruke mer tid på å skape nye ideer og tanker som kan motivere flest mulig til å faktisk gjøre noe med saken. Når man snakker om mobbing som et nasjonalt problem, så kan det for mange virke for stort til å ta tak i. Så i år er fokuset på hva den enkelte kan gjøre. Spørsmålet i kampanjen er derfor: Hva kan jeg gjøre?

Du kan følge Manifest mot mobbing-kampanjen på Facebook og Twitter.

Tema: Mobbing
Flere filmer behandler mobbing; de som utsettes, de som utøver og de som lukker øyne og ører. Her er åtte titler, hentet fra Skolekinonytts katalog over filmstudieark, som kan knyttes opp mot temaet mobbing:

Ben X  (Nederland, 2008)
Regi: Nic Balthazar

Billy Elliot (Storbritannia, 2000)
Regi: Stephen Daldry

Bully (USA, 2011)
Regi: Lee Hirsch

De tøffeste gutta (Norge, 2013)
Regi: Christian Lo

The DUFF (USA, 2014)
Regi: Ari Sandel

Gjenforeningen (Sverige, 2013)
Regi: Anna Odell

Pitbullterje (Norge, 2005)
Regi: Arild Fröhlich

Keeper’n til Liverpool  (Norge, 2010)
Regi: Arild Andresen

Annonse
Skroll til toppen