Annonse

Årets mest kontroversielle film kommer nå på kino

27. oktober kommer Sound of Freedom på norske kinoer. Filmen er den størst indie-suksessen siden Parasitt. I USA har filmen skapt kontrovers og blitt knyttet til høyreorienterte konspirasjonsteorier og QAnon-bevegelsen.

Manymore Films har tatt inn filmen og kjøpt de nordiske rettighetene til Sound of Freedom regissert av den meksikanske filmskaperen Alejandro Monteverde.
Filmen er en folkefinansiert actionthriller om en amerikansk føderal agent som gjør et ukonvensjonelt oppdrag for å redde barn i Latin-Amerika fra sexhandel. Siden premieren den 4. juli i USA har den spilt inn 213 millioner dollar, og noe som den mest innbringende indie-filmen siden Parasitt i 2019.

Sound of Freedom bygger på historien til den virkelige Tim Ballard, en tidligere spesialagent for Department of Homeland Security og grunnlegger av anti-trafficking-gruppen Operation Underground Railroad (O.U.R.).

Kontroverser

I USA har filmen skapt kontrovers og fått kritikk for å villedende fremstillinger av utnyttelse av barn og spiller inn i høyreorienterte konspirasjonsteorier knyttet til QAnon-bevegelsen. Disse assosiasjonene har blitt knyttet til både Ballard og Jim Caviezel som spiller ham i filmen. Caviezel har vært en fremtredende tilhenger av QAnon i årevis.

Produksjonsselskapet Angel Studios har benektet at Sound of Freedom er politisk eller knyttet til QAnon. «Alle som ser denne filmen vet at denne filmen ikke handler om konspirasjonsteorier,» sier Angel-sjef Neal Harmon.

I august begynte Monteverde, som prisbelønnet filmskaper å ta opp kontroversene rundt Sound of Freedom. Han kalte tilknytningen til QAnon «latterlig» i et intervju med Variety.

29. august gikk filmskaperen ut i spanske El Pais mot alle ryktene rundt filmen om at den er en konspirasjon orkestrert av QAnon: «Det er som om vi anklager oss for å få finansiering fra romvesener. Jeg trodde dette skulle gå over, men det har det ikke. [Folk sier] at denne gruppen finansierte filmen. Den som sier dette har ikke sett filmen, for på slutten av filmen, viser krediteringen hvem som gjorde det.»

Viktig tema

Ifølge filmskaperen startet han prosjektet som ble Sound of Freedom i 2015, to år før QAnon dukket opp. Etter å ha sett et nyhetssending om barnesexhandel, sa Monteverde at han ble inspirert til å begynne å skrive et manus om emnet. Det resulterende manuset, opprinnelig tittelen Mogul, var «rent fiksjonalisert,» sa han.

Etter at filmens produsent, Eduardo Verástegui, møtte Ballard, kom imidlertid prosjektet til å dreie seg om tiden Ballard brukte utplassert som en undercover-agent for U.S. Child Sex Tourism Jump Team mens han ble tildelt Homeland Securitys Internet Crimes Against Children Task Force i over et tiår før 2013.

«Alt jeg ønsket var å stille et spørsmål om problemet: menneskehandel, handel med barn, seksuell utnyttelse av barn,» sa Monteverde. «Så ille problemet er. Vi spilte inn i 2018. I 2019 var det en helt ferdig film.»

Verástegui – som spiller en rolle i Sound of Freedom i tillegg til å produsere – var også ansvarlig for å samle investorene som ga 14,5 millioner dollar i finansiering til filmen.

Filmen skulle opprinnelig distribueres av Fox Latin America, men havnet i produksjonslimbo i nesten fem år etter at Fox ble kjøpt opp av Disney i 2019. Disney skal angivelig ha takket nei til å gi ut filmen, men til slutt tillot de filmskaperne å kjøpe tilbake rettighetene .

Etter at filmen ble ytterligere forsinket av pandemien og sendt videre til distribusjon av andre store studioer og streamere, ble Sound of Freedom-teamet enige om en avtale med Angel Studios i mars 2023.

Annonse
Skroll til toppen