Annonse

Nedgang i kino- besøket første halvår

Norskandelen er 7,6 prosent mot 17,3 til samme tid i fjor. Det var totalt 14 norske filmer som hadde premiere første halvår. Av disse var det to dokumentarfilmer, en novellefilm og en kortfilmsamling. Til sammenligning hadde 20 norske filmer premiere i samme periode i 2011, og fem av dem var dokumentarer.

–  Det er jevnt over lavt besøk på alle filmene på kino så langt i år. Den best besøkte filmen har i underkant av 320 000 besøk. Vi ser med all mulig tydelighet at mangelen på populære norske filmer har mye å si for det totale kinobesøket, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Hun tror dette vil endre seg i løpet av sommeren og høsten. – Allerede i august kommer Kon-Tiki og utover høsten kommer det flere filmer det er knyttet forventninger til, både norske og utenlandske, sier Langballe. 

Lyspunkter
Men første halvår har også hatt oppturer. Påskebesøket var det tredje beste de siste ti årene. Isolert sett er sommerbesøket så langt denne sommeren (fra 1. til og med 30. juni) det nest beste de siste ti årene. Istid 4: Kontinenter på avveie fikk årets beste åpningshelg med 154 446 besøk, noe som lover godt for sommerbesøket også i år.

For øvrig bringer sommeren også filmer som To Rome with Love, Spiderman, The Dark Knight Rises og Madagaskar 3 i 3D.

Se oversikten over de ti best besøkte filmene på kino første halvår 2012 samt besøket på de norske filmene i samme periode under Aktuelle lenker til høyre på siden.

 

Annonse
Skroll til toppen