Annonse

Filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. De ligger på Det er nå tilgjengelig filmstudieark for filmene Beasts of the Southern Wild, De andre, To liv, Lotte og månesteinens hemmelighet, Møte på Valmueåsen, Skvis, Bully  og Imaging Emanuel.

Beasts of the Southern Wild
Klassetrinn: 8.- 9. trinn, 10. trinn, Videregående 
Fag: Samfunnsfag, Norsk, Naturfag 
Tema: Oppvekst, familie, Eventyr/fantasy, Helse og rus, Individ/gruppe, Kulturmøter /-konflikter, Miljøvern og naturvitenskap

Hushpuppy er en seks år gammel jente som bor i Bathtub, et mytisk samfunn hvor beboerne har søkt seg bort fra den siviliserte verden. Det fysiske skillet mellom Bathtub og omverdenen er noen digre diker, og når naturen begynner å rase på apokalyptisk vis, lever de alle med en konstant frykt for å bli oversvømt og drukne.

De andre
Klassetrinn:8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Samfunnsfag, Mediefag, Religion, livssyn og etikk
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigher, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Individ/gruppe, Politikk og samfunn, Oppvekst, familie

I 2009 innførte den norske regjeringen flere tiltak for å begrense innvandringen av det den kaller «grunnløse asylsøkere». Et av tiltakene var å gi enslige asylsøkende barn, som myndighetene ikke vil gi beskyttelse, midlertidige oppholdstillatelser. De skal returneres til opprinnelseslandet når de fyller 18 år. I Norge har barnevernet omsorgsansvaret for barn uten nære omsorgspersoner. Dette gjelder ikke for enslige asylsøkende barn mellom 15 og 18 år.

To liv
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående 
Fag: Samfunnsfag, Historie, Norsk, Tysk, Naturfag 
Tema: Historie, konflikt/krig og menneskerettigheter, oppvekst/familie, politikk og samfunn 

Året er 1990 og vi møter Katrine. Vi blir kjent med henne i godt voksen alder, men får vite at hun, etter å ha vokst opp som foreldreløs i Øst-Tyskland, flyttet tilbake til Norge som ung dame for å forenes med sin norske mor. Moren var en av mange kvinner her til lands som fikk barn med en tysk soldate under den andre verdenskrig. Flere av disse spedbarna ble den gang tvangssendt til Nazi-Tyskland, med det mål for øyet å tilføre det tyske folk nordiske gener. Dette som en del av et program kalt Lebensborn. Etter at Katrine returnerte til Norge fikk hun seg norsk mann, datter og barnebarn. Plutselig en dag blir hun imidlertid innhentet av fortiden. Er hun den hun hele tiden har utgitt seg for å være?

Lotte og månesteinens hemmelighet
Klassetrinn: 1.- 4. trinn
Fag: Naturfag, Filosofi 
Tema: Eventyr/Fantasy, Vennskap/respekt

Lotte bor i oppfinnerland. Det gjør også den eldre Klaus. Han har sammen med sine kamerater tatt tre steiner fra et hemmelig tempel. Ved en tilfeldighet viser det seg at steinen Klaus har er magisk. Sammen med Lotte begir han seg ut på et eventyr for å få tak i de to andre steinene som Fred og Ville har. På vei dit støter de på mange utfordringer og spennende hendelser. Samtidig, i all hemmelighet, følger to mystiske figurer etter dem samt den forelskede katten Paul.

Møte på valmueåsen
Klassetrinn: 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn
Fag: Historie, Samfunnsfag, Kunst og håndverk
Tema: Oppvekst, familie, Individ/gruppe, Kunst, Tenår, skole og seksualitet, Vennskap/respekt, Politikk og samfunn, Kulturmøter/-konflikter

Året er 1963 og Japan forbereder seg på å arrangere de Olympiske leker (Tokyo 1964). I havnebyen Yokohama blir vi kjent med tenåringene Umi og Shun som er elever på samme videregående skole. Shun er redaktør av skoleavisen og populær blant jentene. Umi tar stort ansvar hjemme med matlaging og husstell. Den unge generasjonen leser Nietzsche og hører på jazz. Utviklingen i samfunnet går fort til både glede og forargelse. Striden går blant de unge om det ærverdige klubbhuset skal rives eller ikke. Samtidig utkjemper Umi, som bor i huset på toppen av valmueåsen, sin personlige kamp med å forsone seg med fortiden.

Skvis
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn
Fag: Norsk, Samfunnsfag, RLE-faget
Tema: Individ/gruppe, Mobbing, Vennskap/respekt, Tenår, skole og seksualitet, Oppvekst, familie, Kulturmøter/-konflikter

Det er sommerferie, foreldre er bortreiste, og vi blir kjent med en jentegjeng som ser frem til gode dager sammen. De har tenkt å nyte skolefri, sosialt samvær og tid sammen med hestene i stallen. I løpet av en bursdagsfest snus imidlertid alt på hodet. Tiden hvor temaet hest var det store blant jentene, ser ut til å være over. For nå krever plutselig ulike gutter så plagsomt mye oppmerksomhet. Eller er det egentlig plagsomt? Uansett: Hvilke gutter er bra for dem? Kan man fortsatt stole på venninnene sine? Hvem har rett til å bli kjæreste med hvem?

Disse, og mange andre spørsmål, må man ta stilling til når puberteten slår inn. Hvordan skal venninnene klare å bevare sitt gode vennskap midt opp i alt dette? De har jo lovt hverandre å aldri la gutter ødelegge forholdet seg imellom.

Bully
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Religion, livssyn og etikk, Samfunnsfag
Tema: Mobbing, individ/samfunn, oppvekst /familie

Bully er en karakterdrevet, prisbelønnet amerikansk dokumentarfilm hvor vi møter familier som har barn som har vært og er utsatt for mobbing i nærmiljøet. Filmens hovedkarakterer er Alex, Kelby og Ja’meya, som forteller om sin daglige kamp mot plaging, trakassering og mobbing.

Imagining Emanuel
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: Samfunnsfag, Norsk, Religion, livssyn og etikk, RLE-faget
Tema: Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigher, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Politikk og samfunn

Dokumentarfilmen Imagining Emanuel handler om afrikaneren Emanuel Agara. Emanuel kom til Norge som papirløs flyktning i 2003. Myndighetene tror ikke på hans historie om at han kommer fra Liberia, fra hvor han hevder han som ung gutt måtte rømme på grunn av den blodige borgerkrigen. Myndighetene har mer tro på at han kommer fra Ghana, derfor er han blitt tvangsreturnert dit to ganger, men blitt sendt tilbake til Norge begge gangene.

År etter år med uavklart fortid og fremtid har gått. Emanuel må leve et liv i Norge, med stadige møter med tvil rundt hans identitet. Han ønsker seg tilbake til Liberia, men uten dokumenter, ingen oppholdstillatelse – og heller ikke utreisemuligheter. Ved hjelp av ulike dokumentariske metoder, presenterer filmen ulike tilnærminger til en forståelse av Emanuels identitet, historie og livssituasjon. Vi møter venner, byråkrater, politi, jurister og andre, som samlet bidrar til å gi oss et så helhetlig bilde som mulig av Emanuels verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonse
Skroll til toppen