Annonse

Før snøen faller åpner TIFF 2013

Med mer enn 53.000 besøk i kinosalene i 2012 er Tromsø Internasjonale Filmfestival Norges største filmfestival, basert på publikumstall. Påmeldingen til TIFF 2013 åpner på festivalens hjemmeside tiff.no i slutten av november. Her vil man kunne melde seg på årets filmpolitiske åpningskonferanse, samt andre seminarer og høyst festlige arrangementer.

Zaman åpner festivalen
Før snøen faller begynner når 18 år gamle Nermin flykter fra sitt eget bryllup i Irakisk Kurdistan. Hennes lillebror (Siyar) er eldste mann i familien og får ansvaret for å finne Nermin og gjenopprette familiens ære. Jakten på søsteren blir etter hvert en farlig oppdagelsesreise fra øst til vest for en gutt som aldri har vært utenfor landsbyen.

– Hisham Zaman er en utrolig dyktig filmskaper, som med sin bakgrunn står i en helt egen posisjon til å fortelle en historie som denne. Filmen er en sterk fortelling om møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten. Og det er en spennende og utradisjonell road movie, som jeg tror det kvalitetsbevisste tromsøpublikummet vil sette pris på, sier festivalsjef Martha Otte.

Norsk-kurdiske Zaman har tidligere gjort seg bemerket med blant annet kortfilmen Bawke og Vinterland, som åpnet TIFF 2007.

Skating i øst og vest
Under TIFF 2013 tas publikum også med på en rundreise  i skate-kulturen – fra solfylte California via Norge til DDR. To av filmene er laget av amerikaneren Stacy Peralta; Dogtown and Z-boys og årets festivalhit Bones Brigade: An Autobiography. Som del av den første generasjonen skatere i Sør-California er Peralta selv en viktig del av skate-kulturen, og en utmerket dokumetarist.

This ain’t California tar for seg skating under en helt annen sol. Her følger vi tre venner som vokser opp i Berlin under det gamle DDR-regimet. Filmen er regissert av Marten Persiel og har vunnet flere priser, blant annet på filmfestivalen i Berlin. Emil Triers film Brettkontroll blir det norske bidraget i programmet.  Han underholder oss med sin godt dokumenterte fortelling om det eneste land i verden som hadde et totalforbud mot skating: Norge. Det vil også dukke opp flere titler til dette programmet.

– TIFF handler om å gi publikum innsyn i kulturer og verdener man ikke kjenner fra før. Skating er noe de aller fleste har hørt om, men som veldig få kjenner fra innsiden. Enten er man «innenfor» eller så har man ikke peiling. Vi vil gi folk litt mer peiling, sier festivalsjef Martha Otte.

 

Annonse
Skroll til toppen