Annonse

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. Blant de nyeste filmstudiearkene er Bully som hadde kinopremiere 7. desember og Lotte og månesteinens hemmelighet med premiere 25. desember. Førstnevnte er en sterk dokumentar om mobbing, og fikk terningkast seks av VG med følgende oppfordring:

”Ungdomsskolelærere, hør her: Sett av tid før jul, Bully bør bli pensum i norske skoler sporenstreks! Det er en aldeles hjerteskjærende dokumentarfilm om mobbing og konsekvenser av mobbing i amerikansk (offentlig) skole. Den sitter i mellomgulvet lenge.”

Lotte og månesteinens hemmelighet er søt, sjarmerende og et friskt animasjonspust for de yngste, helt ned til barnehagealder.

Det er også laget filmstudieark for Pike med perleøredobb (finnes på dvd) på etterspørsel fra St. Olav vgs, Sarpsborg som skriver: Takk for fin nettside med filmstudieark til bruk i skolen! Jeg skulle ønske dere hadde hatt et ark til filmen Pike med perleøredobb. Det er en litt «tung» film for elever, men vi bruker den i forbindelse med tema renessansen i norsk/historie. Vi ser blant annet på samfunnsforhold (tid/miljø) og kjønnsroller, klasseforskjeller, renessansetrekk, personkarakteristikk osv. og synes filmen får fram stemninger godt.”

Pike med perleøredobb
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Norsk, Kunst og håndverk
Tema: Kunst, Historie, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller

Handlingen er lagt til Holland i 1965, og den 17 år gamle Griet (Scarlett Johansson) må, på grunn av familiens økonomiske problemer, forlate sine foreldre og finne seg arbeid. Griet får seg jobb som tjenestepike hos den anerkjente maleren Johannes Vermeer (Colin Firth).

Konflikten oppstår når Vermeer lar seg fascinere av Griets skjønnhet, og ønsker at hun skal stå modell for et av hans malerier, noe som må holdes skjult for Vermeers sjalu kone. Forbudte følelser til tross, Griets positive påvirkning på Vermeers lidenskap for kunsten og hans kreative skaperkraft, bidrar til å holde hans produktivitet oppe på et nivå som hans familie er avhengig av økonomisk sett.

Flere menn faller for Griet, og hennes utfordring blir å holde orden på all oppmerksomheten og alle sine følelser – og samtidig opptre riktig i sin rolle som tjenestepike, for å unngå å miste sin kjærkomne inntektskilde.

Lotte og månesteinens hemmelighet
Klassetrinn: barnehage, 1.- 4. trinn
Fag: Naturfag, Filosofi 
Tema: Eventyr/Fantasy, Vennskap/respekt

Lotte bor i oppfinnerland. Det gjør også den eldre Klaus. Han har sammen med sine kamerater tatt tre steiner fra et hemmelig tempel. Ved en tilfeldighet viser det seg at steinen Klaus har er magisk. Sammen med Lotte begir han seg ut på et eventyr for å få tak i de to andre steinene som Fred og Ville har. På vei dit støter de på mange utfordringer og spennende hendelser. Samtidig, i all hemmelighet, følger to mystiske figurer etter dem samt den forelskede katten Paul.

Bully
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Religion, livssyn og etikk, Samfunnsfag
Tema: Mobbing, individ/samfunn, oppvekst /familie

Bully er en karakterdrevet, prisbelønnet amerikansk dokumentarfilm hvor vi møter familier som har barn som har vært og er utsatt for mobbing i nærmiljøet. Filmens hovedkarakterer er Alex, Kelby og Ja’meya, som forteller om sin daglige kamp mot plaging, trakassering og mobbing.

Annonse
Skroll til toppen