Annonse

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. På filmstudieark-sidene kan man søke på filmer etter tittel, klassetrinn, fag og tema.

I tillegg til filmstudiearkene nevnt ovenfor, er det nylig lagt ut pedagogiske opplegg til flere kinoaktuelle filmer, som Victoria, Isdragen og Trikken til Auschwitz.

Stem nei
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående, Høyskole
Fag:  Samfunnsfag, RLE-faget
Tema: Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Politikk og samfunn, Individ/gruppe, Oppvekst/familie

I 1988 gir General Augusto Pinochet, som i 1973 gjorde militærkupp i Chile, etter for internasjonalt press som krever at han holder folkeavstemming. Folket må stemme ja eller nei til åtte nye år med generalen som statsleder.

Basert på faktiske hendelser forteller filmen om den unge reklamemannen René Saavedra (Gael García Bernal), som blir hyret av Nei-siden til å utforme reklamekampanjen som skal fronte opposisjonspartienes valgkamp. Saavedra overrasker alle med å fokusere på hvor mye glede det undertrykte chilenske folket har i vente, fremfor all den sorg som ligger i fortiden. Kampanjen viser seg så suksessrik at Saavedra og hans samarbeidspartnere til slutt lever i frykt for at myndighetene skal stoppe dem med vold.

Før snøen faller
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag:  RLE-faget, Historie, Mediekunnskap, Norsk
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigheter, Historie, Likestilling/kjønnsroller, Vennskap/respekt, Oppvekst/familie, Kulturmøter/-konflikter

Før snøen faller er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Siyar er eldste mann i familien. Da hans søster rømmer fra sitt eget bryllup, får han ansvaret for å finne henne og gjenopprette familiens rykte.

Jakten på søsteren blir en farlig reise fra øst til vest, der møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten utfordrer Siyar til å finne ut hvem han er. I Istanbul Jakten på søsteren blir en farlig reise fra øst til vest, der møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten utfordrer Siyar til å finne ut hvem han er. I Istanbul møter han den unge jenta Evin, som også er fortapt mellom Europas grenser. De opplever et gryende vennskap og forelskelse. Evin velger å reise med ham, uvitende om hans plan.

Tony 10
Klassetrinn: 1. – 4. trinn, 5. – 7. trinn
Fag: Samfunnsfag, Naturfag, Norsk, RLE-faget
Tema: Individ/gruppe, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Tony er et lykkelig enebarn, høyt elsket av sine foreldre. Tonys store forbilde er hans far, verdens beste kranfører. Tony vil bli like flink til å kjøre kraner som han! Men en dag får faren seg jobb som landets transportminister, og må jobbe hele tiden. Og etter hvert skjønner Tony at faren har forelsket seg i en annen dame enn moren. Hva kan Tony gjøre for å få tilbake pappaen sin? Og hva kan han gjøre for at foreldrene finner tilbake til hverandre igjen?

Lincoln
Klassetrinn: Videregående
Fag: RLE-faget, Samfunnsfag, Engelsk
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigheter, Historie, Likestilling/kjønnsroller, Politikk og samfunn

Den amerikanske borgerkrigen går mot slutten, og president Abraham Lincoln kjemper for å samle nok stemmer i Kongressen til å få vedtatt grunnlovstillegget som vil forby slaveriet i USA. Men tiden er knapp, for lykkes han ikke før krigen er over, vil utbryterstatene i sør, som er pro slaveri, vende tilbake til den nasjonale politikken, og gjøre det umulig å gjennomføre en slik grunnlovsendring. Abraham Lincoln befinner seg derfor i en situasjon hvor han må bruke alle midler for å fullføre sine politiske ambisjoner tidsnok. Til og med å utsette freden, til tross for at soldater stadig dør på slagmarken. 

Annonse
Skroll til toppen