Annonse

Nye filmstudieark

filmstudieark-sidene kan man søke på filmer etter tittel, klassetrinn, fag og tema. I tillegg til filmstudiearkene nevnt ovenfor, er det også lagt ut pedagogiske opplegg til flere aktuelle filmer.

Rebell
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: RLE-faget, Samfunnsfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn

Historien finner sted i et udefinert sentralafrikansk land. Befolkningen tynges av borgerkrigens terror. Vi møter tolv år gamle Komona som på bestialsk vis blir kidnappet, tvunget til å drepe sine foreldre og rekruttert som barnesoldat hos opprørsstyrkene. Gjennom filmen hører vi henne fortelle sine opplevelser til sitt ufødte barn.

Vi følger Komona i to år, hvor dagene er preget av krigføring, matmangel, psykisk terror, rus, henrettelser, tortur, magi og mareritt. Det at geriljalederne tror hun har magiske evner gir henne status som trollkvinne, noe som igjen gir henne frihet nok til å kunne flykte. Hun knytter sterke bånd til soldatgutten Magicien, og sammen søker de et liv uten krig. Men det skal vise seg å ikke være så enkelt. Og tilværelsen blir ikke mindre komplisert når Komona blir gravid.

Eventyrland
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: Norsk, Samfunnsfag, RLE-faget
Tema: Helse og rus, Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Ved et uhell blir den småkriminelle Jenny innblandet i drap. Hun må sone flere år i fengsel. Vel ute i frihet venter det hun har gledet seg mest til: å få være sammen med sin syv år gamle datter. Men der ute finnes også mennesker fra livets skyggeside – og fra Jennys fortid – som ikke har tenkt å helt uten videre la henne begynne på et nytt og bedre liv.

Uansett hvor hardt Jenny prøver å oppfylle drømmer og krav som er forenelige med samværsretten med datteren, vikler hun seg lengre og lengre inn i et kriminelt miljø som vet å utnytte hennes sårbarhet som mor. Filmen belyser hvordan små handlinger kan utløse store konsekvenser, og at lettvinte løsninger på problemer raskt kan forverre tilværelsen betraktelig. Men når man har et barn å kjempe for, kan man aldri gi opp.

Croods
Klassetrinn: 1.-4. trinn, 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn
Fag: Samfunnsfag, Naturfag, RLE-faget
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigheter, Eventyr/fantasy, Historie, Individ/gruppe, Miljøvern og naturvitenskap, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Huleboerfamilien Crood lever et liv hvor de gjør alt de kan for å beskytte seg mot de ugjestmilde naturomgivelsene, og for å unngå å bli spist av rovdyr. Farens motto er ”aldri ikke vær redd!” Tenåringsdatteren Ipp blir imidlertid lei av all trygghetssøkingen, og en dag tvinger hennes opprørske handlinger familien ut på en vandring inn i det ukjente – hvor deres framtidsutsikter blir kraftig endret. 

Livstruende farer står i kø, men kanskje dette livet er å foretrekke fremfor et liv hvor man kun stenger seg inne? For, er det nok å overleve, eller skal man også leve? Selv om handlingen er lagt til prehistorisk tid, er de verdivalg og konflikter familien står overfor tidløse.

 

Annonse
Skroll til toppen