Annonse

Bruk filmstudiearkene i undervisningen

På filmstudieark-sidene kan man søke på filmer etter tittel, klassetrinn, fag og tema. I tillegg til de nevnte filmstudiearkene, er det også lagt ut pedagogiske opplegg til andre aktuelle filmer.
 

Epic – Skogens hemmelige rike
Klassetrinn: 1.-4. trinn, 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn
Fag: Naturfag, RLE-faget, Samfunnsfag
Tema: Eventyr/fantasy, Historie, Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Miljøvern og naturvitenskap, Vennskap/respekt, Oppvekst/familie

Ungjenta Mari Katrine skal besøke sin far, som bor i et avstedsliggende hus i skogen. Hun synes sin faren er sprø, noe som er lett å forstå siden han vier alt av tid og krefter på å bevise vitenskapelig at det lever et miniatyrfolkeslag skjult i skogen. På magisk vis blir Mari Katrine selv vitne til at farens teorier ikke er helt uvirkelige. Når faren tror hun har gitt han opp og reist hjem, er hun i stedet blitt krympet – og introdusert for løvfolket, små skapninger som jobber for å opprettholde livet i naturen. Disse er blitt truet av den onde Mandrake og hans hær, som ønsker å spre død og forråtnelse over hele skogen.

Mari Katrine får en viktig rolle i kampen mellom det gode og det onde – og hennes forhold til sin far og hans studier blir satt i et nytt lys.
 

Rebell
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: RLE-faget, Samfunnsfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn

Historien finner sted i et udefinert sentralafrikansk land. Befolkningen tynges av borgerkrigens terror. Vi møter tolv år gamle Komona som på bestialsk vis blir kidnappet, tvunget til å drepe sine foreldre og rekruttert som barnesoldat hos opprørsstyrkene. Gjennom filmen hører vi henne fortelle sine opplevelser til sitt ufødte barn.

Vi følger Komona i to år, hvor dagene er preget av krigføring, matmangel, psykisk terror, rus, henrettelser, tortur, magi og mareritt. Det at geriljalederne tror hun har magiske evner gir henne status som trollkvinne, noe som igjen gir henne frihet nok til å kunne flykte. Hun knytter sterke bånd til soldatgutten Magicien, og sammen søker de et liv uten krig. Men det skal vise seg å ikke være så enkelt. Og tilværelsen blir ikke mindre komplisert når Komona blir gravid.
 

Croods
Klassetrinn: 1.-4. trinn, 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn
Fag: Samfunnsfag, Naturfag, RLE-faget
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigheter, Eventyr/fantasy, Historie, Individ/gruppe, Miljøvern og naturvitenskap, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Huleboerfamilien Crood lever et liv hvor de gjør alt de kan for å beskytte seg mot de ugjestmilde naturomgivelsene, og for å unngå å bli spist av rovdyr. Farens motto er ”aldri ikke vær redd!” Tenåringsdatteren Ipp blir imidlertid lei av all trygghetssøkingen, og en dag tvinger hennes opprørske handlinger familien ut på en vandring inn i det ukjente – hvor deres framtidsutsikter blir kraftig endret. 

Livstruende farer står i kø, men kanskje dette livet er å foretrekke fremfor et liv hvor man kun stenger seg inne? For, er det nok å overleve, eller skal man også leve? Selv om handlingen er lagt til prehistorisk tid, er de verdivalg og konflikter familien står overfor tidløse.

 

 

Annonse
Skroll til toppen