Annonse

Mennesket vet lite…

I 1904 åpnes en tusen år gammel vikinggrav i Tønsberg. Ut av historiens mørke avdekkes Osebergskipet, og verdens aller største vikingfunn er et faktum. Forskerne er ekstatiske. Men Oseberggraven viser seg å inneholde flere spørsmål enn svar. Hvem var de to kvinnene som lå begravet i skipet? Hva skulle de fem groteske og historisk unike dyrehodene som ble funnet i graven forestille? Og ikke minst, hva mente våre forfedre med den eneste runeteksten, den eneste beskjeden til ettertiden, som ble funnet i skipet? Ni små runer som gåtefullt sier: «Mennesket vet lite».

Oseberggraven og alle dens mysterier ligger som bakteppe for samarbeidsprosjektet «Fiksjon eller Fakta?». TV 2 Skole, UiO: Kulturhistorisk museum og Nordisk Film og Fantefilm har laget et felles prosjekt for å stimulere til nysgjerrighet og ønske om læring og fordypning i én av de mest spennende tidsepokene i norsk historie: vikingtiden. De har opprettet en felles nettside www.mennesketvetlite.no hvor man kan lese mer prosjektet og samarbeidspartnerne.

Den samme historien danner bakteppe for filmen Gåten Ragnarok. Her møter vi arkeologen Sigurd Svendsen (Pål Sverre Hagen) som har viet sitt liv til å løse de 1000 år gamle mysteriene fra Osebegskipets gravkammer. Når han finner spor som peker mot den største myten av alle; myten om Ragnarok, blir Sigurd besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang. Når en mystisk runestein med spor etter Osebergvikingene avdekkes i Finnmark blir fristelsen for stor. Sammen med to kolleger og sine to barn legger Sigurd ut på en ekspedisjon som leder dem dypt inn i ingenmannsland – et avsperret område mellom Norge og Russland.

Eventyret får en dramatisk endring når de gamle runene viser seg å få ny mening og hemmeligheten de avdekker er langt større og mer skremmende enn noen kunne drømme om. Gåten Ragnarok har kinopremiere 4. oktober. Film & Kino har laget filmstudieark som du finner på www.skolekino.no.

Kjekt å vite
TV 2 Skole har laget et eget undervisningsopplegg til samarbeidet «Fiksjon eller fakta?». På www.tv2skole.no er det publisert en egen temasending om vikingtiden, tilpasset barne- og ungdomstrinn. Tilknyttet sendingene finner man oppgaver, quiz og grafikker som ligger åpent for gratis bruk for alle. Der kan man lære mer om Osebergfunnet, skipene, reiserutene, vikingsamfunnet og norrøn mytologi. På samme sted er det også utlyst en egen filmkonkurranse hvor man kan vinne en kinovisning av Gåten Ragnarok for klassen.

UiO: Kulturhistorisk museum åpnet 13. september sin spesialutstilling ute på Vikingskiphuset, hvor man kan fordype seg i mysteriene rundt Oseberggraven og få innblikk i kulissene til Gåten Ragnarok.

 

Om TV 2 Skole
TV 2 Skole er et aktuelt, visuelt og tilrettelagt læremiddel. TV 2 Skole aktualiserer kompetansemålene i læreplanen ved å knytte dem opp til dagsaktuelle hendelser, og produserer spesialtilpassede nyhetssendinger og undervisningsopplegg til barnetrinn, ungdomstrinn, den videregående skolen og voksenopplæringen.

Annonse
Skroll til toppen