Annonse

Nye filmstudieark

Ni liv
Klassetrinn: 5.-10. årstrinn, videregående
Fag: Norsk, samfunnsfag, naturfag
Tema: Helse og rus, historie, individ/gruppe, konflikt/krig og menneskerettigheter, politikk og samfunn

Ni liv forteller den sanne krigshistorien om den 26 år gamle motstandsmannen Jan Baalsrud som etter et mislykket sabotasjeoppdrag i Troms må flykte fra tyskerne. Med skuddskade setter han kursen over de snødekte fjellene mot grensa til det nøytrale Sverige. Snøblindhet, koldbrann, tyske patruljer og uvær hindrer fremdriften hans, men takket være velvillig hjelp fra lokalbefolkningen lykkes han å til slutt å komme i trygghet.

Pionér
Klassetrinn: 8.-10. årstrinn, videregående
Fag: Samfunnsfag, naturfag, RLE
Tema: Historie, konflikt/krig og menneskerettigheter, miljøvern og naturvitenskap, politikk og samfunn.

Norge på 70-tallet: Store olje- og gassforekomster blir funnet i Nordsjøen. Utfordringen er å få fraktet disse ressursene til land. Yrkesdykkeren Petter er en del av en gruppe unge menn som blir trent for å gjennomføre montering av rørledninger på havbunnen. Men en dag blir Petters dykkerteam utsatt for en fatal ulykke. Petter må nå selv finne ut hva som gikk galt og hvem som har skylden. Gambler noen bevisst med dykkernes liv og helse? Hvor langt er maktmennesker og forskere villige til å gå for å skjule sannheten? Og hvor støtt står folks moral i det pengerike oljeeventyret?
 

Det er tidligere sendt ut informasjon om filmstudiearkene Jeg heter Oscar, Gåten Ragnarok og Detektiv Downs. Men de er kinoaktuelle nå, så de er med her:

Jeg heter Oscar
Klassetrinn: 1.-7. trinn
Fag: Samfunnsfag og naturfag
Tema: Individ/gruppe, kulturmøter/-konflikter, miljøvern og naturvitenskap, oppvekst/familie

Jeg heter Oscar
er fortellingen om sjimpanseungen Oscar og hans oppvekst dypt inne i Afrikas jungel. Vi følger Oscar og sjimpansestammen hans gjennom lek og moro, og de daglige bestrebelsene for å skaffe nok mat. Men hvordan går det når Oscar mister sin mor i kamp mot en rivaliserende sjimpansestamme? Hjelpen viser seg å komme fra overraskende hold.

Gåten Ragnarok
Klassetrinn: 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående 
Fag: Naturfag, Samfunnsfag, Norsk
Tema: Eventyr/fantasy, Historie, Individ/gruppe, Miljøvern og naturvitenskap, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Sigurd Svendsen er arkeolog og alenepappa. På jobb i Vikingskipmuseet går det trått og han lykkes heller ikke særlig godt med farsrollen. Men hans store lidenskap for Osebergskipets gravkammer fører han en dag til en mystisk runeinskripsjon. Inskripsjonens budskap gjør at Sigurd må kombinere familieferie i Finnmark med jakten på tidenes største arkeologiske vikingefunn: Ragnarok-mytens opphavssted, kilden til kunnskap om selveste dommedag.

Sammen med sine to barn og to arkeologkollegaer ender ferden langt utenfor allfarvei, hvor de gang på gang må kjempe innbitt for å berge livet og for å avsløre Osebergvikingenes hemmelighet. Utfordringen de har oppsøkt viser seg å være langt mer fryktinngytende enn det de noen gang kunne ha forestilt seg.

Detektiv Downs
Klassetrinn: 5.-10. klasse
Fag: Samfunnsfag, naturfag og norsk
Tema: Helse/rus, individ/gruppe, kulturmøter/-konflikter, mobbing, oppvekst/familie, vennskap/skole og seksualitet

Robert Bogerud vil så gjerne være privatdetektiv, men det faktum at han har Downs syndrom gjør at ingen har tiltro til at han kan løse noen kriminalsak. Men en dag blir han oppsøkt av en kvinne som trenger hjelp til å finne sin bortkomne ektemann. Få tror at Bogerud vil være i stand til å beherske denne jobben, men hans ”egne etterforskningsmetoder” gjør ham overraskende kompetent til å løse opp i det som viser seg å være et intrikat og morbid familiekomplott.

Annonse
Skroll til toppen