Annonse

I dinosaurenes fotspor

Filmen tar oss med 70 millioner år tilbake i tid, til en verden regjert av dinosaurer og der våre forfedre, pattedyrene, levde i deres skygge. Men alle starter i det små, og i 3D-eventyret Walking with Dinosaurs serveres historien om tre unge Pachyrhinosaurus ved navn Patchi, Scowler og Juniper. De er på vandring med flokken gjennom et fantastisk landskap, der rovdinosauren Gorgosaurus utgjør en av flere trusler.

– Dette med vandring er et klassisk grep der man enkelt får bevegelse i handlingen. Men dette er første gang en film tar utgangspunkt i en vandring som faktisk skal ha funnet sted, avslører virveldyrpaleontolog og vitenskapsformidler Jørn Hurum.

– Det graves frem samme type dinosaurer nord i Alaska og helt ned til Montana. På den tiden var Nord-Amerika delt på midten av et stort hav, og det er funnet et vandringsmønster langs kysten.

Med neshorn som referanse
Jørn Hurum er landets eneste dinosaurforsker og på merittlisten hans står blant annet funnet av Predator X på Svalbard og fortidsprimaten Darwinus masillae, bedre kjent som Ida. Hurum er naturlig nok stor tilhenger av dinosaurfilmer, og etter å ha sett Walking with Dinosaurs med Film & Kino, påpeker han at filmskaperne har lykkes svært godt i å skildre dyrenes bevegelser.

– I motsetning til den opprinnelige TV-serien, hvor det ser ut som de går på puter, så er dyrene her en del av landskapet.

– De har helt tydelig brukt enorme mengder opptak av neshorn for å prøve å forså hvordan Pachyrhinosaurus beveget seg, spesielt når du ser de bakfra. Vi har derimot ingen nålevende referanser for jaktende rovdinosaurer på to bein, så der har animatørene måttet prøve seg mer frem. Men Gorgosaurene så veldig troverdige ut de også.

Fuglenes forfedre
I Jurassic Park møter vi skjellkledde raptorer, men senere års funn fra Kina har ettertrykkelig bevist at de, i likhet med en mengde andre mindre rovdinosaurer, var dekket av fjær. Dokumentarfilmer har vist fullstendig fjærkledde dinosaurer de siste to-tre årene, men Walking with Dinosaurs er første kinofilm. Hurum tror det vil ta tid for folk å venne seg til.

– Det er fremdeles en utbredt oppfatning om at hvis du har fjær så er du fugl, og det vil ta lang tid før jeg får tilsendt dinosaurteginger med fjær på. Det er det bare de mest nerdete som sender meg, forteller han til Film & Kino.

– Det er dessuten morsomt at de har med pattedyr. Folkene bak Disney-filmen Dinosaur, som det er naturlig å sammenlikne Walking with Dinosaurs med, syntes ikke datidens pattedyr var søte nok. Dermed satte de inn et pattedyr som ikke fantes på den tiden. Her har man derimot brukt Alphadon som er godt kjent fra sen kritt-tid og som i likhet med de andre dyrene er funnet i de aktuelle områdene handlingen utspiller seg.

– Alle dyrene i Walking with Dinosaurs levde dessuten samtidig. I Dinosaur valgte de en rovdinosaur som kun finnes i Sør-Amerika og puttet den inn sammen med nordamerikanske arter. Fremfor å plukke vilt fra godtebutikken, holder Walking with Dinosaurs seg til nordamerikansk og kanadisk fauna slik den så ut for 70 millioner år siden.

Behov for flere filmer
I filmens innledning møter vi en paleontolog på tur ut i villmarka med to onkelbarn. Den yngste er rammet av dinofeber, mens tenåringen er uinteressert og konsentrerer seg mer om iPod og mobiltelefon. Et dekkende bilde, mener Hurum.

– Det er vanligvis puberteten som ødelegger dinosaurinteressen. Det er når barna er i alderen 4 til 10 at man vanligvis har dem. Samtidig er det mange fedre som gjenopptar interessen når slike filmer som dette dukker opp. De kjøper dinosaurbøker og -figurer med unnskyldning om at de handler inn for ungene.

Jørn Hurum opplever at det trengs nye dinosaurfilmer og merker blant annet at studentene hans ikke lenger har referanse til «den gamle filmen» Jurassic Park.

– For å holde fossilene levende er det viktig for paleontologien at det kommer flere dinosaurfilmer. Med Jurassic Park hadde du flere ting samtidig, med blant annet serien om Lillefot og vennene hans og paleontologen Ross i TV-serien Friends som hadde draget på den beste dama. Walking with Dinosaurs sikter seg mer inn mot barn, så vi får se når Jurassic Park 4 kommer. Men så lenge det finnes 6-åringer så vil det være dinosaurer.

Topp 3 dinosaurfilmer
Det er produsert en lang rekke dinosaur-relaterte filmer. Film & Kino spurte Jørn Hurum om å trekke frem sine tre personlige favoritter, samt tre i motsatt ende av kvalitetsskalaen.

1. King Kong (1933)
– Selv om The Lost World kom syv år i forveien så er det King Kong som setter standarden for filmene som er kommet senere. Peter Jacksons versjon liker jeg derimot ikke, hvor dinosaurene falt fullstendig gjennom. De T-rex-liknende rovdinosaurene er for eksempel feite og bredbeinte. De ser mest ut som plastleker som er ment å skulle kunne stå på bordet.

2. Lillefot og vennene hans (1988)
– Den første filmen om Lillefot og vennene hans var svært viktig for paleontologien der den traff det yngste barnesegmentet midt i blinken. Jeg hadde siviltjeneste i barnehage da filmen kom og kunne kommunisere med fireåringer om skarptenner og langhalser. Da var det samtidig enkelt å fylle på videre med kunnskap fordi de allerede hadde kroker å henge artene på. For barn er dette fremdeles en viktig film.

3. Jurassic Park (1993)
Jurassic Park har en fantastisk Indiana Jones-aktig historie der spenningen bygger seg opp hele veien. Filmens Tyrannosurus Rex er blitt ikonisk, det er den alle tenker på når de ser for seg en Tyrannosaurus. Glem alt annet, der er den.

Unngå samtidig:

Annonse
Skroll til toppen