Annonse

Filmprogrammet for TIFF er klart

Årets konkurranseprogram består av 12 meget varierte filmer, både med tanke på sjanger og innhold. Regissør Nicholas Philibert har et eget retrospektiv på årets festival hvor fem av hans filmer skal vises, og hans nyeste La Maison de la Radio er en av deltakerne i konkurranseprogrammet. Alexander Payne hadde avslutningsfilmen på TIFF i 2012 og deltar i år med sitt nyeste verk Nebraska, et strålende humoristisk drama filmet i nydelig sort-hvitt. Det er flere kjente navn i konkurranseprogrammet, da regissøren av fjorårets åpningsfilm Hisham Zaman deltar igjen i år med sin film Brev til Kongen. Sammen med ni andre titler er årets konkurranseprogram av den bunnsolide sorten.

– Det er en utrolig fin kunstnerisk spredning i konkurranseprogrammet, med filmer fra både debutanter og mesterregissører. Programmet gjenspeiler TIFFs ånd, med flere filmer som er tilsynelatende små og beskjedne, men som har mye å melde, sier Otte.

Dette er første gang festivalen slipper programmet allerede før jul. Foreløpig er det kun selve filmene som er lansert. Visningsprogrammet offentliggjøres 20. desember.

Norske premierer
Tre andre norske spillefilmer får sin premiere under TIFF. Light Fly, Fly High er regissert av Susanne Østigaard og Beate Hofseth, og har handlingen lagt til India. Kasteløse Thulasi befinner seg på bunnen av den samfunnsmessige rangstigen, og trer inn i bokseringen for å slåss seg opp og fram. Filmen vant nylig The Oxfa Global Justice Award på dokumentarfestivalen IDFA i Amsterdam.  Dag Johan Haugeruds Det er meg du vil ha handler om en kvinnelig ungdomsskolelærer (Andrea Bræin Hovig), som innleder et forhold til en 15 år gammel elev.  Permafrost er en tankevekkende roadmovie regissert av John Sullivan, produsert av tromsøværingen Martin J. Edelsteen, og får også sin premiere på TIFF.

Signaler: Kurdistan
Det er også flere temaer i programmet. Under fanen «Signals» vises ni filmer fra Kurdistan, fem filmer om basketball utgjør et eget sideprogram, og festivalens «Horisonter» vender denne gangen spesielt øynene østover. Årets åpningsfilm er den tidligere annonserte Meg eier ingen av Kjell-Åke Andersson, mens Roman Polanskis nyeste film Venus in Fur avslutter festivalen.

Venus in Fur er klassisk Polanski. Den er mørk, men både morsom og elegant, og Mathieu Amalric som spiller hovedrollen er ikke vanskelig å se for seg som en stand-in for Polanski selv, sier Rosenlund.

Mye spennende
Det kommer til å skje mye spennende under årets TIFF, men et desidert høydepunkt blir en midnattsvisning av Død snø, som vil finne sted under åpen himmel på dekket til en av festivalens nyeste hovedpartnere: Hurtigruten. Her vil det også vises ferske klipp fra Død snø 2, som har sin verdenspremiere under Sundance-festivalen. En annen kuriositet er indiske ABCD (Any Body Can Dance), som er den første Bollywood-filmen i 3D.

Les om alle filmene og seminarene på www.tiff.no/program.

Annonse
Skroll til toppen