Annonse

Forventninger i kinomørket

Ikke før er 2013 et tilbakelagt kapittel før vi er i full gang med et nytt filmår som vil by på store og små opplevelser, latter, spenning og vemodige tårer i kinosalenes magiske mørke.

Kule kidz gråter ikke (2014)
Regi: Katarina Launing
Premiere: 10. januar

Fotballtalentet Anja er ei tøff og livlig jente som tøyser bort klassekameraten Jonas’ stadige erting, uten å skjønne at han egentlig er forelsket i henne. Så blir hun alvorlig syk, uten at det stanser hennes planer om å fortsette treningen, delta på skoleturnering og reise på leirskole.

Kule kidz gråter ikke er basert på en nederlandsk bok- og filmsuksess, som igjen er inspirert av en sann historie. Thomas Robsahm har uttalt at filmens manus var det mest gripende han hadde lest i løpet av sine fire år som langfilmkonsulent hos Norsk filminstitutt.
Se filmens trailer her.

Boktyven (2013)
Regi: Brian Percival
Premiere: 17. januar

For de som foretrekker å se filmversjonen fremfor å lese boka, er det en rekke titler å velge mellom på kino denne våren. Boktyven ble en stor leser- og kritikersuksess da den kom i 2005. Historien finner sted i 1939 i Nazi-Tyskland og beskriver den unge jenta Liesels forhold til sine fosterforeldre, beboerne i nabolaget og jøden Max, som fosterfamilien holder skjult i sitt hjem. Brian Percivals filmatisering er blitt hyllet som en medrivende opplevelse skildret gjennom et barns øyne, og kanadiske Sophie Nélisse (f. 2000) fremholdes som et av de største talentene man vil få se på filmlerretet i 2014.
Se trailer for Boktyven her.

Meg eier ingen (2013)
Regi: Kjell-Åke Andersson
Premiere: 24. januar

Nok en film basert på bok, denne gangen Åsa Linderborgs kritikerroste selvbiografi fra 2006, Meg eier ingen. Den åpnet årets filmfestival i Tromsø, og festivalsjef Martha Otte roste i forkant Kjell-Åke Anderssons filmatisering som veldig god og velspilt med sitt uromantiske bilde av et forhold mellom en datter og hennes alkoholiserte far. Meg eier ingen er en oppvekstskildring fra 70-tallets Sverige, samtidig som den gir et portrett av det svenske sosialdemokratiet og «folkehemmet».’
Se filmens trailer her.

The Selfish Giant: En himmel av kobber (2013)
Regi: Clio Barnard
Premiere: 7. februar

Vi møter den hyperaktive trettenåringen Arbor som bor med sin mor og storebror i den mer slitne delen av Bradford i England. Den trofaste bestevennen Swifty er den eneste han slipper inn på seg, og når han en dag utvises fra skolen, blir Swifty med på å jakte etter kabler og metall som de kan selge til den grådige skraphandleren Kitten. Når Kitten begynner å favorisere Swifty, vokser en flenge i deres vennskap.

En himmel av kobber tegner et oppriktig og tidvis nådeløst bilde av en oppvoksende generasjon av unge briter som kjemper for en bedre hverdag.
Se trailer for En himmel av kobber her.

LEGO filmen (2014)
Regi: Chris Miller, Phil Lord og Chris McKay
Premiere: 14. februar

Få leker engasjerer unge og gamle i like stor grad som LEGO, oppfunnet av en fattig dansk snekker i begynnelsen av 1920-årene. Byggesettene er i dag milliardindustri, en tidløs leke som på mesterlig vis forvandler voksne til barn. LEGO filmen er det første helaftens LEGO-eventyret laget for kino der vi møter Emmet, en helt vanlig, regelfølgende figur som ved en tilfeldighet blir utpekt som nøkkelen til verdens redning mot en grusom tyrann. Vi gleder oss til en underholdende og spennende reise gjennom LEGOLAND, med kjente karakterer som Superman, Turtles, Batman og Green Lantern.
Se filmens trailer her.

Saving Mr. Banks (2013)
Regi: John Lee Hancock
Premiere: 21. februar

Walt Disney er uten tvil det største navnet i animasjonsfilmens historie som spesielt med opptredenene i TV-serien Disneyland ble etablert som onkel Walt. Saving Mr. Banks forteller historien om Walts kamp med den engelske forfatteren P.L. Travers for å få filmatisere hennes historier om Mary Poppins, samtidig som filmen er et portrett av Travers selv. Saving Mr. Banks har høstet stående ovasjoner fra filmkritikerne, en hyllest til Disneys arv formidlet gjennom sterke skuespillere og søt, høyenergisk sjarm.
Se filmens trailer med spennende trivia underveis.

Peabody & Sherman (2014)
Regi: Rob Minkoff
Premiere: 7. mars

Hunden Peabody er forretningsmann, oppfinner og geni som sammen med adoptivsønnen Sherman reiser tilbake i tid og opplever noen av de største hendelsene i vår historie og treffer noen av menneskehetens største navn.

Karakterene Mister Peabody og Sherman gjorde sin entre i tegnet kortfilmformat med samletittelen Peabody’s Improbable History på 60-tallet. For nordmenn flest er dette ukjente navn, men DreamWorks kommende animasjonseventyr vil nok sørge for at dette endrer seg.
Se trailer for Peabody & Sherman

Doktor Proktors prompepulver (2014)
Regi: Arild Fröhlich
Premiere: 14. mars

Spør en voksen om litterær figur signert Jo Nesbø og svaret blir nærmest garantert Harry Hole. Stiller du derimot samme spørsmål til den yngre generasjon så er det Doktor Proktor som dominerer svarprosenten. Boken ble utgitt i 2007, har siden fått oppfølgere og er nå endelig klar for det store lerret. Historien handler kort og godt om hvordan de to barna Lise og Bulle lærer å stå på egne ben gjennom å hjelpe Doktor Proktor til å få den anerkjennelsen han fortjener. Vi krysser fingre for at filmversjonen blir en heidundrende underholdende opplevelse for kinogjengere i alle aldre.
Se filmens trailer her.

Captain America: The Winter Soldier (2014)
Regi: Anthony Russo og Joe Russo
Premiere: 28. mars

Filmsynsere river seg tidvis i håret og skriker etter mer originalitet, men publikum er utvilsomt av en annen mening: Vi elsker superhelter på film og flokker oss gjerne i hopetall når nok et episk oppgjør mellom gode og onde krefter skal utkjempes på stort lerret. Filmåret 2014 har flere titler på lur i tiden fremover, og da passer det jo godt at sjefen sjøl, Captain America, sparker det hele i gang. Vi forventer stort, påkostet og underholdende eventyr med høy popcorn-verdi for store og små.
Sjekk ut trailer for runde to med Captain America.

På drømmenes vinger (2013)
Regi: Hayao Miyazaki
Premiere: 28. mars

For millioner av animasjonselskere er det vemodig at Hayao Miyazaki avslutter sin fantastiske karriere med På drømmenes vinger, den første Studio Ghibli-filmen bygget på ekte mennesker. På drømmenes vinger handler om drømmen om å fly, parallelt med kjærlighet og utfordringer i en turbulent tid. Filmen er ikke for de minste, men ungdomsskoleelever og voksne bør kjenne sin besøkstid på kino.
Trist men sant – Miyazakis siste film er en realitet.

Annonse
Skroll til toppen