Annonse

Nordisk dominans i barneprogrammet

Søte Emil & Ida i Lønneberget er allerede på norske kinoer, og den ble godt tatt i mot i Berlin også. En entusiastisk mottakelse fikk også danske The Contest/MGP Missionen, et sjarmerende publikumsfrieri som det er mer tvilsomt at vi vil få se på norske kinoer. En film jeg har et sterkt håp om å få på kino er den dansksvenske Beyond Beyond/I Fågelkungens rike, som er en flott og original animasjonsfilm fra produksjonsselskapet Copenhagen Bombay. Den handler om den lille kaninen Johan som legger ut på jakt etter sin mor som har blitt tatt av Fågelkungen.

Som vanlig var også Nederland representert i programmet, denne gangen med to filmer, hvorav A Christmoose Story er en sjarmerende julefilm som godt kan få et liv på norske kinoer. Den litt ensomme gutten Max får plutselig hendene fulle da julenissens elg havner i låven deres etter at en testtur før jul med nissens slede går fryktelig galt. Sammen må de prøve å berge julen og samtidig unngå den jaktglade naboen som har en ledig plass over peishylla til et elghode.

Til slutt må også franske Jack and the Cuckoo-Clock Heart nevnes for sin fantastiske animasjon, som best kan beskrives som et gotisk overflødighetshorn. Her møter vi Jack som har et gjøkur som hjerte, og som i følge sin fostermor bør holde seg unna kjærligheten da følelser kan bli for mye for hans mekaniske hjerte. Filmens mange fantasifulle og skumle bikarakterer og sangnumre går dessverre utover både handlingen og barnevennligheten, men kan godt ses av eldre animasjonsentusiaster.

Ungdomsprogrammet 14+
En vanlig innvending mot barneprogrammet i Berlin er at svært mange av filmene ikke kan regnes som barnefilmer, selv om de innehar barn i hovedrollene, og det samme må sies om ungdomsprogrammet 14+. Her var det mange filmer med dvelende bilder av problemfylt ungdom, som trolig ville kjede de aller fleste ungdommer, men forhåpentligvis appellere til et mer arthouse-orientert publikum. Et vellykket unntak er den polsk-danske co-produksjonen The Word, en intens skildring av et manipulerende kjærlighetsforhold og dets brutale konsekvenser.

Annonse
Skroll til toppen