Annonse

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. Siden forrige publisering er arkene nedenfor lagt ut. Se for øvrig alle publiserte filmstudieark på www.skolekino.no.

Peabody & Sherman
Klassetrinn: 1.-4. trinn, 5.-7. trinn, 8.-9. trinn 
Fag: Samfunnsfag, Historie, Norsk
Tema: Eventyr/fantasy, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kunst, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Mr. Peabody er verdens mest ekstraordinære hund. Hans overlegne intelligens og hans uovertrufne talenter som blant annet forretningsmann, forsker, idrettsmann og oppfinner har gitt han innpass blant menneskene. Han har i tillegg, hund til tross, fått lov til å adoptere den foreldreløse gutten Sherman. Han er en pliktoppfyllende og lydig sønn, men en dag roter han seg borti Mr. Peabodys mest fantastiske oppfinnelse, tidsmaskinen TILBAK! Med denne presterer Sherman å både forkludre historiske hendelser, og ikke minst, rote bort Penny, jenta i klassen som han prøver å imponere. Dermed må Mr. Peabody og Sherman begi seg ut på en farefull ferd rundt om i tid og rom, blant en rekke av menneskehetens mest kjente skikkelser, for å finne Penny og reparere verdenshistorien før en katastrofe inntreffer.

12 Years a Slave
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: Engelsk, Mediefag, Samfunnsfag, Historie, Norsk 
Tema: Konflikt/krig og menneskerettigheter, Individ/gruppe, Politikk og samfunn, Historie

Filmen bygger på en virkelig historie om den frie, fargede mannen Solomon Northup som i 1841 ble lurt i en felle og solgt som slave. Etter tolv år i fangenskap lyktes han å bli fri. I 1853 fortalte han historien sin i boka 12 Years a Slave.

Solomon er i utgangspunktet en fri mann som utmerker seg som musiker og lever et velordnet familieliv i Saratoga i den amerikanske delstaten New York. En dag blir han kontaktet av to menn som vil ha ham med på en turné. Under en middag med de to mennene blir Solomon skjenket full. Når han våkner er han lenket fast i et mørkt rom. Han mishandles og tvinges til å tilpasse seg en ny identitet som slave. Han blir sammen med andre slaver fraktet til Louisiana, en delstat som tillater slaveri, og solgt til en godseier.

Karsten og Petra på vinterferie
Klassetrinn: Barnehage, 1.-4.-trinn
Fag: Samfunnsfag, RLE, kroppsøving og norsk
Tema: Individ/gruppe, litteratur på film, oppvekst/familie, vennskap/respekt

Karsten og Petra er bestevenner, og snart skal de på vinterferie sammen. Turen går til fjells, hvor Petras morfar har hytte. Her har de mye å glede seg over, skigåing, aking, snøhule, snøballkrig med mer. Men så blir de kjent med Petter som bor i nabohytta. Petter er veldig flink til mye, spesielt å gå på ski. Petra lar seg imponere, og Karsten blir sjalu.

Meg eier ingen
Klassetrinn: 8.-10. klasse + videregående
Fag: Samfunnsfag, RLE, naturfag og norsk
Tema: Helse og rus, historie, likestilling/kjønnsroller, litteratur på film, oppvekst/familie, politikk og samfunn, vennskap/respekt

I Meg eier ingen følger vi Lisa gjennom hennes strabasiøse oppvekst sammen med sin alkoholiserte far, Hasse. Deres forhold er rikt på kjærlighet og omsorg, men de lider begge under farens rusavhengighet. Det meste av filmens handling er lagt til Sverige på 70-tallet. Faren drømmer om at arbeiderklassen en gang skal få sin revolusjon. Det Lisa ønsker er at hennes bilde av faren som heltefigur ikke skal rakne fullstendig. 

Annonse
Skroll til toppen