Annonse

Klossete inspirasjon

Få leker har evnen til engasjere og trollbinde unge og gamle i like stor grad som LEGO. I dag er det ikke lenger bare snakk om plastklosser, men utvidet til å også omfatte brettspill, dataspill og TV-serier. 14. februar var det norsk kinopremiere på LEGO filmen, det første helaftens eventyret laget for kino. Her møter vi Emmet, en helt vanlig og regelfølgende fyr som ved en tilfeldighet blir utpekt som nøkkelen til verdens redning mot en grusom tyrann.

LEGO-entusiaster verden over har for lengst oppdaget at plastklosser og gule figurer gjør seg ypperlig til å lage film, og Youtube er naturligvis full av videoer som strekker seg over hele registeret. Skolekinonytt har plukket ut ti filmer + bonus som både underholder, inspirerer og ikke minst gir oss lyst til å sette oss ned og bygge i vei.

Tilbakeblikk: Old Lego City Commercial + Stop-motion Story
Lenge før Youtube i det hele tatt var en vag idé i hodene til tre medarbeidere i PayPal, gjorde reklamefilmene susen. De gav de oss et kort, men spennende, innblikk i en fantastisk verden som så ble forsøkt gjenskapt på barnerommet. Enkelte reklamefilmer kunne dramatisere lengre historier, som når en LEGO-mann mister toget og stresser gjennom LEGO City for å rekke flyet. Det lages ikke reklamefilmer som dette lenger.

Kortfilm: Eddie Izzard – Death Star Canteen
Kreativiteten kjenner ingen grenser med LEGO-brikker og -figurer for hånden. Denne videoen tar utgangspunkt i et utdrag fra stand up-show med Ediie Izzard, der han ser for seg en scene i kantina på Imperiets Death Star. Resultatet er upåklagelig morsomt!

Musikkvideo: The White Stripes – Fell in Love with a Girl
Da rockeduoen The White Stripes og regissør Michel Gondry bestemte seg for å gjøre video av Fell in Love with a Girl utelukkende i LEGO, undersøkte de samtidig muligheten for at det med hver enkelt singel kunne følge med en liten pakke med enten Jack eller Meg White i LEGO. Selskapet avslo og de måtte selv kjøpe inn et stort antall esker for å få nok brikker. Da videoen ble en suksess og håvet inn tre MTV-priser, ombestemte LEGO seg. Men denne gangen var det bandets tur til å gi blankt avslag.

Kortfilm: Secrets of the Tomb
Bricks in Motion er det mest populære og aktive stedet å gå online for filmskapere i alle aldre med forkjærlighet for LEGO. Her legges det inn en jevn strøm av filmer, og en av de mest produktive er Al Nickels. Gjennom AlNickelsFilms har han produsert fornøyelige kortfilmer som byr på alt fra superhelter og Star Wars til evolusjonslære og drama på operasjonssalen. Eventyrfilmen Secrets of the Tomb viser tydelig hvilke muligheter som ligger i LEGO-film, så lenge man har brikkene og figurene.

Kortfilm: Top Ten Movie Moments
Harry Bossert fra Walton i England er nok et filmskapertalent som virker å ha forelsket seg fullstendig i LEGO. Bossert, som for tiden studerer drama på Brit School of Performing Arts, har laget filmer og postet de på Youtube siden 2007. I denne kavalkaden har han basert seg på en britisk kåring av de ti beste øyeblikkene fra filmlerretet og serverer oss velbygde gjengivelser.

Musikkvideo: Rymdreglade – 8-bit Trip
Bak Rymdreglade, som for forvirringens skyld også lyder navnet Ninja Moped, finner vi Daniel Larsson og Tomas Redigh, og gutta har ikke lagt de gamle lekene på hylla. De danske brikkene gjør entré i Plasticdudes, men kommer til sin fulle rett i duoens tredje video, 8-Bit Trip. Det tok vanvittige 1500 timer å flytte de enkelte brikkene mellom hvert bilde, og resultatet taler for seg selv.

Kortfilm: Lego Arcade
Skriver du «lego» og «video» i Youtubes søkefelt, vil du straks støte på kortfilmer signert Michael Hickox. Siden 2009 har han aktivt laget små underholdende animasjonsfilmer, blant annet en hyllest til et knippe videospill med bunnsolid klassikerstatus: Frogger, Space Invaders, Pacman, Arkanoid, Tron og Asteroids. Ingen tvil om at videospill har tatt noen solide syvmilssteg i utviklingsprosessen siden 1980-tallet.

Kortfilm: Lego Shopping
Å se for seg mennesker som handler LEGO i butikken krever ikke stor fantasi, men hvordan ser det ut når LEGO-figurene selv tar turen til kjøpesenteret? Michael Hickox brukte 15 bilder i sekundet på å fortelle oss en morsom historie som tydelig viser at våre gule venner stilles overfor de samme utfordringene vi kjenner igjen fra vår egen shopping-hverdag.

Kortfilm: The Fastest and Funniest LEGO Star Wars story ever told
Gjennom årene har LEGO kjøpt lisenser til kjente merkevarer og navn som Batman, Harry Potter, Ringens Herre og Toy Story. Dette har i sin tur gitt en takknemlig horde av LEGO-filmskapere et nærmest ubegrenset univers av karakterer og byggverk å benytte seg av. Dette vises tydelig på Youtube, og hvis du lurer på hvordan seks Star Wars-filmer ser ut kortet ned til fem minutter, utelukkende i LEGO, så gis svaret her.

Musikkvideo: Ed Sheeran – Lego House
Den britiske sangeren og låtskriveren Ed Sheeran kom i 2011 med debutalbumet + hvor hvor Lego House sto på låtlista. I musikkvideoen ser vi Sheerans «tvillingbror» Rupert Grint i rollen som Sheerans tilbedende fan, og i fjor ble den «legofisert» ned til siste scene med LEGO-figurer i ditto omgivelser. Vi krysser fingre for at det kommer flere oversettelser som dette.

BONUS: Brickworld 2012
Over 80 år etter at LEGO-gruppen ble etablert, eier hvert eneste menneske på jorden i snitt 80 LEGO-klosser hver. Men det er alltid noen som eier mer, og foreninger som Brikkelauget tjener som perfekt møteplass for klossete entusiaster i alle aldre. Flere utstillinger finner sted årlig rundt om i verden, der LEGO-bygging er tatt til nye, ekstreme høyder. En av de største er amerikanske Brickworld og vi avslutter med denne videoen hvor vi møter byggemestrene bak mange av de største verkene som ble vist i 2012. Dette er intet mindre enn imponerende! 

Annonse
Skroll til toppen