Annonse
Doktor Proktors prompepulver - plakat

Promping for store og små

Første bok om doktor Proktors eventyr kom i 2007, fostret tre oppfølgere som skapte grobunn for boblende leseglade hos både barn og voksne, og 14. mars var det omsider duket for kinopremieren på Doktor Proktors prompepulver. Når Skolekinonytt møter regissør Arild Fröhlich på Filmens hus i Oslo, er han rask med å understreke at det viktigste for dem var at fisen ikke ble en liten smyger, men noe stort og fantastisk som tas på alvor.

– Selvfølgelig er det mye morsom promping i filmen, men det er også en solid dose fantastiske promper. Fascinasjonen som karakterene har for disse fisene, som selv NASA er interessert i, skal smitte over på publikum. Men det har vært teknisk utfordrende å visualisere. Jeg har aldri jobbet så fokusert og konsentrert med fis i mitt liv som det jeg har gjort de siste to årene, ler Fröhlich.

Krever hjerte og lommebok
Historien handler kort og godt om hvordan de to barna Lise og Bulle lærer å stå på egne ben gjennom å hjelpe Doktor Proktor til å få den anerkjennelsen han fortjener for oppfinnelsen av verdens kraftigste (og heldigvis luktfrie) prompepulver.  Men den rike og onde herr Thrane er villig til å gjøre hva som helst for å få tak i vidundermiddelet.

Arild Fröhlich, som tidligere har regissert Pitbullterje (2005) og Fatso (2008), hadde god kjennskap til boka etter å ha lest den for sine egne barn. For ham har dette vært et drømmeprosjekt.

– Hvis man skal lage en film av dette universet så må man mene det og satse på det 100 %. Det er dessuten viktig å ha økonomien i ryggen slik at man kan gjenskape eventyret og for eksempel kan lage en skikkelig fiseflyvningssekvens eller et realistisk anakondamonster uten at det ser billig ut.

Kunne den vært laget for ti år siden?

– Det kunne den nok sikkert, men det ville kostet mye mer. Nå har vi muligheten til å gjøre ting digitalt som både er lettere og billigere enn det var for ti år siden. Jeg har dessuten prøvd å få det til å føles analogt selv der det er digitalt fordi det kler dette eventyruniverset vi befinner oss i.

Fysisk film for hode og kropp
Det sier seg selv man må gjøre noen grep når en bok skal overføres til film, to ulike medier som ikke alltid samsvarer i forhold til hva det er rom for å kunne gjøre uten at det går ut over oss publikummere.

– I boka kan Nesbø ta seg friheten til å hoppe frem og tilbake mellom karakterene og å gjøre en mengde avsporinger underveis. Dette kan vi ikke gjøre i like stor grad på film for da vil publikum kunne komme til å bli forvirret eller kjede seg. Vi som filmskapere har en annen måte å fortelle historien på, men vi har holdt oss ganske tro mot den. Ellers tror jeg folk ville blitt skuffet. Jeg har aldri hørt så mange si «dette bør bli bra!» mens jeg har jobbet på noe.

– Det har ikke vært noen grunn til å gjøre de store endringene. I utgangspunktet er det en enkel historie, men vi har prøvd å overføre det fantastiske fra bok til film slik at det blir en kinoopplevelse for det er jo først og fremst i kinosalen man skal se og bli underholdt av Doktor Proktors prompepulver.

– Noe som var veldig viktig med denne filmen var å finne musikken som kan være med på å bygge opp eventyret. Vi ønsket oss følelsen av klassisk storfilm og her har Ginge Ansvik gjort en uvurderlig jobb. Doktor Proktors prompepulver er en fysisk film som du skal få både i hodet og i kroppen, og musikken fråtser i referanser uten å være spesifikk. Den er en god miks av alt fra James Bond til John Williams, det hele innspilt sammen med Kringkastingsorkesteret.

Reise til den franske revolusjon
Det er for lengst klart at det blir en filmatisering av nok nummer to, Doktor Proktors tidsbadekar, med tidsreiser til blant annet middelalderen, den franske revolusjon og Waterloo. Selve opptakene til det som kan se ut til å bli en heftig actionkomedie, skal gjøres i løpet av 2014, og Arild Fröhlich var tidlig klar for en ny Proktor-film.

– Jeg hadde virkelig lyst til å gjøre film nummer to fordi jeg føler vi med Doktor Proktors prompepulver har fått til noe som er kult og som jeg vil videreutvikle. Historien er dessuten helt annerledes og i en annen sjanger.

– Vi kan dessuten ikke vente tre år med å lage neste film for da må vi ha nye skuespillere. Hjemme alene 3 er ikke like bra som de to første. Men jeg føler ikke at universet er brukt opp, og siden det er en såpass annerledes historie så er det bare gøy for meg å kunne vende tilbake til Doktor Proktors eventyrlige verden.

Premieredato for Doktor Proktors tidsbadekar er ennå ikke bestemt.

Her kan du se trailer for kinoaktuelle Doktor Proktors prompepulver.

Annonse
Skroll til toppen