Annonse

Fryktløse filmheltinner

I kinoaktuelle Divergent tas vi med til et dystopisk fremtidig Chicago hvor innbyggerne inndeles etter personlighet når de kommer i tenårene. For Beatrice «Tris» Prior står valget mellom å bli værende med familien, eller være tro mot den hun er innerst inne. Hun gjør et valg som overrasker alle og kjemper for å finne sin plass i en ny tilværelse. Samtidig bærer hun på en hemmelighet som kan redde samfunnet, eller ta livet av henne.

I stjerneskuddet Shailene Woodleys skikkelse har en ny filmheltinne gjort sin entré.  I den forbindelse retter vi søkelyset mot elleve handlekraftige kvinnelige filmkarakterer som hver på sin måte gir sine respektive filmer heltefaktor og ikonstatus på lik linje med mannlige kolleger som James Bond, Indiana Jones, Wolverine og Jason Bourne.

Belle
Det var en gang en vakker brunette med klippekort på det lokale biblioteket, som drømte om eventyr i skarp kontrast til et ensartet dagligliv og ble ansett som rar av de andre landsbyboerne for sin selvstendighet. På toppen av det hele kastet hun den lokale kjekkasen Gaston på dør da han kom for å fri. Kjærligheten fant Belle til slutt, men på hennes egne premisser. Og dermed åpnet hun døren for en ny type Disney-prinsesser som mener livet dreier seg om mer enn å finne drømmeprinsen. Snipp snapp snute?

Chihiro
Siden 1984 har Studio Ghibli servert oss en perlerad av ambisiøse animasjonseventyr, og nesten samtlige med sterke, intelligente og egenrådige jenter i førersetet. Chihiro og heksene føyer seg pent inn i rekken med historien om den lille jenta som må finne tapperhet og arbeidsmoral i en parallell åndeverden for å frelse sine forheksede foreldre. Til sammenlikning måtte det tretten filmer til før Pixar lanserte sin første heltinne i Modig

Coffy
Coffy, med slagkraftige Pam Grier i tittelrollen, markerte i 1973 begynnelsen på en sub-sjanger av blaxploitation hvor fokus ble lagt på sterke, selvsikre kvinnelige hovedkarakterer med sort hudfarge. Coffy, Cleopatra Jones, Foxy Brown og deres «søstre» inntok en aktiv rolle hva gjaldt skytevåpen, bilkjøring og slåsskamper på lik linje med mennene, og ble en type rollemodeller man tidligere ikke hadde sett maken til.

Hit-Girl
Få superheltinner har satt sine mannlige kolleger så til de grader i skyggen som Hit-Girl i Kick-Ass, mesterlig spilt av den da elleve år gamle Chlöe Grace Moretz. Mindreårige Hit-Girl er målbevisst som få og hard som diamant, og hennes brutalitet og nådeløshet i nærkamp går The Bride en høy gang. Ikledd drakt og lilla parykk er hun alle skurkers skrekk, men tidvis ser vi hint av en varm og humørfylt jente.

Hermine Grang
Det er tidenes understatement å fastslå at Gutten som overlevde aldri ville opplevd å bli voksen om det ikke var for Hermine. Hennes grenseløse kunnskap om alt fra formler til magiske skapninger har vist seg å bli redningen utallige ganger, og selv om hun ikke er sentrum for historiene, er hun i høyeste grad sentral. Hermine er handlekraftig, tøff og intelligent, og Emma Watsons portrett vil bli stående som den med størst innflytelse på barn som ser og kommer til å se de åtte Harry Potter-filmene.

Katniss Everdeen
Få unge actionheltinner i nyere tid kan måle seg med fryktløse Katniss Everdeen som gjennom de to første filmene i The Hunger Games-sagaen er blitt en ubestridt rollemodell for tenåringer verden over. Katniss er et naturtalent med pil og bue, tok søsterens plass i Dødslekene og blir ilden som tenner folkets ulmende opprør mot styresmaktene. Vi gleder oss til å følge Jennifer Lawrence videre i The Hunger Games: Mocking Jay – Part 1 som kommer på kino 19. november.

Paikea
Keisha Castle-Hughes er fremdeles en av de yngste nominert til Oscar for sitt nydelige spill som tolvåringen som må kjempe mot gamle fordommer og maori-tradisjoner. Paikeas bestefar nekter å godta henne som den neste høvdingen, men hun gir seg ikke og er fast bestemt på å vinne hans anerkjennelse, kjærlighet og samtidig bevise at jenter kan være like gode ledere som gutter.

Ellen Ripley
Sarah Connor, Trinity, Leia Morgana, Alice … Av alle actionheltinner er det ingen over og ingen ved siden av løytnant Ellen Ripley, udødeliggjort av Sigourney Weaver i Alien-filmene. Høyreiste Ripley har overlevd gjentatt nærkontakt med utenomjordiske monstre takket være snarrådighet, handlekraft og mot, hun oser av styrke og kontroll, samtidig som hun kjemper for de hun elsker – og for seg selv – uten noen gang å gi slipp på sin kvinnelighet.

Ronja Røverdatter
Astrid Lindgrens forfatterskap rommer noen av litteraturhistoriens mest ikoniske heltinner som har hatt mye å si for hvordan vi har fått inn likestilling fra barndommen. Historien om Ronja Røverdatter er fortellingen om jenta som følger sin samvittighet og står for det hun tror på, møter farer og konsekvenser ansikt til ansikt og er en trofast venn selv om omgivelsene vil annerledes.

Thelma og Louise
Thelma & Louise snudde opp-ned på kjønnsrollene og gjorde filmens tittelkarakterer, spilt av Susan Sarandon og Geena Davis, til ikoner for generasjoner av kvinner. Filmen brøytet vei for mange av de kvinnelige heltinnene som har kommet fra Hollywood siden 1991. De to venninnene krysset grenser for hva kvinner kunne gjøre på lerretet, og filmen var en medvirkende årsak til at repertoaret for kvinneroller ble større.

Annonse
Skroll til toppen