Annonse
Russell Crowe i Noah

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. Siden forrige publisering er arkene nedenfor lagt ut. Se for øvrig alle publiserte filmstudieark på www.skolekino.no.

Gjenforeningen
Klassetrinn: 8.-10.-trinn, videregående
Fag: Samfunnsfag, Norsk, RLE og Naturfag
Tema: Individ/gruppe, konflikter/krig og menneskerettigheter, kulturmøter/-konflikter, kunst, oppvekst/familie, politikk og samfunn, vennskap/respekt

Kunstneren Anna blir ikke invitert til sin grunnskoleklasses 20-årsjubileum, i hovedsak fordi hun i hele oppveksten ble mobbet. Anna filmer derfor en fiktiv jubileumsfest hvor hun spolerer den gode stemningen ved å trekke frem alle sine vonde minner. Deretter kontakter Anna sine tidligere medelever, og viser dem opptaket – og konfronterer dem med mobbingen hun ble utsatt for.

Noah
Klassetrinn: 10. klasse, Videregående
Fag: RLE-faget, Samfunnsfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig, Vennskap/respekt

Noah er basert på en fortelling fra Bibelen, fra Det Gamle Testamentet. Fortellingen er ganske tro mot hovedlinjene i Bibelen. Noah er en ung familiefar med kone og tre sønner. Jorden er hard og karrig. Det er mye krig, ondskap og nød i verden. En natt taler Gud til Noah i drømme og han begynner å bygge en stor båt (ark) som skal ha plass til to av alle dyreslag på Jorden. Så setter regnet inn og Jordens indre kilder åpner seg. Alt liv på Jorden dør ut. Noah og familien overlever og starter på nytt etter at vannet synker.

District 9
Klassetrinn: 10-trinn, videregående
Relevante fag: Samfunnsfag, Norsk, RLE, Engelsk, Naturfag
Tema: Historie, individ/gruppe, konflikter/krig og menneskerettigheter, kulturmøter/-konflikter, politikk og samfunn, vennskap/respekt

Bakteppet for handlingen er en fiksjonsversjon av vår tids Sør-Afrika. Det er gått 28 år siden et gigantisk romskip havarerte i lufta over Johannesburg, og en enorm mengde utenomjordiske strandet i Sør-Afrika. Disse, som raskt fikk tilnavnet ”rekene”, vier ingen tegn til fiendtlighet, men uten muligheter for å kunne returnere til egen planet trenger de et sted å være.

Handlingens paralleller til relasjonen mellom Sør-Afrikas hvite og fargede befolkning under apartheid-tiden er like treffende som de er tilsiktede. Filmen beskriver også, på et generelt nivå, nasjonale og globale utfordringer ved håndtering av store flyktningegrupper.

Annonse
Skroll til toppen