Annonse
Foto: Medietilsynet

Film og barnehagebarn

9. mai gjorde en liten brunbjørn med blå topplue og bukser entré på norske kinolerreter med sin første helaftens tegnefilm, Bamse og Tyvenes by. Verdens sterkeste bjørn er blitt kalt sosialdemokratisk superhelt i bamseform og har trollbundet små barnesinn siden han dukket opp i en rekke korte tegnefilmer i 1966, før det i 1973 var duket for eget tegneserieblad. Moralen er alltid den samme: Det er best å være snill og at man aldri kan få for mange venner.

Her i Norge er Bamse og Tyvenes by blitt vurdert til aldersgrensen A (Tillatt for alle), hvilket åpner for at barnehager kan ta med de minste ungene på kino for å se Bamse, Skallmann og Lille Hopp på eventyr. Det er Medietilsynet som setter aldersgrensene på film som skal vises på kino, og Skolekinonytt møtte Barbro Hardersen, filmsakkyndig i Medietilsynet, for å snakke om film i barnehagen og hvordan de minste opplever filmene. Men først, hva er en barnefilm?

– En barnefilm kan være en er en film som, uavhengig av sjanger, fenger og engasjerer ungene, som de kan relatere til og kjenne seg igjen i. Barna selv tenker eller analyserer ikke i sjanger, for dem kan en film være et nyhetsinnslag eller en Youtube-video. Vi voksne plasserer ofte en viss type film i sjangeren barnefilm, mens det kan være vanskeligere å sette disse i en alderskategori, forteller Hardersen.

Aldersgrense kontra målgruppe
Filmer som vurderes som tillatt for alle, inneholder ingen framstillinger som kan virke skremmende på barn under sju år. Enkelte litt skumle eller dramatisk elementer kan tillates hvis de er svært kortvarige og foregår innenfor en trygg ramme tilrettelagt for de minste. Samtidig er det viktig å huske at aldersgrense ikke må forveksles med filmens målgruppe.

– Målgruppe er de man tenker filmen er relevant for og som kan ha interesse av den, mens aldersgrense settes etter skadelighetsprinsippet. En klassisk voksenfilm som kun inneholder dialog i halvannen time kan få «Tillatt for alle» uten at det har noe med barn å gjøre.

Det er en viktig nyansering, at aldersgrense ikke er det samme som aldersanbefaling, understreker Hardersen.

Hvilke faktorer er det lærere må ta hensyn til når de skal vise film i barnehage?

– Aldersgrense er viktig, det må jo være en Tillatt for alle-film. Det handler også om hvorvidt splitte ungene opp i målgruppe i barnehagen. De yngste og de eldste er rustet forskjellig, og det handler om å se hva hver enkelt barnegruppe, eller hvert enkelt barn, trenger. I tillegg har du årsplanen i barnehagen. Med utgangspunkt i denne finner du frem til filmer som kan belyse tematikken du skal jobbe med sammen med ungene.

Respektere barnets ønske
I prinsippet kan barnehagebarn se på film og underholdning som alle andre i samfunnet, men det er viktig samtidig å tilrettelegge. Både ut i fra aldergrense, men også å forsikre seg om at innholdet tilrettelegges for de aller yngste. Barbro Hardersen er samtidig tydelig på at lærere må være bevisste på hvor barna ser filmen.

– Det kan være kjempeskummelt i seg selv for de aller yngste å skulle gå inn i en kinosal, der lysene slukkes og hvor det kan være sterke lydeffekter underveis. Hvis kinoene inviterer til visning så bør de tenke på å dimme lyset og ikke kjøre full kraft på volum. Dette er også noe som lærerne kan undersøke i forkant. Men ikke minst skal de voksne respektere dersom et barn blir redd og ikke vil se. Da handler det om å ta de med ut av salen fremfor å skulle prøve litt til.

Alt som vises på kino skal være vurdert og tildelt aldersgrense av Medietilsynet, mens det er distributørene selv som gjør den samme vurderingen på filmer som utgis på DVD og Blu-Ray. Desto viktigere er det å kjenne til denne nyanseforskjellen.

– Ofte følger distributøren den samme aldersgrensen som ble satt da filmen ble vist på kino, men av og til er det forskjell. Derfor er det viktig å se gjennom filmen først og ta en vurdering i forhold til hvorvidt den passer for de barna den skal vises for, mener Hardersen.

Naken hud på film
Når Medietilsynet vurderer film for kino, handler det om hvor skadelig den kan være i forhold til hva barn kan klare å håndtere og hva som kan bli for vanskelig å fordøye i etterkant.

– Når vi ser på enkeltscener så ser vi ofte at når det nærmer seg klimaks, drar det seg samtidig til med lydeffekter som gjør at det kan bli skummelt for de små. Ellers kan det være filmen i sin helhet. Man trenger ikke nødvendigvis se noe i selve bildene, men tematikken i seg selv kan være vanskelig å håndtere.

Medietilsynet får publikumshenvendelser fra de som mener aldersgrensen skal opp og de som mener den skal ned. Da handler det om å forklare regelverket de forvalter og understreke at Medietilsynet ikke gjør moralske vurderinger.

– For eksempel er det ikke sikkert nakenhet på film er skadelig. Det kan være ubehagelig for foreldre å se det sammen med barna og kanskje vil voksne gjerne ha aldersgrense på forskjellige tema man synes er ubehagelig, slik at det kan unngås. Men for barn i vår kultur er det jo tradisjonelt ikke uhåndterbart eller skadelig å se nakenhet i seg selv. Igjen er det settingen som er avgjørende.

Unngå ulovlig visning
Barbro Hardersen forteller at måten man jobber med film i barnehagen er i en positiv endring. Barnas mediekompetanse styrkes ved at de lager film selv, samtidig som de lærer hvordan filmtriks fungerer. Men det er en detalj som er viktig å huske på før DVD-platen puttes i spilleren.

– Departementet har sagt at en visning for en liten gruppe i en barnehage er en privat visning, men man skal være forsiktig med det som heter offentlig visning. Det er viktig å være obs på opphavsrett. Det samme gjelder aktører som sier man må kjøpe visse typer lisens for å ha tilgang til filmer. Da må man dobbeltsjekke, det er ikke sikkert de aktørene har lisens til alle filmer.

– Ellers tenker jeg det handler om å ha tid til å sette seg inn i hvilke filmer det er og våge å stille åpne spørsmål, spille litt dum for da å kunne la barna være eksperter som kan fortelle hva de har sett slik få innblikk i deres forståelse av filmen. Da tror jeg man kan få innsikt i mange ting man ikke hadde tenkt på i forkant, smiler Hardersen.

Annonse
Skroll til toppen