Annonse

Drømmen som ble virkelighet

12 år gamle Pelle Nøhrmann blir ved et uhell bitt av en maur og utvikler utenkelige superkrefter. Ved hjelp av sin kompis, tegneserienerden Wilhelm, skaper Pelle seg en hemmelig identitet som Antboy.

Men for en som ser på seg selv som de kriminelles skrekk og de svakes forsvarer, blir det langt mellom de spennende oppdragene når man bor i et rolig boligstrøk. Så gjør den skumle og psykisk ustabile superskurken Loppen sin entré, og Antboy må svare på utfordringen.

Debuterer med superhelt
Antboy er første danske film som stiller med en ekte superhelt i rollen som protagonist. Familiefilmen ble en stor kinosuksess hjemme i Danmark, samtidig som kritikerne ga tommelen opp. For regissør og spillefilmdebutant Ask Hasselbalch er dette drømmen som gikk i oppfyllelse.

– Jeg er en stor sjangerentusiast og har alltid hatt et bankende hjerte for superheltfilmer. Å få sjansen til selv å regissere var guttedrømmen som ble virkelighet. Antboy er filmen jeg selv ville ha sett om jeg var ti år gammel!

Nå er turen kommet for norske kinogjengere å stifte bekjentskap med den danske småguttversjonen av Spider-Man, og Skolekinonytt tok en rask prat med Hasselbalch som ikke la skjul på inspirasjonskildene.

– Jeg elsker filmer fra 80-tallet og har sett mye på film som trollbandt meg som barn, som E.T. og Gremlins. Samtidig er den scenografisk inspirert av «høst-looken» til Where the Wild Things Are.

Prøvespilte 500 for én rolle
Antboy er basert på de tre første bøkene i en populær bokserie skrevet av Kenneth Bøgh Andersen. Men for de som kjenner det litterære opphavet, vil man se at det er flere ulikheter. For eksempel er Pelle overvektig i Andersens bøker. Hasselbalch mente historien om det overvektige outsider-barnet for lengst var oppbrukt.

– Jeg elsker måten bøkene er skrevet på, men jeg syntes det var viktig å ta superhelten mer seriøst enn hva Kenneth gjør i sine bøker. Samtidig var det viktig for meg å bevare den morsomme tonen som gjennomsyrer bøkene, forteller han til Skolekinonytt.

Antboy er Oscar Dietz’ filmdebut, og Hasselbalch forteller at de prøvde ut 500 gutter i jakten på Pelle.

– Oscar Dietz var nummer fire i rekken som kom inn til prøvespilling. Det morsomme er at han minner om en barneutgave av meg selv, og han har et enormt underholdningstalent få andre kan vise maken til. 

Dyre kostymer
Antboy er en superheltfilm som ikke gjør forskjell på voksne eller barn når det kommer til underholdningsfaktor. Ask Hasselbalch har glimtet i øyet når han sier han laget filmen for seg selv, samtidig som han er klar på hva som skiller den fra andre i samme sjanger.

Antboy har ikke et stort budsjett å vise til. Til gjengjeld er dette en langt mer sporty og morsom filmopplevelse kontra brorparten superheltfilmer som kommer på kino, mener den danske regissøren.

Tidligere har Hasselbalch uttalt at de laget filmen for samme pengesum som crewet på Man of Steel  brukte på å lage caffè latte. Like fullt må man ta av seg hatten for grepene de har tatt for å få det hele til å se lekkert ut til tross for liten bruk av CGI. Og på ett felt er det tydelig hvor en STOOOR andel av pengene ble investert.

– I bøkene syr Pelle kostymet selv, men da kunne han fort se dum ut på kinoduken. Det var viktig for meg at drakten så kul ut. Dermed endte vi opp med å bruke 25 000 kroner på å lage det beste og dyreste kostymet i dansk film gjennom tidene.

Klart for runde to
35 år gamle Ask Hasselbalch studerte på The European Film College fra 2001 til 2002. Han har laget en lang rekke kortfilmer, ofte i skrekksjangeren, musikkvideoer og TV-satire. Siden 2007 har han vært tilknyttet den alternative filmskolen Super16, og etter suksessen med Antboy signerte han nylig med United Talent Agency i Los Angeles.

For tiden jobber Hasselbalch på Antboy 2: Den Røde furies hævn, og ifølge ham har vi mye spennende i vente.

– Tonen i oppfølgeren er mer seriøst og litt mørkere. Men det skal sies at jeg har gjort mye for å gjøre den morsommere og mer actionpakket enn den første. Vi er akkurat ferdige med klippen, og alle som har sett den elsker den høyere enn den første, forteller en tydelig fornøyd og spent regissør.

Antboy hadde norsk kinopremiere fredag 13. juni og har norsk tale.

Annonse
Skroll til toppen