Annonse

Nesten halvparten ser 3D-filmer i 2D

Tallet på 3D- filmer ser ut til å øke i år. De siste tre årene har det hvert år kommet vel 30 filmer, så langt i år har det allerede kommet 27.

Fem av de ti mest sette filmene så langt i år er 3D-filmer, og slik har det også vært i de tre foregående årene. 

Andelen 3D av det totale filmbesøket er nå litt høyere enn i fjor.  I 2011 var 24,7 prosent av alle kinobesøk på en 3D-film, så gikk det litt ned i 2013 og 2013, mens det så langt i år er på 23,8 prosent.

Det store flertall kinogjengere kan se 3D på sin lokale kino. Det er 200 kinolokaler i Norge, og 170 kan vise 3D-film. Det er bare noen blant de aller minste kinoene som ikke har 3D-mulighet. Bygdekinoen har 3D-utstyr i alle sine ti mobile kinoanlegg.

Når tallet på filmer fra USA ikke direkte gir seg utslag hos oss skyldes det jo at det ikke bare er Hollywood som lager 3D-film. Teknologien tas også i bruk på andre typer film; som dansefilmen Pina og delvis norske Cathedrals of Culture.

Men ikke alle piler peker oppover. Graver vi litt lengre ned i tallene ser vi kanskje noe av den samme utviklingen som i USA.  På 3D-filmer som også vises i 2D (og det gjelder de fleste) er det nå færre som velger 3D-versjonen enn før.  I 2011 så 70 prosent 3D-versjonen, i år er denne andelen nede på 53 prosent.  Både tilbud og etterspørsel spiller inn; flere kinoer viser 3D-filmene også i 2D, men det igjen reflekterer vel at publikum i større grad vil se filmen i 2D.

Men så spørs det hva som skjer når selve ur-3D-filmen Avatar får sin oppfølger, visstnok i desember 2016. Er det noen som vil se den i 2D?

Lenke til artikkel i Deadline

 

Annonse
Skroll til toppen