Annonse
Serial (Bad) Weddings er den best besøkte filmen i Frankrike 1. halvår 2014. Originaltittelen er Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Nasjonale suksesser gir kinorekord

Spania. Med krise i økonomien, høy arbeidsledighet, dyrere kinobilletter etter at momsen økte samt nedlagte kinoer, så det heller mørkt ut for det spanske kinomarkedet. I 2013 falt besøket med 16 prosent (og fra 2009 med 27 prosent), men så økte besøket 26 prosent første halvår i 2014. En årsak heter Ocho apellidos vascos (Spanish Affair), tidenes mest sette spanske film, til nå med 9,2 millioner besøkende.  En annen årsak er suksess for nasjonale kampanjer med reduserte billettpriser («Fiesta del Cine» og «Wednesday at the Cinema»).

Frankrike lykkes også med hjemlige filmer. Serial (Bad) Weddings (som også kommer på norske kinoer i løpet av høsten) er sett av mer enn ti millioner, og Superchondriac er sett av fem millioner.  Frankrike har også sin kampanje; lavere billettpris til alle under 14 år.

I Sverige har Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet en million besøkende i år og over 1,5 millioner til sammen (premiere i desember 2013). Elendige juli-tall i Sverige (nedgang på 35 prosent) har imidlertid spist det meste av forspranget til fjoråret.

Danmark ender nederst på skalaen; 15 prosent ned fra 1. halvår i fjor. To av de tre toppfilmene er danske, Klassefesten 2 – Begravelsen (1) og Far til fire – Onkel Sofus vender tilbake (3). Klassefesten ble sett av mer enn 600 000, men totalt ikke nok til å holde besøket oppe.

 

Kilder:
UNIC (Den internasjonale kinounionen) har samlet halvårstallene. Informasjon ellers fra Cineuropa, BoxOffice, det danske og det svenske filminstituttet og den spanske kinoføderasjonen (FECE).

Annonse
Skroll til toppen