Annonse

BIFF fornyer seg

Landets største filmmaraton har flyttet en hel måned i tid av mange årsaker. En av dem er for å få flere kinopremierer på nye norske filmer. 1001 gram av Bent Hamer kommer rykende fersk fra Toronto. Flink pike av Solveig Melkeraaen får kinopremiere etter god mottakelse i Haugesund, og selve kinolanseringen skjer i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, som blir markert over hele landet. Bjørnøya er høstens store naturkick på kino – om de tre brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge som drar til den forblåste utposten av kongeriket. De fleste av oss vil kalle det ren tortur å skulle bade og surfe i bølgene langs strendene på den mystiske øyen – men for disse brødrene fremstår øyen som en lekegrind og et paradis! Bjørnøya får norsk premiere 24. oktober. BIFF trekker frem en rekke andre ferske norske dokumentarer – og spillefilmen Haram avslutter BIFF den 1. oktober med forestilling og fest i BIFFs siste tilskudd på kinostammen – Røkeriet på Verftet, som er oppusset for 105 millioner kroner og tar 350 seter.

Allerede to uker før festivalstart er det registrert 22 000 elevbesøk under BIFF – en oppgang på hele 4 000 fra 2013.

– Vi er spesielt glade for å kunne vise dokumentarfilmer for skoleverket i hele fylket og feirer blant annet grunnlovsjubileet på vårt helt spesielle vis, uttaler festivalleder Tor Fosse. Han trekker frem latinamerikanske filmer som Propaganda og Makt og avmakt som skal vises i den forbindelse og også filmer som peker på amerikanske The Constitution og dens verdifulle sider. – I fjor ble det totalt registrert 53 333 besøk for hele festivalperioden – en rekord som skal slås i år, ivrer Fosse.

Mange kinopremierer
Vi gleder oss til de mange filmopplevelsene en bare kan se der og da i Bergen i slutten av september, men også et trettitalls kinopremierer er det funnet plass til. Av disse kan nevnes Pride, Turist, Wetlands, I Origins, The Drop, Gone Girl, Chef, Whiplash, Nånting måste gå sönder, 20,000 Days on Earth, Stammen, Golgata, Mamma, Vivianes kamp og mange flere.

Åtte nye kategorier
Rundt 160 filmer på mer enn 500 forestillinger i løpet av åtte dager gjør BIFF til Norges desidert mest omfattende filmfestival. Et 60-talls filmgjester fra inn- og utland setter sitt preg på festivalen, som er inndelt i nye kategorier i år, i tillegg til de faste programbolkene Den 8. Checkpoints (menneskerettighetsprogrammet), Den 4. Klimafestivalen og Cinema Extraordinaire. Nytt av året er Nordic Voices, Ungdomsprogrammet Ung Film Exended by HUFF, et omfattende American Indieprogram, et søkelys på Europeisk identitet og ikke minst nyvinningen BIFF Expanded, et kunstprogram som innevarsler at BIFF beveger seg i nye retninger parallelt med en internasjonal trend hos de mest toneangivende filmfestivaler verden over.  

Ny filmpris
BIFF er annerledes enn andre festivaler også ved at det arrangeres debatter og seminarer om innholdet i filmene snarere enn om filmfaget i seg selv. Derfor har BIFF fått en ny partner med på festivalen – Universitetet i Bergen har innstiftet en ny filmpris – Gulluglen – som skal gå til beste film om forskningsformidling med hele 12 i konkurranse. Det sier noe om BIFFs programmangfold og særpreg.

Annonse
Skroll til toppen