Annonse

Tilbakeblikk på Barnefilmfestivalen

Den 17. Barnefilmfestivalen i Kristiansand gikk av stabelen 16. til 21. september, til glede for tusenvis av barn i byen og mange tilreisende.

Festivalen er kjent for å vise barnefilm fra hele verden i tillegg til å arrangere en rekke filmverksteder for barn og flere bransjeseminarer for voksne profesjonelle filmskapere. Festivalen har tidligere blitt arrangert på våren, men hadde i år flyttet seg til høsten og trolig var det både færre tilreisende og lavere skolekinobesøk av den grunn. Fra bransjehold var det et uttrykt ønske om at festivalen flytter tilbake til vårparten neste år.

Programmet var som alltid bredt og godt, og i likhet med de siste årene dominert av nederlandsk barnefilm. Nederland har satset sterkt på barnefilmproduksjonen sin og må sies å være et foregangsland i Europa, noe som kommer tydelig til syne på barnefilmfestivaler verden over.

Festivalsjef Danckert Monrad-Krohn benyttet festivalåpningen til å etterlyse en tilsvarende norsk satsing på flere samtidshistorier for barn på kino.

– Det har i flere år vært etterlyst flere spillefilmer med fortellinger fra vår egen tid. I tillegg til de store og velkjente familiefilmene trenger vi nye historie for å kunne skape nye klassikere. Ta for eksempel nederlandsk film som de senere årene har satset bredt på akkurat dette, og i år kan vi vise filmer som handler om alt fra klasseturer og strenge lærere til trøblete forhold til foreldrene. Det er så mange spennende historier og temaer å ta tak i og jeg håper vi vil se mer av dette i norsk barnefilm framover, uttalte festivalsjefen.

Til gjengjeld var det svært mange gode norske kortfilmer for barn på programmet.

Festivalens to priser
Det ble en svensk og en latvisk film som stakk av med festivalens to priser. Film & Kinos Barnefilmpris, en distribusjonspris på kr 75 000 som går til den distributøren som importerer filmen til Norge, gikk til den latviske Mother, I love you. Filmen har gått sin seiersgang på festivaler verden over og var Latvias Oscarkandidat i 2013. Publikumsprisen gikk til den nydelige svenskdanske animasjonsfilmen Reisen til fjærkongens rike. Filmen handler om lille Johan som bor på en båt sammen med faren sin. Faren sier at moren er kidnappet av Fjærkongen, og en dag legger Johan ut på en farefull ferd til Fjærkongens rike for å finne moren sin. Filmen vil komme i norsk språkdrakt på kino i løpet av høsten, så det er bare å glede seg!

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama var avslutningsfilm
En annen film det var knyttet stor forventning til, spesielt i Kristiansand(!), var Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama som avsluttet festivalen på lørdag kveld. Og det var et svært entusiastisk publikum som tok i mot denne påkostede eventyrfilmen, som vel best kan beskrives som en barneversjon av Pirates of the Caribbean. I god Disneystil har filmskaperne lagt inn underholdning og vitser som fungerer for voksne, sammen med et velkjent Sabeltann-univers, så her er alle forholdene lagt til rette for et stort publikum på flere generasjoner. Hiv og hoi!

Annonse
Skroll til toppen