Annonse

Tar barn på alvor

Grethe Bøe-Waal fikk sin spillefilmdebut med Titanics ti liv i 2007. Nå er hun kinoaktuell med Operasjon Arktis, best beskrevet som en slags Robinson Crusoe i det iskalde nord. Trettenåringen Julia og hennes to yngre tvillingsøsken, Ida og Sindre, etterlates på den øde Halvmåneøya utenfor Svalbard etter å ha sneket seg med i et redningshelikopter. Mens foreldrene og letemannskaper søker fånyttes på fastlandet, starter barnas kamp mot nådeløse naturkrefter og en nærgående isbjørnbinne.

– Filmen handler om at vi gjør hverandre sterke. De små må vokse seg ut av en egoistisk virkelighetsoppfatning og gjøre hverandre sterke for å overleve. Dette er avgjørende også når vi skal leve med og i naturen, forteller filmskaperen til Skolekinonytt.

– Å vise barn sammenhengen mellom naturen og konsekvensene av våre handlinger er viktig.  Isbjørnbinna er som Julia, hun kjemper for sine barns og sin egen overlevelse.  Å la barn se og bli fascinert av den fantastiske mektige og vakre arktiske naturen, som nå står i fare for å bli borte, er ett tema som går igjen i mye av det jeg gjør.

Intenst og levende barnedrama
Operasjon Arktis er basert på Leif Hamres roman, utgitt første gang i 1971. Grethe Bøe-Waal har selv skrevet filmens manus, og det skulle ta tretten år før hun endelig kunne realisere prosjektet. Bøe-Waal ønsker publikum skal komme ut av kinosalen med en opplevelse av å ha vært med på et forrykende eventyr.

– Jeg vil de skal være berørt av barnas eksistensielle drama der oppe i isødet.  Jeg tar barn på alvor og gidder ikke “dum it down” bare fordi jeg lager film for unger.  Barns drama er like intenst og levende som det vi voksne føler.

Titanics ti liv og Operasjon Arktis er begge spenningsmettede filmer perfekt for et ungt publikum. Grethe Bøe-Waal mener det lages for få slike filmer i Norge.

– Jeg synes ofte vi trivialiserer og fordummer barn og unges verden på film og TV.  Jeg vil vise at barn og unge betyr noe. De kan gjøre en forskjell. Ved å vise ett litt “larger than life” scenario håper jeg å vekke aspirasjoner utover navlebeskuing, tull og tøys.  

– Jenter kan engasjere seg i noe annet enn intriger på skolen.  De har ikke vondt av å se seg selv som helter som kan kjempe for noe større enn seg selv. Jeg tror de fleste mennesker; barn, kvinner og menn, trenger å føle at vi betyr noe for andre og for verden. Hvis barna og voksne kommer ut av salen med en slik opplevelse er jeg veldig glad.

Fra bamse til villdyr
Gode skuespillere i alle aldre til tross, for mange vil isbjørnen Agee unektelig utgjøre det sterkeste inntrykket i Operasjon Arktis. Isbjørn er rangert som et av verdens farligste dyr, og tamme isbjørner vokser ikke på trær.

– Lenge var premisset fra produsentens side at isbjørnen skulle gjøres digitalt, men det ville ikke jeg. Etter å ha jobbet for A&E Television under studietiden i New York, visste jeg det var en svært dyktig fyr i Vancouver i Canada som trener nordamerikanske dyr for Hollywood-produksjoner. Vi fant ut at han faktisk hadde en isbjørn, den eneste i verden som kan brukes til noe som helst. Å trene isbjørn er det vanskeligste du kan gjøre fordi de er øverst på næringskjeden og såpass trigget av rovdyrrollen at de ikke har frykt.

– Vi reiste til Vancouver for å filme scenene med Agee. Jeg var ikke mange metrene fra henne da vi møtte henne første gang og jeg må innrømme at jeg hadde høy puls. Hun var godt trent så jeg følte meg trygg, men det var spesielt én gang hun brølte som var det skumleste jeg hadde opplevd i mitt liv. Til da hadde hun vært en stor bamse, og så fikk vi se at hun er et vilt dyr. Treneren sa hun bare gryntet litt.

Utfordrende brøling
I arbeidet med å forvandle bok til film, valgte Bøe-Waal å omgjøre heltens kjønn fra gutt til jente. Hun forteller Skolekinonytt at hun med dette ville synliggjøre en heltinnes reise fra avmektig og unnfallen til å bli en ansvarlig og modig heltinne. 

– Jenter trenger heltinner som ikke kun drømmer om å være deilige og passe inn i neste Top Model.   Det er ett voldsomt press på utseende for jenter i media og jeg vil gi dem alternative heltinner som finner sin styrke, sin urkraft og sin mening med livet som går utover å underkaste seg andres bifall og “likes”.

– Med Operasjon Arktis tenkte jeg at vi skulle gi en jente muligheten, men også fordi jeg synes det er for hardt press på gutter om å skulle være macho. La de heller få andre rollemodeller. Det er ikke det at jeg absolutt skal jobbe med jenter, men jeg vil gjerne bryte med stereotypier for å gi barn bredde i hva de kan få av rollemodeller.

12 år gamle Kaisa Gurine Antonsen filmdebuterer i hovedrollen som Julia. I en scene står hun ansikt til ansikt med en enorm isbjørn og brøler for å holde den på avstand.

– Kaisa er veldig sterk og flink, men den scenen hun gruet seg mest til var å skulle stå på Svalbard fremfor et helt filmcrew og brøle som en urkvinne. Det var svært vanskelig for henne, så til slutt gikk jeg inn og spilte isbjørnen mens jeg brølte til tårene spratt. Vi fikk blikk-kontakt og plutselig løsnet det fullstendig. Det er ikke ofte søte piker får lov til å brøle, og det var gøy å se at hun klarte det, avslutter en tydelig stolt filmskaper.

Annonse
Skroll til toppen