Annonse
Illustrasjonsbilde synstolking av film. Foto: Egil Hansen.

Synstolking av film på kino

Lydfilen med synstolking ligger i «skyen» og lastes ned i smarttelefonen som synkroniserer med filmen. Brukeren av tilbudet må på sin side laste ned en app som gjør det mulig for mobilen å spore, synkronisere og spille av via smarttelefonen. På denne måten kan blinde og svaksynte se film på kino i samme forestilling som alle andre – og uten at kinoen må foreta seg noe som helst eller har noen kostnad.

Det er fremdeles behov for noen teknologiske og juridiske avklaringer samt noen finjusteringer før synstolking av film på kino kan lanseres. Foreløpig er systemet blant annet kun tilpasset iPhone og ikke Android smarttelefon fordi de førstnevnte så langt er best tilrettelagt for synshemmede. Forhåpentligvis er alt klart for lansering i løpet av første halvår 2015.

Det er MediaLT og Blindeforbundet som sammen sørger for informasjon om dette tilbudet i sine kanaler. Fra Film & Kinos side er det derfor viktig å minne kinoene på at dette er et tilbud som kommer ganske snart og at det vil bli behov for at vi sammen markedsfører dette når løsningen for kino er på plass.  

Det ligger en oversikt over hva som skjer og hvilke filmer som er synstolket på DVD og Blu-ray Disc på www.filmforalle.no.

Testing på kino
MediaLT har i flere prosjekter arbeidet for å finne gode løsninger for distribusjon av synstolking i kinosaler. En banebrytende og innovativ løsning ble i vinter testet ut på filmen Blind med godt resultat. Det var produsenten Motlys som la inn synstolking. Les mer om testen med Blind her.

Finansiering
Så langt er det et utvalg norske filmer som er blitt synstolket. I statsbudsjettet for 2015 har regjeringen foreslått å sette av 200 000 kroner, som dekker synstolking av tre norske filmer.

Synstolking av utenlandske filmer?
MediaLT er også i gang med et forskningsprosjekt hvor en utenlandsk film, Den tyske legen, synstolkes. Dette prosjektet er støttet av blant annet Deltasenteret, MediaLT og Film & Kino. Les mer om synstolking av utenlandsk film her.

Bakgrunn
Siden 2007 er 35 norske filmer synstolket. Disse er tilgjengelige på DVD og Blu-ray Disc. Film & Kino har finansiert 31 av dem.

Annonse
Skroll til toppen