Kinoaktuelle Raketten tar oss med til Laos hvor vi møter ti år gamle Ahlo. En dag må hele landsbyen flytte på grunn av et enormt damprosjekt, og etter en tragisk ulykke blir Ahlo fortalt at han bringer ulykke for familien. Men han øyner et lys i det fjerne når de ankommer en landsby der det skal arrangeres en rakettkonkurranse.
Den australske festivalfavoritten Raketten er en av de første spillefilmene produsert for internasjonalt publikum som er blitt innspilt i Laos. Filmen gir oss et sjeldent og unikt innblikk i et eksotisk og utbombet land tynget av fattigdom og overtro.
Skolekinonytt har beveget seg bortenfor Europa og Nord-Amerika og plukket ut et knippe filmer som viser hvor ulike barn og unges oppvekstvillkår kan være, ikke minst sammenliknet med forholdene her i Norge.
Salaam Bombay (1988)
Regi: Mira Nair
Mira Nairs tredje film er en prisbelønnet historie fra indisk gatebarnmiljø. Salaam Bombay tilhører, i likhet med de fleste titlene i vårt utvalg, sjangeren dramatisert dokumentarfilm og går rett under huden fordi dokumentarspråket føles så rystende ekte. Ti-åringen Krishna kan ikke reise hjem til familien før han har tjent 500 rupier, til erstatning for motorsykkelen han ødela for sin bror. Han havner på gaten i Bombay, men selv om han har en gjeld å betale, har Krishna sin verdighet å bevare.
Gullballen (1994)
Regi: Cheik Doukouré
Gullballen introduserer oss for ti år gamle Bandian som bor i en liten landsby i Guinea i Afrika. Som så mange andre gutter har han én stor drøm – å bli profesjonell fotballspiller. Den lokale trollmannen har spådd ham en stor karriere og Bandian bruker all sin ledige tid på å spille med en slitt ball han har malt gylden. Så reiser han til sin søster hvor han ser en fotballkamp, og plutselig får han selv mulighet til å spille. Kan dette være muligheten trollmannen snakket om?
Offside (2005)
Regi: Jafar Panahi
I Norge er det ingen hinder for fotballfrelste jenter, enten de ønsker å se kampene på stadion eller selv jage ballen i mål nede på gressmatta. Men i land som Iran er situasjonen en ganske annen. Sølvbjørn-vinneren Offside skildrer seks jenter som kler seg ut som gutter for å få tilgang til en fotballstadion i Teheran under VM-kvalifiseringen mellom Iran og Bahrain. Ifølge iransk lov har nemlig ikke kvinner adgang fordi det er menn til stede. Offside er i vestlige øyne både lett og morsom, men undertonen er tragikomisk, besk og alvorlig.
Fuglekikkere (2008)
Regi: Marco Bechis
Fuglekikkere viser den systematiske fortrengningen av Brasils urbefolkning fra deres landområder, og hvordan regnskogen gradvis brytes ned av bønder og ødeleggende trafikk. Utgangspunkt er tatt i indianerfolket Guarani, som i hjemlandet er kjent for selvmordsepidemier blant unge medlemmer. Filmen lar oss bli kjent med flere karakterer, men sentrerer spesielt rundt unge Osvaldo som tas i lære til å bli sjaman, samtidig som han innleder et forhold til den lokale jordeierens opprørske datter, Maria.
The Colors of the Mountain (2010)
Regi: Carlos César Arbeláez
Bildet av en fotball som ligger værfast i et minefelt, illustrerer på effektivt vis tematikken i Arbeláezs debutfilm der handlingen er satt til en avsidesliggende landsby i Andesregionen i Colombia. The Colors of the Mountain er nesten utelukkende filmet fra barnas perspektiv og skildrer universell tematikk tilknyttet konflikter og deres innvirkning på vanlige mennesker, deriblant barn.
Life Above All (2010)
Regi: Oliver Schmitz
Life Above All er en gripende historie om 12 år gamle Chanda som bor i en liten by utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Hun får livet snudd på hodet når hennes yngste søster dør og moren blir syk. Nå må hun ta hånd om sine to gjenværende søsken, samtidig som hun må håndtere naboenes frykt og fordommer mot AIDS. Basert på Allan Strattons roman er Life Above All en film om dype menneskelige følelser, frembrakt med sympati og kjærlighet.
Rebell (2012)
Regi: Kim Nguyen
I et uspesifisert afrikansk land er befolkningen tynget av borgerkrigens terror. Tolv år gamle Komona blir kidnappet og rekruttert som barnesoldat for opprørsstyrkene, og vi følger henne gjennom to år preget av matmangel, krigføring og terror. Historien som fortelles er fiktiv, men Rebell er inspirert av livshistoriene til virkelige barnesoldater og skildrer grusomheter fra et kontinent der barnesoldater benyttes i flere land. Rebell ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film og har aldersgrense 15 år.
Den grønne sykkelen (2012)
Regi: Haifaa Al Mansour
Ti år gamle Wadjda bor i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh og hennes store drøm er å kunne kjøpe seg sin egen sykkel. Den grønne sykkelen viser oss hverdagen for jenter og kvinner i dagens Saudi-Arabia, men filmen styrer klar av å være en ren kritikk av et konservativt samfunn. Fremfor å redusere kvinnene til hjelpeløse ofre, viser den i stedet hvordan handlingsrommet utfordres gjennom feelgood-sjarm og humor.