Annonse

Når ulike kulturer kolliderer

1. juledag er årets store kinodag, hvor nordmenn flokker seg til kinosalene for å få et lite avbrekk fra julemat og familiehygge dagen derpå. Blant filmene på årets rikholdige meny finner vi den britiske komedien Pride hvor det er duket for kulturkollisjon mellom gruvearbeidere og en gruppe homofile på den walisiske landsbygden.

Margareth «Jernkvinnen» Thatcher og fagforeningene var alt annet enn bestevenner, og forslaget om nedleggelse av subsidierte kullgruver, resulterte i den store gruvestreiken våren 1984. I London kjenner en gruppe homofile seg igjen i gruvearbeidernes kamp mot overmakten, og aktivistgruppen Lebians and Gays Support the Miners blir født. Ingen vil ta imot innsamlede midler, inntil de får kontakt med et gruvesamfunn i Wales. Dermed bærer det avgårde i minibussen.

Skolekinonytt har plukket ut et knippe filmer som hver på sitt vis skildrer sammenstøt mellom ulike kulturer, og som forener underholdningsverdi og relasjonsappell i én og samme pakke for publikum.

2 Days in Paris
Regi: Julie Delphy

Multitalentfulle Julie Delphy har skrevet manus, komponert musikken, klippet, regisserer og spiller den ene hovedrollen i 2 Days in Paris, et underholdende fransk-amerikanske kulturkrasj. Vi møter newyorkeren Adam som er på en annen planet – i Paris. Sammen med sin franske kjæreste, Marion, skal han være der i to dager før hjemreisen til The Big Apple. Frisk og hverdagslig komikk i beste Woody Allen-stil med bred appell.

Avatar (2009)
Regi: James Cameron

Den gamle historien om møtet mellom innfødt og hvit er skildret en rekke ganger på film, blant annet i Pocahontas og The New World . I James Camerons banebrytende og eventyrlig underholdende Avatar har det hele fått en lekker sci-fi-innpakning der historien utspiller seg på planeten Pandora. De innfødte Na’vienes stammekultur og forhold til naturen omkring er en ganske annen enn den vi finner hos menneskene, og slikt blir det dramatikk av.

Bak syv hav (1991)
Regi: Saeed Anjum og Espen Thorstenson

Tiåringen Aslam forlater fargerike Lahore i Pakistan med mor og søsken for å flytte sammen med faren som har slått seg ned i Norge med mål om å skape ny fremtid for familien. Aslam bombarderes med inntrykk og impulser, og det skal vise seg enklere sagt enn gjort å leve et tilnærmet norsk liv i landet bak de sju hav. En film med tematikk som i høyeste grad er like aktuell i dag som i 1991.

Bend it Like Beckham (2002)
Regi: Gurinder Chadha

I Skru’n som Beckham møter vi sikh-jenta Jesminder ‘Jess’ Bhamra som bor i en forstad ved London. Foreldrene er førstegenerasjons innvandrere som ønsker at datteren skal studere til lege, samtidig som et arrangert ekteskap lurer like rundt hjørnet. Men Jess har andre planer og må kjempe mot familiens ortodokse tankegang om hun skal oppnå drømmen om å spille profesjonell fotball i USA. Beskrevet som Billy Elliot med fotball istedenfor ballett.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan  (2006)
Regi: Larry Charles

Dette er, ikke overraskende, filmen med den lengste tittelen som noen gang er nominert til en Oscar (Beste tilrettelagte manus). Borat-karakteren spilles av komikeren Sacha Baron Cohen og ble først introdusert i TV-serien Da Ali G Show. I spillefilmen er TV-journalisten reist fra Kasakhstan til USA for å lage en dokumentarfilm om «verdens flotteste land». Kulturkollisjon er bare fornavnet på hva som er i vente.

Crocodile Dundee (1986)
Regi: Paul Hogan

Den australske romantiske actionkomedien Crocodile Dundee ble en av de største internasjonale publikumssuksesser i 1986/1987, og filmen har tålt tidens tann meget godt. Paul Hogan har tittelrollen som Crocodile Dundee, en australsk eventyrer og krokodillejeger som får besøk av den amerikanske journalisten Sue. Han blir med henne tilbake til New York, og det blir raskt en gigantisk kulturkollisjon mellom villmarkens store sønn og urbane newyorkere.

The Gods Must Be Crazy (1980)
Regi: Jamie Uys

Sørafrikanske Gudene må være gale er en komedie om Xi, en buskmann fra Kalahariørkenen. Stammen hans har levd livet på samme vis i tusenvis av år og de har null kunnskap om den moderne verden. Plutselig faller en tom Cola-flaske ned fra skyene og «gudegaven» snur snart det lille samfunnet opp-ned. En original og tankevekkende film som fikk flere oppfølgere, hvor kun den første er offisiell.

The Infidel (2010)
Regi: Josh Appignanesi

I britiske The Infidel  møter vi komiker Omid Djalili i rollen som Mahmud Nasir, en omsorgsfull familiefar og avslappet muslim som foretrekker rockemusikk og gjerne nyter alkoholholdig drikke. Sønnen Rashid ønsker å gifte seg, men de trenger godkjennelse fra jentas ytterliggående, muslimskgeistlige stefar. Samtidig finner Mahmud ut at han ble adoptert fra jødiske foreldre da han var to uker gammel og at hans egentlige fødenavn er Solomon Shimshillewitz.

Pleasantville (1998)
Regi: Gary Ross

I Pleasantville skildres kulturkollisjon på en høst uortodoks måte. Tenåringen David benytter den gamle komiserien Pleasantville som et pusterom fra hverdagen, en glanset postkortversjon av 50-tallet i svart-hvitt der alt og alle er plettfrie. Ved et mystisk uhell havner David og søsteren Jennifer i TV-seriens univers. David omfavner sin nye tilværelse, mens søsteren skaper kulturkollisjon med fargerike følger.

Annonse
Skroll til toppen