Annonse
Taxi vant Gullbjørnen i Berlin 2015. Foto: Richard Hübner, Berlinale 2015

Norsk i de beste filmene

Jafar Panahi vant fortjent Gullbjørnen med sin Taxi  (Arthaus). Hyggeligst med norske øyne var Sølvbjørnen for beste kunstneriske bidrag til fotograf Sturla Brandth Grøvlen for hans eksepsjonelle arbeid med Victoria (Arthaus). For undertegnede var dette en av festivalens beste filmer sammen med Wim Wenders’ Every Thing Will Be Fine (utenfor konkurranse), regissert fra et lysende manus av Bjørn Olaf Johannessen (som gjestet filmtreffet i slutten av januar med Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant). Det kunne ikke vært et mer passende år å tildele Wenders en Æres-Gullbjørn, og jeg anbefaler Mode Steinkjers anmeldelse av filmen i Dagsavisen; en sjeldent treffende beskrivelse, ivaretakelse og vurdering av filmskapernes kunstneriske intensjoner og vellykkete resultat. Filmen er co-produsert av Mer Film, som nå etablerer en egen distribusjonsgren i selskapet.

SF kapret seg allerede før festivalen konkurransebidragene til Terrence Malick, Knight of Cups, og Oliver Hirschbiegel, Elser (13 Minutes). Selv om sistnevnte på langt nær blir en ny Der Untergang, vil den appellere til vår fortsatte fascinasjon av dette ragnarokets innvirkning på den enkeltes etiske dilemmaer og valg. I tillegg hadde SF Anton Corbijns Life i Berlinale Special, en film om møtet mellom fotografen Dennis Stock og James Dean og ikonstatusen som oppsto av bildene som ble skapt.

Europafilm tilegnet seg islandske Dagur Káris såre og følsomme Virgin Mountain fra Berlinale Special, der også Oscarnominerte Selma (Disney) ble presentert. Den blir vist på filmtreffet 17.–19. mars. I samme program presenterte Margarethe von Trotta sin nye Die abhandene Welt (A Misplaced World), som ble kjøpt av Another World Entertainment, og Arthaus tar i distribusjon vinneren av Krystallbjørn for beste film i Generation-programmet, Sanna Lenkens oppsiktsvekkende spillefilmdebut Min lilla syster. Kenneth Branaghs Eventyret om Askepott (Disney) ble vist utenfor konkurranse (og på filmtreffet i januar).

Vinner av den store juryprisen, El Club, og 45 Years med Sølvbjørner for beste skuespillerinne og skuespiller, vurderes begge for norsk distribusjon.

 

Forsidefoto: Richard Hübner, Berlinale 2015

Annonse
Skroll til toppen