Annonse

Nye filmstudieark

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. Se for øvrig alle publiserte filmstudieark på www.skolekino.no.

Korsveien
Klassetrinn: 5.-7. trinn, 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående 
Fag: Samfunnsfag, Tysk, Norsk, RLE-faget
Tema: Helse og rus, Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller, Mobbing, Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet

Fjorten år gamle Maria vokser opp i et svært strengt katolsk hjem, hvor spesielt hennes mor aldri lar en sjanse gå fra seg til å stille datteren overfor harde krav til korrekt kristen livsførsel. Familien tilhører en katolsk kirke hvor bibelsynet er fundamentalistisk, og hvor man konstant må vokte sine tanker og gjerninger slik at man ikke synder mot seg selv, sine medmennesker eller Gud.

Maria vil så gjerne leve et liv til Guds ære, men alle kravene gjør at hun opplever livet som en eneste lang, gledesløs og uutholdelig prøvelse. Den dårlige samvittigheten gir aldri slipp, og hun nærmer seg stadig bristepunktet for hvor mye hennes kropp og sinn tåler av ustanselige forsøk på å være en hundre prosent rettroende kristen.

Jordens salt
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående 
Fag: Naturfag, RLE-faget, Historie, Samfunnsfag, Mediefag, Norsk
Tema: Kunst, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Historie, Kulturmøter/-konflikter, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn, Miljøvern og naturvitenskap

I over 40 år har den brasilianske fotografen Sebastião Salgado reist rundt i verden og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet. Salgado har fotografert økonomisk forandring, industrialisering, sultkatastrofer og krig. Filmen er enkel i sitt formspråk, og store deler av den består kun av Salgados velkomponerte og vakre, men ofte grusomme fotografier. Grusomme i sitt innhold. Hans erfaringer gjorde at han i en lang periode valgte å legge fotoapparatet på hylla. Redningen kom da han flyttet hjem til barndomsgården og plantet ny regnskog på den enorme eiendommen som for lengst var utarmet på grunn av hogst. I dag er plantasjen et naturreservat og den fungerer som modell for å få lignende, utpinte landarealer til å blomstre igjen.

Annonse
Skroll til toppen