Annonse

I de beste familier

Det sier seg selv at hver familie er påfallende annerledes på en rekke måter, ikke minst hvordan familiemedlemmer samhandler og forholder seg til hverandre. Hvor mange ganger har du selv sittet i en kinosal og følt at din egen familie er prikk lik den du ser på lerretet?

Samtidig, uavhengig av sjanger, har filmer om familierelasjoner evnen til å snakke til oss på langt sterkere vis enn mange andre scenarioer. De viser oss at kjærligheten til søsken eller foreldre kan være det sterkeste i verden, at det kan være et riktig valg å kutte bånd til et giftig familiemedlem for å kunne gå videre med sitt eget liv, eller at vi ikke skal ta våre nærmeste for gitt.

22. mai er det klart for fransk feelgood i Familien Bélier, mens Bille Augusts medrivende familiedrama Stille hjerte blir å se på kino i juni. Skolekinonytt har i den forbindelse plukket ut ti filmer om familierelasjoner som både gir selvrefleksjon og dobbel dose virkelighetsflukt for tilskueren.

Festen (1998)
Regi: Thomas Vinterberg
Da konseptet dogmefilm dukket opp i 1998, var danske Festen første film ut på kino. Matriarken Helge skal feire sin 60-årsdag med hele familien tilstede, men i løpet av helgen kommer fortrengte hemmeligheter til overflaten. Gjennomgående tema er dobbeltmoral, fortielse, fortrengning av seksuelle overgrep og familiens ytre fasade. 

Når nettene blir lange (2000)
Regi: Mona Hoel
Når nettene blir lange regnes som Norges første dogmefilm og passer formelen som hånd i hanske. Svart humor og ironi blandes effektivt sammen i historien om en storfamilie som bestemmer seg for å feire nostalgisk jul i en hytte på fjellet. Utover kvelden overdøves julestemningen av konfrontasjoner, latente følelser og vanvittige historier.

Mitt store fete greske bryllup (2002)
Regi: Joel Zwick
Det er få omgivelser som er bedre egnet for kulturkollisjon enn i en familiesituasjon, der kulturell bakgrunn åpner for dramatiske og humoristiske situasjoner. I Mitt store fete greske bryllup må Toula hanskes med familien som forventer at hun følger greske tradisjoner som de tok med seg fra gamlelandet generasjoner tidligere.

De utrolige (2004)
Regi: Brad Bird
Utad ser de ut til å være en helt vanlig familie. De bor i villastrøk, har vanlig jobb og barna går på skole. Men skinnet bedrar, for de er alle superhelter som lever med hemmelig identitet. Rammene rundt er muligens noe for seg selv, men familierelasjonsproblemene i De utrolige kan vi alle relatere til.

Rachel Getting Married (2008)
Regi: Jonathan Demme
En ung kvinne som har vært inn og ut av rehabilitering de siste ti årene, kommer hjem i helgen i forbindelse med søsterens bryllup. Som familiens sorte får, stikker hennes tilstedeværelse kjepper i hjulene på familiedynamikken. Rachel Getting Married ble hyllet av kritikere som hyllet filmen for å gå dypt inn i gleden og smerten ved det å være et menneske.

Away We Go (2009)
Regi: Sam Mendes
Sam Mendes er ikke ukjent med å tegne velskildrede familierelasjoner med filmer som American Beauty og The Road to Perdition. I Away We Go venter Burt og Verona sitt første barn og legger ut på reise på kryss og tvers av USA for å finne det perfekte startsted for familien. Det blir vanskeligere enn de hadde regnet med. Away We Go er en varm, velfortalt og ikke minst velspilt perle av en liten film som får deg til å lene deg tilbake og glemme alt annet i halvannen time.

The Kids Are All Right (2010)
Regi: Lisa Cholodenko
Det faktum at Nic og Jules er lesbiske mødre er irrelevant. Ekteskap, å oppdra en familie og det å vokse opp er utfordrende samme hvilken trosbekjennelse, hudfarge eller legning man måtte ha. Dramakomedien The Kids Are All Right er ganske enkelt en historie om en familie, dens kjærlighet og evne til å overvinne problemer underveis, noe de fleste av oss kan relatere til.

The Descendants (2011)
Regi: Alexander Payne
I The Descendants får en familiefar livet snudd på hodet da hans hustru havner i koma etter en ulykke. Han forsøker styrke forholdet til deres to døtre samtidig som han finner ut at hans kone hadde en elsker. George Clooney gjør sitt livs rolle i The Descendants, et på samme tid tøft, varmt, observant og nyansert portrett av en familie man kan identifisere seg med.

Vi må snakke om Kevin (2012)
Regi: Lynne Ramsay
Vi må snakke om Kevin følger Evas forhold til sin sønn frem til han begår sin grusomme handling, og Eva må kjempe mot sine egne følelser av sorg og ansvar. Har hun noensinne elsket ham? Og i hvilken grad kan hun beskyldes for det Kevin har gjort? Et medrivende og særdeles velspilt thrillerdrama hvor viktige spørsmål reises underveis.

The Impossible (2013)
Regi: Juan Antonio Bayona
Norge ble lamslått da nyheten om at en tsunami hadde skylt over flere land i Asia i romjula 2004. 350 000 mennesker skal ha mistet livet etter flodbølgen, og 84 nordmenn ble bekreftet omkommet. The Impossible forteller den sanne historien om en familie fanget sammen med tusener av fremmede i kaoset som fulgte. En skremmende realistisk gjengivelse, usminket og sterkt gripende.

Annonse
Skroll til toppen