Vi har ingen grunn til å slå oss på brystet og si at kinoen er vinneren i mediemarkedet. Derimot kan vi trygt formidle at kino markerer seg med fremgang i det såkalte medielandskapet.
Som TV og andre innholdsorienterte mediekanaler, er vi avhengige av å ha et attraktivt innhold for å få folk til kinosalene landet rundt. Mens fjoråret kunne betraktes som et moderat kino-år, så var det stilt høye forventninger til det året vi snart er midt inne i. I år skulle både norske og internasjonale filmer vise seg fra sin beste side, med ekstra trykk på andre halvår.
Og allerede før første halvår er passert, kan kinomarkedet vise til vekst i brukerinntekter og besøk. I følge Filmweb var det en vekst i kino-omsetningen i Norge på hele 6,0 prosent, fra 472 til 500 millioner NOK, per 22.06.15 sammenlignet med tilsvarende periode i 2014.
Antall kinobesøk har også økt, med 1,3 % fra 4,88 til 4,94 millioner besøk i den tilsvarende perioden, men bransjen har alvorlige planer om å øke tallene ytterligere i sommer og til høsten. Da står et meget sterk film-program på menyen.
I fjor var det Hobbiten: Femhærerslaget som ble den mest sette kinofilmen i Norge, med Børning på en god andreplass. I år er det Fast & Furious 7 som hittil topper med 422 044 besøk (Filmweb 22.06.15) med Fifty Shades of Grey (Filmweb 22.06.15) med 321 515 besøk på plass nummer to.
Men det halvåret som vi nå står foran, er det grunn til å ha ekstra høye forventninger til. Da står nemlig filmer som Bølgen, James Bond Spectre, Star Wars Episode 7: The Force Awakens, Hunger Games: Mocking jay part 2 på film-menyen. Det er grunn til å tro at vi får et meget sterkt annet halvår når det gjelder antall solgte kinobilletter og brukerinntekter. I fjor landet kinobesøket i Norge på 11,1 millioner besøkende, noe som var 700 000 færre enn året før. I år kan det bli vekst.
Også kino som reklamebærer er på offensiven. Etter årets fem første måneder, viser reklameomsetningen til Mediebarometret fra organisasjonen Mediebyråene en opptur for kino på 12,0 prosent. Det vil si at kino som mediekanal øker markedsandelen fra 0,5 til 0,6 prosent hos mediebyråene. Dette skjer i et marked som totalt øker med 1,2 prosent. Det er kun internett som kanal som kan vise til en sterkere vekst enn det kino som reklamebærer presterer. Samtidig vet vi at mye omsetning av kinoreklame også foregår utenfor mediebyråene.
Selv hadde vi i MDN, som er den største aktøren for kinoreklame-salg i Norge, en økning på 4,9 prosent i reklameomsetningen i årets fem første måneder. Økningen er hentet fra det nasjonale annonsørmarkedet. Den var nemlig på hele 17,8 prosent etter fem måneder av 2015. MDN ligger an til en økning på 6 til 7 prosent i første halvår i år, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
For mens nettselskapene sliter med å få leserne til å se reklamen, med blokkeringstjenester som stadig flere laster ned, så er og blir kino en primæraktivitet, også i forhold til reklamebudskap. Reklamen er en viktig del av kinoopplevelsen – og det viser også gjentatte årlige erindringsundersøkelser. Folk får med seg reklamen på kino – og de husker den. Her er ingen blokkeringsmuligheter. Ja, reklamen er en viktig del av kinokulturen.
Selv om kino ikke kan kalle seg noen ny mediekanal, så skjer utviklingen hurtig. Både lyd og bilde er blitt kraftig forbedret de senere årene. Det samme har kinosalene. Når det gjelder innholdet, øker kvaliteten både på de norske og de internasjonale filmene. Med stadig utvikling og ajourføring vil derfor kino forbli en moderne mediekanal.
Og det er også gjort mye i forhold til markedsføring ovenfor annonsører og mediebyråer inneværende år. Vi får stadig bedre undersøkelser, både på bruk og reklame-effekt. Dessuten har det kommersielle kinomarkedet fått en nyvinning i år, nemlig «Gullfilmen» som premierer de beste reklamefilmene vist på norske kinoer, med konkurrentene Capa Kinoreklame og Media Direct Norge som arrangør. Stabburets Grandiosa-film «Ekte kjærlighet» vant årets første «Sølvfilm». Og snart er årets andre sølv-film klar.
Visst har medie-Norge mange tøffe utfordringer for tiden – og kino som mediekanal har også sine. Men i det stille vokser faktisk kinomarkedet, anført av stadig sterkere filmer, også reklamefilmer.
Derfor går vi et nytt halvår ekstra lyst i møte!