Annonse

Innholdsrik kinohøst

Sommeren er over, skolestart er for lengst unnagjort og på kinolerretet rundt om i landet er det mye spennende på plakaten i tiden fremover. Skolekinonytt har tatt en nærmere titt på kinomenyen i siste halvdel av 2015 og plukket ut filmer vi mener det er all grunn til å holde utkikk etter i de neste månedene, filmer som vil kunne by på små og store opplevelser, humor, kriblende spenning og kanskje litt rusk i øyekroken.

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Regi: Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans
Premiere: 25. september

Mellom 1970 og 1986, skapte bandet Knutsen & Ludvigsen absurd underholdning som gikk rett hjem hos voksne som hos barn. De ble kjente og kjære skikkelser for en hel generasjon og sangene om alt fra grevlinger i taket til fiskepudding og lakrisbåter er for lengst klassikere. Med Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin vil nye generasjoner bli introdusert for radarparet, i en historie der jordens skjebne står på spill.

Min lille søster
Regi: Sanna Lenken
Premiere: 25. september

Sanna Lenkens debutfilm Min lille søster har mottatt priser på festivaler verden rundt og hyllet for at den med humor, sjarm og dybde skildre alvorlige tema som sjalusi, søskenkjærlighet og svik. Filmen handler om Stella som oppdager at storesøsteren Katja har spiseforstyrrelser. Skal hun fortelle det til foreldrene, til tross for søsterens trusler?

Doktor Proktors tidsbadekar
Regi: Arild Fröhlich
Premiere: 16. oktober

Riktignok har Doktor Proktor skiftet ansikt fra Kristoffer Joner til Gard Bjørnstjerne Eidsvoll, men ellers er hele gjengen fra den første filmen samlet for å ta oss med på nye og fargesprakende eventyr i Doktor Proktors tidsbadekar. Som tittelen antyder er prompepulveret denne gang byttet ut med tidsreiser når Lise og Bulle må hjelpe Proktor som er blitt fanget i tiden.

He Named Me Malala
Regi: Davis Guggenheim
Premiere: 30. oktober

Det er vanskelig å se at noen kan være et bedre forbilde enn Malala Yousafzai, og i dokumentarfilmen He Named Me Malala gis vi et innblikk i livet til tidenes yngste fredsprisvinner. Fra hendelsene i forkant av Talibans forsøk på å drepe henne fordi hun kjempet for jenters rett til utdannelse, til dagens tilværelse som en «vanlig» student.

Julekongen – Full rustning
Regi: Thale Persen
Premiere: 13. november

I år kommer julestemningen i midten av november når Thale Persen tar oss med til Ridderdalen, hvor ondskapen hersker og julen er avlyst. Men familie Gran kan heldigvis vise seg å være redningen. Julekongen – Full rustning er basert på suksessfulle julekalenderen som gikk på NRK Super, og filmskaperne lover en helaftens komedie, fylt med humor og trolldom.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2
Regi: Francis Lawrence
Premiere: 18. november

Få unge actionheltinner i nyere tid kan måle seg med fryktløse Katniss som gjennom bøkene og filmene i The Hunger Games-sagaen er blitt ubestridt rollemodell for tenåringer verden over. The Hunger Games: Mockingjay Part 2 markerer avslutningen på den filmatiske sagaen, og vi gleder oss til den store finalen.

Søstre
Regi: Hirokazu Koreeda
Premiere: 20. november

I 2013 mottok den japanske filmskaperen Hirokazu Koreeda juryprisen i Cannes for familierelasjonsdramaet Som far, så sønn. Med Søstre følger han opp med sin fjerde film om forlatte barn, denne gang med spesielt fokus på hvordan barn påvirkes av å tre inn i voksne roller. Filmen, basert på mangaserien Umimachi Diary av Akimi Yoshida, dreier seg om tre søstre som bor i sin bestemors hjem og om ankomsten av sin 13 år gamle halvsøster.

Etterskjelv
Regi: Magnus von Horn
Premiere: 27. november

Magnus von Horns debutfilm Etterskjelv ble valgt ut til det prestisjetunge Cannes-programmet Director’s Fortnight, der den ble møtt med kritikernes jubel. I filmen skildrer han unggutten Johns retur til lokalsamfunnet for å starte livet på nytt etter å sonet en drapsdom. Men Johns hjemkomst blir ikke møtt med jubel.

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen
Regi: Steve Martino
Premiere: 4. desember

Snoopy må trygt kunne omtales som verdens mest berømte beagle, skapt av amerikaneren Charles Monroe Schulz i 1950 i forbindelse med tegneserien Knøttene der Snoopy er hunden til Charlie Brown. I Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen inntar Knøttene kinolerretet i gnistrende 3D-animasjon. Og mens Snoopy tar på seg pilotluen og forfølger sin erkerival Den røde baron, legger Charlie ut på sin egen reise.

Star Wars: The Force Awakens
Regi: J.J. Abrams
Premiere: 16. desember

Star Wars-fans verden rundt gikk i fistel over nyheten om at en ny trilogi var på vei, og både teaser og trailer for Star Wars: The Force Awakens satte rekord i antall visninger på Youtube. Handlingen er lagt tretti år etter Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake, og med flere av de opprinnelige skuespillerne på plass, er det duket for massiv kinonostalgi i det som forhåpentligvis kan bli en av årets største filmopplevelser.

Annonse
Skroll til toppen