Annonse

Filmtilbud til skolene

1

2

Seks europeiske land har gått sammen for å starte prosessen med å bygge en katalog av europeiske filmer for barn, med tilhørende undervisningsmateriell, som skal være tilgjengelig over hele Europa. Initiativet, som i Norge har fått navnet Filmpakken, varsler utviklingen av et nytt pedagogisk distribusjonssystem, utformet for å forbedre rekkevidden til et ungt publikum.

– Det lages mye god film rundt om i Europa som sjelden blir distribuert utenfor det landet de er laget i. Film & Kino har inngått samarbeid med representanter fra Polen, Skottland, Nederland, Portugal og Sverige for å bedre tilgang til europeiske audiovisuelle verk, og på lang sikt utvikle nye unge publikummere, forteller filmrådgiver Tonje Hardersen.

Et viktig prosjekt
Filmpakken består av ti filmer hvor hvert av de seks landene har gjort egne utvalg som så skal distribueres for skolekinovisning. Og mens noen har plukket syv filmer, har Film & Kino valgt tre; nederlandske Nono, the Zig Zag Kid, tyske Max Minsksy and Me og nederlandske Regret.

– Vi er bedre stilt enn mange andre land. Flere av de utvalgte filmene er allerede i distribusjon her i Norge mens situasjonen er en helt annen i Portugal og Polen. Dermed blir det variasjon i antallet hos hvert enkelt lands utvalg, forklarer Hardersen.

– Kostnads- og distribusjonsmessig er det likevel billigere for oss å bli med på prosjektet enn å skulle kjøpe filmene enkeltvis. Men det handler først og fremst om å være med på og støtte opp om et viktig initiativ, understreker hun.

Rettighetene som er sikret i forhold til visning og distribusjon skal gjelde for minimum 5-7 år og filmene vil være tilgjengelige i hele perioden. Filmene kan benyttes kostnadsfritt. Til høsten er de første titlene klare for skolekinovisninger. Skolene kan kontakte sine kinoer for visning av filmene og leie av kinoen.

– Den norske lanseringen finner sted i Haugesund der de tre utvalgte filmene vil inngå i barne- og ungdomsprogrammet Cinemagi. Filmene vil ha norske tekster og om et år vil nye titler bli lagt til katalogen.

Angår alle unge
Filmene skiller seg fra hverandre og tar opp ulike tema. Men i utvelgelsesprosessen er det kvaliteten som har vært viktigst.

– Vår erfaring er at nær sagt alle filmer kan brukes i undervisningssammenheng bare de er gode nok. Det er ikke slik at vi har lett etter filmer med spesifikt fokus på for eksempel mobbing, men mobbing er likevel et sentralt tema i flere. Dette er filmer som angår alle unge mennesker og deres problemer, om det å vokse opp og finne en plass i livet.

Tonje Hardersen tror de skal nå ganske mange elever med Filmpakken. Film brukes i stor grad i skolen og Film & Kinos filmstudieark er svært populære.

– Jeg regner absolutt med at det er et ønske fra skolene om å få tilgang til kvalitetssikre filmer. Skolene har ofte ikke penger til å kunne gå på kino, og med dette tilbudet tror jeg det blir enda enklere å bruke film i undervisningen, konkluderer Hardersen.

Filmpakken 2015/2016

Nono, the Zig Zag Kid
Regi: Vincent Bal
Produksjonsår: 2013
Nasjonalitet: Nederland
Alder: 10-12 år

Nono er en 13 år gammel gutt som bor sammen med faren og hans kjæreste. Nono vil bli verdens beste politidetektiv, akkurat som faren sin. Men han er en ulykkesfugl og havner hele tiden trøbbel. Det hele topper seg når han detter ned fra taket midt under familieselskapet.

Nono blir sendt til onkelen sin og på toget møter han mestertyven Felix – farens erkefiende. Felix drar i nødbremsen og begge hopper av. Dette blir starten på en reise på jakt etter den mystiske sangerinnen Zohora og sannheten om moren.

Max Minsksy and Me
Regi: Anna Justice
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: Tyskland
Alder: 10-12 år

Tretten år gamle Nelly er desperat etter å komme med på skolen basketballag, hovedsakelig fordi de skal være med i et mesterskap i Luxembourg der unge prins Edouard spiller forsvar på den lokale klubben. Hennes bestrebelser skape kaos, men gir henne også en ny venn.

Regret
Regi: Dave Schram
Produksjonsår: 2013
Nasjonalitet: Nederland
Alder: 12+

Jochem har det ikke lett på skolen. Han skiller seg ut og blir mobbet av de andre i klassen. Kompisen David tør heller ikke å gripe inn. Selv når plagingen kommer skikkelig ut av kontroll, er det ingen som sier i fra. Etter en klassefest forsvinner Jochem. David får dårlig samvittighet og drar ut for å lete etter ham, men er det for sent å angre?

 

Annonse
Skroll til toppen