Annonse

Ekstreme prestasjoner

Den kinoaktuelle dokumentarfilmen Sunshine Superman forteller historien om en av de første, moderne ekstremsportsutøverne som hoppet ut fra høye fjell og bygninger med kamera på hodet. Carl Boenish kalles basehoppingens far og var en pioner når det kom til å filme under fallskjermhopping og basehopping. Disse opptakene og annet arkivmateriale har regissør Marah Strauch samlet til et portrett av en mann som aldri ville bli voksen, og som kunne få noen og enhver til å kaste seg utfor et stup.

Inspirert av Sunshine Superman, retter Skolekinonytt søkelyset mot dokumentarfilmer som kombinerer sport og friluftsliv med flotte naturopplevelser, og mennesker som har gjort det til en livsstil.

All.I.Can. (Canada, 2011)
Regi: Eric Crosland, Dave Mossop og J.P. Auclair
Etter premieren ble All.I.Can. lovprist som en av tidenes beste skifilmer, og veteraner innen bransjen mente den var med på å sette ny standard for ekstremsportfilm. Innspillingen tok to år, fordelt på seks kontinenter, og byr på spektakulær filmkunst som tydelig får frem filmskapernes lidenskap for ski. Samtidig skilte All.I.Can. seg ut fra andre filmer innen samme genre med sitt tydelige fokus på miljøutfordringene i dagens samfunn.

Bicycle Dreams (USA, 2009)
Regi: Stephen Auerbach
Bicycle Dreams tar oss med på det 3000 mil lange sykkelrittet Race Across America, en av de lengste årlige utholdenhetsidrettene i verden. Regissør Auerbach har fortalt at han utholdt strekninger av 36 timer uten søvn for å dokumentere løpet og å oppleve den samme grad av søvnmangel som rytterne. Filmen veksler mellom triumf og tragedie – en av syklistene dør som følge av en uheldig kollisjon med en lastebil – og ble hyllet av kritikere for sin kombinasjon av en autentisk, emosjonell historie med fantastisk natur.

Bjørnøya (Norge, 2014)
Regi: Edda Grjotheim og Inge Wegge
Tre brødre kjenner suget etter å finne den perfekte bølgen. Med surfebrett, snøbrett og paraglider i bagasjen reiser de til Bjørnøya midt ute i Barentshavet og forvandler et utfordrende landskap til sin egen lekegrind. Bjørnøya er en medrivende og spennende film om å følge og leve drømmen. Samtidig får vi innblikk i hvilke tanker brødrene gjør seg når de er isolert på en øy midt ute i det iskalde havet, der trusselen om isbjørn lurer.

The Endless Summer (USA, 1966)
Regi: Bruce Brown
The Endless Summer regnes som en klassiker, og er i dag den mest berømte og ubestridt populære tittelen innen surfefilm. Bruce Browns dokumentar presenterte surfing for massene der den følger Mike Hynson og Robert August på kompistur verden rundt med surfebrett under nakne, solbrune armer. Filmen inspirerte surfere til å reise utenlands og gav samtidig fødsel til en ny reisekultur. I 2002 ble filmen valgt for bevaring i USAs nasjonale filmregister av Library of Congress med begrunnelsen «kulturell, historisk eller estetisk betydning».

Everest (USA, 1998)
Regi: David Breashears, Stephen Judson og Greg MacGillivray
I mai 1996 begir en gruppe erfarne fjellklatrere seg over svimlende avgrunner, opp dypfryste fossefall og loddrette vegger for å nå opp til toppen av Mount Everest. Den nervepirrende klatreturen ble fulgt av et filmteam med et IMAX-kamera, og Everest byr på stilige helikopterscener, nydelige panoreringer, bratte fjellskrenter og nærbilder av dristige klatrere mot dramatisk natur. Men reisen opp til verdens tak ble alt annet enn en rolig søndagstur.

Desert Runners (USA, 2013)
Regi: Jennifer Steinman
4 Deserts består av fire ultramaraton på 250 kilometer hver som går gjennom noen av jordklodens varmeste, tørreste og mest karrige ørkener. Det er med rette ansett som verdens vanskeligste løp, og Desert Runners viser de mentale, emosjonelle og fysiske utfordringene ved å delta. Samtidig tas vi med på reise gjennom noen av verdens vakreste steder mens løperne presser grensene mentalt og fysisk.

First Descent (USA, 2005)
Regi: Kemp Curly og Kevin Harrison
Fem ikoner innenfor snowboard – Shawn Farmer, Nick Perata, Hannah Teter, Shaun White og norske Terje Håkonsen – tas med til høyfjellene i Alaska på jakt etter nye utfordringer. De fem representerer tre generasjoner snowboardkjørere og First Descent forteller historien til det lille undergrunnsfenomenet som vokste seg til å bli en av verdens ledende sportsgrener. Og naturligvis mangler det ikke heseblesende stunts i vakre omgivelser.

Mile… Mile & a Half (USA, 2013)
Regi: Jason Fitzpatrick og Ric Serena
John Muir Trail er med sine 216 mil en av verdens mest spektakulære turstier. Den går gjennom de høye Sierra Nevada-fjellene i California, fra Yosemite Valley til toppen av Mount Whitney, og strekker seg gjennom tre nasjonalparker. Mile… Mile & a Half følger fem venner som har satt seg som mål å tilbakelegge turen på 25 dager, og underveis slår flere følge med gruppen. Innen de har nådd målet på den høyeste toppen i USA utenfor Alaska, bekrefter de det gamle ordtaket om at det handler om reisen, ikke selve målet.

Supervention (Norge, 2013)
Regi: Filip Christensen og Even Sigstad
Moderne ski- og snowboardkjøring danner bakteppet for Amanda-nominerte Supervention som ble en stor suksess på kino. Filmen veksler mellom ulike locations rundt om i verden, fra enorme fjellsider til trange byområder. Spektakulær naturfoto kombineres med halsbrekkende skikjøring som sammen gir sug i magen. Samtidig skygger tidvis ekstreme naturopplevelser aldri for selve utøverne som byr på seg selv og sin lidenskap for sport og friluftsliv med høy smittefaktor.

Annonse
Skroll til toppen