Annonse

Enkeltmenneskets verdi

Det er vanskelig å se at noen kan være et bedre forbilde for både unge og gamle enn Malala Yousafzai, og i Davis Guggenheims dokumentarfilm He Named Me Malala gis vi et innblikk i livet til tidenes yngste fredsprisvinner. Fra hendelsene i forkant av Talibans forsøk på å drepe henne fordi hun kjempet for jenters rett til utdannelse, til dagens tilværelse som en «vanlig» student.

He Named Me Malala kommer på norsk kino 11. desember og sentralt står menneskerettigheter og menneskeverd. Skolekinonytt har plukket ut et knippe filmer som på ulikt vis belyser tema.

Gandhi (UK/India, 1982)
Regi: Richard Attenborough
Etter å ha jobbet intenst i 20 år for å realisere filmen, ble Richard Attenborough belønnet med 9 Oscar for sitt portrett av Mahatma Gandhi, frigjøringslederen og statsmannen som er anerkjent som en av det 20. århundrets største politiske og åndelige ledere. Han ledet den indiske nasjonalistbevegelsen i kampen for Indias uavhengighet fra Storbritannia, og den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi.

I fars navn (Irland/UK/USA, 1993)
Regi: Jim Sheridan
I fars navn er den sanne historien om Gerry Conlon, en småkjeltring i 70-årenes urolige Belfast. Han blir tvunget til å tilstå en brutal terrorbombing han ikke har gjort, og blir dømt til livsvarig fengsel sammen med sin like uskyldige far. Med hjelp fra en glødende engasjert advokat, bestemmer Gerry seg for å bevise sin uskyld, renvaske farens navn og avsløre sannheten bak en av de skammeligste rettsbegivenheter i nyere historie.

Philadelphia (USA, 1993)
Regi: Jonathan Demme
I 1993 hadde AIDS allerede drept mer enn 200.000 amerikanere og de som var rammet måtte kjempe mot stigma og diskriminering. Philadelphia ble den første store Hollywoodfilmen som tok for seg medisinske, politiske og sosiale spørsmål tilknyttet HIV/AIDS, homofili og homofobi. Tom Hanks spiller Andrew Beckett som saksøker et advokatfirma for urettmessig oppsigelse han mener skyldes at han har AIDS. Hendelsene i filmen har visse likheter med historien til Geoffrey Bowers, og Philadelphia spilte en sentral rolle i å endre det amerikanske samfunns oppfatning av HIV/AIDS.

Lilja 4-ever (Sverige/Danmark, 2002)
Regi: Lukas Moodysson
Drømmen om det gode liv i Sverige ble ikke slik 16 år gamle Lilja hadde forventet seg, i stedet blir det begynnelsen på et mareritt. Filmskaper Lukas Moodysson retter et nådeløst og hjerteskjærende søkelys mot menneskehandel i Baltikum. Lilja 4-ever er like aktuell i dag og selve handlingen har flere likheter med en historie fra 1990-tallet om Dangoule Rasalaite, ei jente fra Litauen, som ble solgt som sexslave i Sverige.

Rabbit-Proof Fence (Australia, 2002)
Regi: Phillip Noyce
Hver uke fra 1905 til 1971 kidnappet australske myndigheter aboriginbarn fra foreldrene og sende dem til barnhjem og andre institusjoner for å gi dem en sivilisert, kristen oppdragelse. Når de ble voksne ble de ofte tvangsgiftet. Disse har i ettertid blitt beskrevet som «den stjålne generasjonen». Filmen Rabbit-Proof Fence er basert på boken Follow the Rabbit-Proof Fence av Doris Pilington Garimara og handler om hennes egen mor og to andre jenter som i 1931 flyktet fra et barnehjem. De legger ut på en lang marsj hjem, langs det såkalte «Rabbit-Proof Fence» som går gjennom den australske ødemarken.

Milk (USA, 2008)
Regi: Gus Van Sant
Sean Penn imponerer som den amerikanske politikeren og homoaktivisten Harvey Milk, USAs første åpne homopolitiker da han ble valgt inn i bystyret i San Francisco i 1978. Han var pådriver for få vedtatt en lov som forbød diskriminering av homoseksuelle i San Francisco. Samtidig representerer Milk kampen for like rettigheter samme om det gjelder legning, kjønn, rase eller religion.

Barnepiken (USA, 2011)
Regi: Tate Taylor
Barnepiken, basert på Kathryn Stocketts bok, tar oss med til den lille byen Jackson i Mississippi i første halvdel av 1960-tallet og beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite sørstatsfruer. En tankevekkende, rørende og morsom historie om tre vidt forskjellige kvinner går sammen om et hemmelig skriveprosjekt der tema er de svarte hushjelpenes historier. Men det hele er forbundet med stor risiko fordi det utfordrer grensene som definerer deres tilværelse.

Selma (USA, 2014)
Regi: Ava DuVernay
I en verden av store fredsikon, må den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen Matin Luther King jr. trygt kunne sies å være en av de største. Inspirert av Gandhi benyttet han fredelige metoder som ikkevold og sivil ulydighet i kampen for at svarte skulle få de samme retigheter som hvite borgere i USA. Selma tar oss med til en av de viktigste demonstrasjonene som King og borgerrettighetsforkjemperne utførte på 60-tallet, da han i 1965 samler til en marsj fra Selma til Alabamas hovedstad Montgomery. En marsj som blir historisk på grunn av måten lokale styresmakter håndterer en fredelig demonstrasjon på.

Suffragette (Storbritannia, 2015)
Regi: Sarah Gavron
I 1928 fikk britiske kvinner stemmerett på like vilkår som menn, femten år etter Norge. 8. januar 2016 er det klart for norsk kinopremiere på det britiske dramaet Suffragette med Carey Mulligan, Meryl Streep og Helenea Bonham Carter på rollelisten. Filmen er den første til å omhandle fotsoldatene for den tidlige feministiske bevegelse som, inspirert av suffragettleder Emmeline Pankhurst, tok opp kampen med den mannlige etableringen i Westminster for kvinners stemmerett.

Annonse
Skroll til toppen