Siden George Lucas’ første stjernekrig invaderte kinosalene i 1977, har vi opplevd en dyrkelse som er blitt få filmserier forunt. Nyheten om en ny filmtrilogi fikk fans i alle aldre til å gå i fistel, og både teaser og trailer for Star Wars: The Force Awakens har satt rekord i antall Youtube-visinger.
Handlingen er lagt tretti år etter Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake, og med flere av de opprinnelige skuespillerne på plass er det duket for det som kan bli årets opplevelse med etterlengtet kinopremiere 16. desember.
Større enn Jesus
Sanger, skuespiller, komponist og forfatter Petter Aagaard er lidenskapelig Star Wars-entusiast og i sin ferske bok A Disturbance In The Force – Imperiet Slår Sprekker benytter han grundige og kritiske analyser mens han tar for seg «de mørke kapitlene» i Star Wars-universet, med et glimt i øyet.
Aagaard forteller selv at han har aldri gledet seg så mye til en film som The Force Awakens.
– Hypen er helt massiv! Ikke en gang Jesus var i sin tid så mye hypet, så det er viktig å komme inn i kinosalen med et åpent sinn og en indre ro. The Force Awakens er en ny sjanse for oss alle til å ytte vårt fokus og rette det mot framtiden.
– Men dette er jo tross alt kunst, ikke vitenskap, og som filmskaper Kevin Smith sa nylig: «It’s never been a better time to be a Star Wars fan.»
Fra humbug til realitet
Mange har tillagt Star Wars en religiøs tone og hevder filmene taler en verdensomspennende teologisk tankegang. I et intervju med Times i 1999, fortalte Lucas om hvordan han lånte flittig fra flere trosretninger da han skrev de første filmene.
– Jeg måtte gjøre noe som var relevant, noe som imiterte et trossystem som har eksistert i tusenvis av år og som de fleste mennesker på planeten, på en eller annen måte, har noen form for tilknytning til. Jeg ville prøve å forklare de religionene som allerede eksisterer på en annen måte. Jeg ønsket å uttrykke det hele, forklarte Lucas.
Et sentralt element i Star Wars er Kraften, et energifelt som omgir alle levede vesener i alle universets galakser. Samtidig danner det grunnlag for to ordener – Jedi og Sith. Disse to ordenene, den ene god og den andre ond, består av vesener som mestrer kunsten å utnytte Kraften ved å kontrollere den eller la seg styre av den.
– Da man første gang hørte setningen «Må Kraften være med deg» i en Star Wars-film, tenkte man at det kun var oppdiktet humbug. Men i nyere tid har forskere funnet bevis på at det faktisk er mer enn det, forteller Aagaard.
– Tilstedeværelsen av et intelligent energifelt i vårt univers er ikke lenger bare et fantasifoster. Det er faktisk mye forskning på dette fenomenet som antyder at alle levende vesener er forbundet med et intelligent energifelt, akkurat som Kraften.
70.000 australske jediister
I filmene skrev Lucas inn Kraften med det i tankene at han skulle vekke opp det spirituelle hos unge mennesker, en tro på en Gud fremfor et religiøst system. Resultatet ble at han la fundamentet for jediismen som nå er blitt en offisiell religion verden over.
Hele fenomenet oppstod faktisk som en spøk i 2001 da nærmere 400.000 briter oppga i en folketelling at de betraktet seg selv som en «Jediridder» på spørsmål om hvilken religion de var tilknyttet. Det utgjorde nesten én prosent av befolkningen.
En massiv e-postkampanje skal ha startet det hele, og flertallet gjorde det bare på spøk eller som en protest mot at religiøs tilhørighet i det hele tatt skulle telles. Men Petter Aagaard kan fortelle at mye er skjedd siden den gang.
– I dag finnes det om lag 2.000 praktiserende jediister i Storbritannia, omtrent det samme antall som britiske scientologer. I Australia alene er det registrert over 70.000 følgere.
– Jediistene henter inspirasjon og styrke fra Star Wars-universet på omtrent samme måte som religiøse gjør det fra troen på en guddom eller spiritualitet. Men de ser ikke på George Lucas som en åndelig leder, i motsetning til slik scientologene ser på sin grunnlegger, Lafayette Ron Hubbard.
Knakk koden
– Praktiserende jediister skal angivelig ha en rekke felles skrifter og normer, akkurat som en tradisjonell religion. Konseptene er i hovedsak hentet fra Star Wars, men de er også i stor grad inspirert av taoisme, buddhisme, katolisisme og samuraienes æreskodeks, forklarer Aagaard til Skolekinonytt.
– Selve verdien bak det å være en jediridder er mer som en «best of» av alle de store religionene, og du trenger så absolutt ikke bli sett på som en raring for å leve ditt liv som en jedi.
Aagaard er ikke i tvil om årsaken til at film kan bli grobunn for religion og tro slik tilfellet er med Star Wars.
– George Lucas og Star Wars knakk koden ved å lage en «Religion Greatest Hits». Dette viste seg å være veldig stas for unge spirituelle personer som ikke ville følge én Gud, men heller følge Kraften. For øvrig noe vi alle burde gjøre.
Spår økning av jenter
Den siste undersøkelsen om religiøs tilhørighet fra fire år tilbake viste at nærmere en kvart million mennesker i verden kalte seg jediister, men bare 5.000 av dem er «seriøse» i sin tro. Det betyr at flesteparten kanskje ikke er noe mer enn ihuga Star Wars-fans. Selve skaperen av Kraften og jediene, George Lucas, er selv uttalt buddhist/metodist som hverken røyker eller drikker.
– Vi er den første sivilisasjonen i menneskets historie som gjorde underholdning viktig. Sett fra den fundamentale, moralske standarden, er George Lucas en jævla helgen, fastslår Petter Aagaard overfor Skolekinonytt.
Så er spørsmålet om det nye kapitlet i sagaen, The Force Awakens, vil resultere i flere medlemmer til jediismen.
– Det vil unektelig bli enda større interesse for Kraften og flere følgere av «god film». Samtidig vil det visstnok komme minst en ny Star Wars-film hvert år fremover de neste 30 årene og jeg forutser at det på sikt vil bli flere jenter som blir fan av dette fenomenet. Det er en bra ting fordi de er etterlengtet.
Aktuelle lenker:
- Les mer om hvordan du kan leve som ekte jedi i hverdagen
- Video: Intervju med en jediridder i programmet Spirited Debate på Fox News
- Hjemmeside for Temple of the Jedi Order
- Hjemmeside for The Church of Jediism