Annonse

Filmstudieark fra november til nå

Filmstudieark er pedagogiske opplegg for filmer som passer til undervisning, og Film & Kino lager ark til nye filmer fortløpende. Se for øvrig alle publiserte filmstudieark på www.skolekino.no.

Dheepan
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: Samfunnsfag, Norsk, KRLE-faget
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn

I det borgerkrigsherjede Sri Lanka, bestemmer et medlem av geriljagruppa Tamiltigrene seg for å flykte til Europa. For å komme ut av landet anskaffer han seg passet til en død mann, Dheepan. Han allierer seg i tillegg med to fremmede, en kvinne og en jente, som han utgir for å være sin egen kone og datter. Ved å late som de er en familie, vil sjansen øke for at de tre får innvilget europeisk asyl.

Pust
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: Samfunnsfag, KRLE-faget, Norsk, Fremmedspråk, Fransk
Tema: Individ/gruppe, Mobbing, Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap/respekt

Sarah er den nye jenta i klassen. Hun er trygg, vakker, hensynsløs og fascinerende. Hun er alt som Charlie ønsker å være. Hun har flyttet tilbake til Frankrike for å ta eksamen og sier at moren arbeider for en frivillig organisasjon i Nigeria. Hun knytter raskt et nært vennskap til Charlie, som blir smigret over dette og setter alt til side for sin nye venninne. Men Sarah er lunefull og ikke lett å være venn med. Balansen mellom vennskap og fiendskap er hårfin og setter begge jentene på prøve. Pust er en dramatisk historie om å bygge og miste vennskap – og om å miste seg selv og all kontroll når man er i følelsenes makt.

Gråtass – gøy på landet!
Klassetrinn: 1.-4. trinn
Fag: KRLE-faget, Naturfag, Samfunnsfag, Norsk
Tema: Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Litteratur på film, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt

Gustav er på sommerferie på landet med familien sin. Der blir han kjent med de snodige bøndene på nabogården; Goggen, Grynet og Gamlefar. Men den aller beste naboen er den lille traktoren Gråtass, som blir hans nye bestevenn.

Middelhavet
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: KRLE-faget, Norsk , Samfunnsfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn

Ayiva og Abas, to unge menn fra Burkina Faso, legger sammen ut på en farefull og dramatisk reise gjennom Sahara og over Middelhavet, for å komme seg til Italia og et Europa hvor de håper de kan få et bedre liv enn hjemme. De kommer frem, men som flyktninger møter de både motstand og vold, og de må tåle mange nederlag og mye nedverdigelse i sin daglige kamp for en levelig tilværelse.

Etterskjelv
Klassetrinn: 8.-9. trinn, 10. trinn, Videregående
Fag: Norsk, KRLE-faget, Samfunnsfag
Tema: Helse og rus, Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller, Mobbing, Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap/respekt

16 år gamle John returnerer til hjembygda og familien sin etter å ha sonet to år i ungdomsanstalt. Han er klar for å starte livet sitt på nytt, men innser fort at bygda verken ønsker å tilgi eller inkludere han. Johns hjemkomst får fram det verste i menneskene rundt han, og en lynsjestemning bygger seg opp. Han finner tilflukt i Malin, en nytilflyttet jente, som ikke dømmer ham som de andre. Men etterhvert som hetsingen eskalerer trekker både Malin og familien hans seg unna, og John står igjen alene. Aggresjonen og sinnet som en gang sendte han i fengsel bygger seg opp. Han bestemmer seg for å konfrontere situasjonen en gang for alle.

Far from Men
Klassetrinn: 10. trinn, Videregående
Fag: KRLE-faget, Fransk, Norsk, Samfunnsfag
Tema: Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kulturmøter/-konflikter, Politikk og samfunn, Vennskap/respekt

Algerie, 1954. Etter mer enn hundre år med fransk kolonistyre øker stadig misnøyen og utålmodigheten blant algeriere som ønsker uavhengighet. Konflikten mellom franskmenn og algeriere utvikler seg til krig, og midt opp i det hele står Daru. Daru er fransktalende, av Europeisk herkomst, men har levd hele sitt liv i Algerie. Han jobber som en idealistisk lærer på en avsidesliggende skole, hvor han underviser en klasse med arabisktalende barn. Overfor både lokalbefolkningen og kolonistene er han er fremmed.

En dag får Daru uventet besøk av lovens håndhevere, som gir han beskjed om å eskortere en algerisk fange, Mohamed – anklaget for mord, over fjellene og frem til byen Tinguit, hvor fangen skal stilles overfor en jury. På sin strabasiøse vandring skjønner Daru og Mohamed raskt at de må stå sammen for å overvinne den lange rekken med trusler og hindre som møter dem. De erfarer at den enes fiender som regel opptrer som begges fiender, og at de ikke overlever ferden over fjellene uten hverandres vennskap og tillit.

Hunger Games – hele serien
Klassetrinn: 8. til 10. trinn, samt videregående
Fag: Norsk, samfunnsfag, naturfag og KRLE
Tema: Eventyr/fantasy, individ/gruppe, konflikt/krig og menneskerettigheter, kulturmøter/-konflikter, likestilling kjønnsroller, litteratur på film, politikk og samfunn, vennskap/respekt

I framtidssamfunnet Panem styrer President Snow med militær makt. For å kue befolkningen arrangeres de årlige Huger Games, et TV-show hvor utvalgte deltagere kjemper på liv og død. En dag deltar ungjenta Katniss, vinner konkurransen og ender opp som motstandsbevegelsens viktigste våpen.

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-Filmen
Klassetrinn: 1.-7. klasse
Fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE, kunst og håndverk og musikk
Tema: Eventyr/fantasy, individ/gruppe, kunst, litteratur på film, mobbing, oppvekst/familie, vennskap/respekt

Charlie Brown forelskelser seg i den nye jenta i klassen. Dessverre så er han veldig klønete, og de fleste forsøkene han gjør på å bli lagt merke til ender med fiasko. Men Charlie gir ikke opp.

He Named Me Malala
Klassetrinn: 8.-10. klasse, videregående
Fag: Norsk, samfunnsfag, engelsk og KRLE
Tema: Historie, individ/gruppe, konflikt/krig og menneskerettigheter, kulturmøter/-konflikter, likestilling/kjønnsroller, oppvekst/familie, politikk og samfunn

I dokumentarfilmen He Named Me Malala får vi et nærgående innblikk i livet til fredsprisvinneren Malala Yousafai, den pakistanske ungjenta som i 2012 ble forsøkt drept av Taliban, på grunn av sitt engasjement for jenters rett til å gå på skole.

Sangen fra havet
Klassetrinn: 1.-7. klasse
Fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE, kunst og håndverk og musikk
Tema: Eventyr/fantasy, historie, kunst, oppvekst/familie, vennskap/respekt

Søsknene Ben og Saoirse må få tak i sin forsvunne mors skinnkåpe. Med den kan Saoirse gjøre seg om til en sel, og synge sangen fra havet, sangen som opphever den grufulle Ugleheksas forbannelse over landets forsteinede fabelskapninger.

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Klassetrinn: 1.-4. klasse
Fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE, kunst og håndverk og musikk
Tema: Eventyr/fantasy, individ/gruppe, kulturmøter/-konflikter, kunst, vennskap/respekt

Knutsen og Ludvigsen er to gode venner som bor i en togtunnel. En dag møter de den vakre Amanda som trenger hjelp til å finne sin professor-pappa før den onde Rasputin tvinger han til å lage et serum som forvandler menneskeheten til viljeløse slaver.

Annonse
Skroll til toppen