Annonse
Siv sover borte

Rett rundt hjørnet

– I år har vi 108 filmer fra 29 forskjellige land på programmet, og filmene representerer de beste, morsomste, mest spennende og engasjerende barnefilmene som lages i dag, sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn. – Vi viser både spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer: Fra storslåtte publikumsfilmer til filmer du ellers ikke ville fått opplevd på kino, og flere av filmskaperne tar turen til Kristiansand under festivalen.

Se årets program her.

Sportsdokumentarer og norske kortfilmer
Tre filmer, tre drømmer. Programmet Sport Kids er et nordisk dokumentarfilmprogram om barn som tar idretten sin på største alvor. Barnefilmfestivalen viser de tre filmene Dans for livet, Ruth og Varicella som tar for seg hallingdans i Norge, cheerleading i Sverige og ballett i Russland.

– De tre filmene er spennende og engasjerende portretter av barn som virkelig brenner for det de holder på med. I fjor presenterte blant annet Erlend E. Mo filmen Dans for livet på et dokumentarfilmseminar her på festivalen, og vi gleder oss veldig til å vise hele filmen hos oss i år, forteller Monrad-Krohn.

Det vises også flere norske kortfilmer på Barnefilmfestivalen. Blant annet blir det premiere på Christian Los Fra mus til menn, Morten Øverlies Grimase og Spray av Mads Eriksen, som var vinnermanuset i Barnefilmfestivalens manuskonkurranse i 2014.

Førpremierer og Berlin-vinnere på programmet
Det er den nederlandske Little Gangster, regissert av Arne Toonen, som får æren av å åpne filmballet i Kristiansand. Det blir også førpremierer på blant annet Den lille prinsen og Robinson Crusoe, den tredje filmen om superhelten Antboy står også på programmet. I tillegg vises den tyske filmen Hjemme alene, den svenske Siv sover seg bort og den latviske Mellow mud, som alle tre kommer rett fra filmfestivalen i Berlin til Kristiansand. Mellow mud ble også årets vinner av Krystallbjørnen.

– Det er stor bredde i historiene filmene forteller og veldig mange tar for seg samfunnsaktuelle temaer og temaer barn er opptatt av og kjenner seg igjen i, sier Danckert Monrad-Krohn.

I år er det 100 år siden Roald Dahl ble født. Dette markeres med et spesialprogram til ære for forfatteren, og det blir også et spesialprogram der flere av Studio Ghiblis filmer vises, inkludert den Oscar-nominerte Marnie – Min hemmelige venninne.

Fra manus til publikum, dokumentarseminar og filmverksteder
De siste årene har Barnefilmfestivalen hatt økt fokus på dokumentarfilmer for barn, og i samarbeid med Sørnorsk filmsenter arrangeres seminaret Forståelse, toleranse og inkludering.

– På seminaret tas det utgangspunkt i ulike dokumentarer og det settes fokus på hvordan disse kan bidra til innsyn i andres liv og dermed også skape en bedre forståelse for at verden ikke bare er svart-hvitt, forklarer Monrad-Krohn.

I samarbeid med NFI: LAB arrangeres det også et seminar som tar for seg hvordan blant annet manusforfattere, regissører, produsenter og distributører skal tenke barn som målgruppe – fra manus til publikum. En av foredragsholderne her er Maurice Wheeler fra Little Big Partnership som blant annet har bistått Nickelodeon, BBC, Disney, Microsoft, Google, Universal Music og Lego.

For to år siden ble NFI: LAB Junior: Manusverksted for barnefilm arrangert for første gang, og i år inviterer Norsk filminstitutt igjen fire manusforfattere for fiksjonsfilm til å delta i et omfattende program med manusverksted for originale samtidsfilmfortellinger for barn.

Det arrangeres også forskjellige filmverksteder for skoleelever i Kristiansand.

Les mer om seminarene her

Om Barnefilmfestivalen i Kristiansand
Den 19. Barnefilmfestivalen i Kristiansand går av stabelen 26. april til 1. mai. I alt vises 108 barne- og ungdomsfilmer fra 29 land. I tillegg arrangeres det workshops, kurs og verksteder som skal bidra til å utvikle barnefilmskapere ytterligere. Det blir også visninger og arrangementer i Arendal og Farsund.

Lørdag 30. april skal det deles ut flere priser: Barnefilmprisen på 75.000 kroner til beste utenlandske barnefilm, ECFA-prisen der vinneren automatisk går videre til kåringen av Europas beste barnefilm og Dyreparkprisen som gis til publikumsfavoritten.

Annonse
Skroll til toppen