Annonse
Børning 2

Innlandseffekten: konger og rånere gjør sterkt kinoår

I det som har vært det beste kinoåret på 33 år har blant annet innlandskinoene hatt en skikkelig oppsving. Oppdal kino kan skilte med ny rekord og første gang over 40 000 besøkende. Dette utgjør en økning på 26,1 % fra forrige år.

På Hamar kino har det lokale publikummet virkelig støttet opp om sambygdingen Anders Baasmo Christiansen, som hadde sentrale roller i alle de tre mest sette filmene i 2016 («Kongens nei», «Snekker Andersen og Julenissen» og «Børning 2»). Nesten 40 % av Hamars besøk har vært på norske filmer, og bidratt betydelig til kinonens totale økning på 19,6 % fra 2015, som også var et sterkt år.

Se også: Tre norske filmer på kinotoppen

Notodden og Kongsberg kino, med sterke økninger på henholdsvis 19,3 % og 26,8 %, føler seg kanskje hjemme i Børning-universet, mens Elverum kinos publikum kjenner sin historie og har møtt opp i hopetall på «Kongens nei», og økte totalt med 22,2 % fra 2015.

bølgkogbxbh6.jpg

Lokale filmer engasjerer

En lignende effekt så vi også i 2015, hvor «Bølgen» skylllet innover vestlandet (riktignok hele landet også) med tung kraft. Man snakker om dagen om en nasjonalromantisk filmbølge, hvor filmer med lokalt nedslagsfelt og/eller historisk sus virkelig slår an blant publikum. Det er ikke mange som tør håpe på at kinoåret 2017 skal bli like sterkt som sin forgjenger, men vi har i alle fall potensielt noe av suksessoppskriften klart, med en rekke norske satsninger på plakaten.

Annonse
Skroll til toppen