Annonse
Den store skolekinodagen

Siste innspurt til skolekinodagen

Foto: Knut H. Slettemo/Telen

Den 7. februar 2017 arrangeres Den store skolekinodagen og skoleelever samles på kinoer i hele Norge for både underholdning og læring. De siste 10 årene har det vært en jevn kamp mellom kinoene på Notodden og Nordkapp om å bli kåret til årets skolekino. Vi har snakket med begge kinoene om hva som gjør DSSK til et godt tilbud for skoleelevene og hva som kreves for at arrangementet skal bli vellykket.

Nøkkelen til suksess

Et godt samarbeid med skolene har vært avgjørende for suksessen både på Notodden og i Nordkapp. I forbindelse med Honnywoodfestivalen, Nordkapps arrangement tilknyttet DSSK, forteller kinosjef Edelh Ingebrigtsen at kinoen har et tett samarbeid med både grunnskolen og videregående skole. Elevene i grunnskolen bidrar også med å planlegge og arrangere festivalen.

5.jpg 

– Honnywood arrangeres i samarbeid med grunnskolen og all ordinær undervisning legges bort denne dagen og elevene deltar fullt og helt på festivalen. Skolen mener dagen er viktig på mange måter, både innholdsmessig, faglig og sosialt for skolens miljø. Det har vært helt avgjørende at kinoen har fått til et meget godt samarbeid med Den kulturelle skolesekken og styringsgruppen som har ansvaret for den.

På Notodden har kinoen også utvidet Den store kinodagen til å bli en minifestival. Kinosjef på Notodden, Hilde Hem, utdyper viktigheten i samarbeidet med skolene, og forteller at nøkkelen til Skolefilmfestivalens suksess var å få innpass i skolenes fagplaner:

– Undervisningsmateriellet som utarbeides til relevante filmer, av Film & Kino, er gull verdt for oss som jobber med DSSK og for skolene. Dette gjør at DSSK kan inngå i fagplanen og at skolene finner arrangementet “nyttig”.

Filmstudieark, som nå driftes av NFI, finner man her

4.jpg

Foto: Knut H. Slettemo/Telen

Spennende med pyroteknikk og filmskaperbesøk

Mens man ofte kan tenke at en festival må forsøke å fornye seg og nå nye høyder hvert år, legger Hem vekt på viktigheten i Skolefilmfestivalens forutsigbarhet. Når alle parter hvert år vet hva programmet i hovedtrekk skal inneholde, skaper det en trygghet spesielt for skolene da man lettere kan oppnå de resultatene man ønsker.

– Vi har samme opplegg som tidligere hvor 5. trinn får besøk av manusforfatter, 6. trinn regissør, 7. trinn skuespiller, 8. trinn effektmaker og 9. trinn pyroteknikere. 10. trinn får spesialopplegg med regissøren av filmen de skal se. Alle elevene i grunnskolen i Notodden kommune deltar hvert år.

2.jpg

Foto: Niklas Øymo/Telen

Forutsigbarheten i programmet skaper også en stor spenning blant elevene som vet at når de kommer i et bestemt trinn, får de oppleve et spesifikt område av filmfaget.

– Det er alltid stor spenning rundt hvilken filmskaper de skal få møte og selvfølgelig hvilke filmer de skal få se. Jeg tror det er mange som ser frem til de kommer i 8. og 9. trinn da de får besøk av effektmakere og pyroteknikere.

7.jpg

Foto: Knut H. Slettemo/Telen

6.jpg

Foto: Kai Andersen/Telen

I Nordkapp er filmkurs og regissørbesøk også en viktig del av programmet, og elevene synes det er stas å komme såpass tett på filmfaget. Men Ingebrigtsen forklarer at når de jobber med årets program, er det ikke nødvendigvis i deres fokus at de må toppe tidligere år.

– Programmet former seg etter hva som er tilgjengelig av filmer, gode ideer og naturlig opplegg knyttet til de filmer og annet opplegg som kommer med i programmet.

Den store skolekinodagen arrangeres for fjortende år på rad. I 2016 deltok 75 kinoer og over 30.000 elever. Antallet er forventet å toppes i 2017.

Påmeldingsfristen er 20. januar og skjer per epost til jorgen@kino.no.

Annonse
Skroll til toppen