Annonse
Børning 2

Sterkt år for Bygdekinoen

En snekker, en råner, en konge, Solan & Ludvig og en mann fra Snåsa ga rekordbesøk for Bygdekinoen i 2016. Mer enn 154 000 kinogjengere løste billett til Bygdekinoens forestillinger i 2016. Det er en økning på mer enn 30 000 besøkende, sammenlignet med fjoråret. De fem best besøkte filmene var norske, og norskandelen var på svimlende 53,8 prosent.

– Vi har hatt det beste besøket siden tiden i Statens filmsentral. I klartekst betyr det at vi må tilbake til før 1988 for å finne et besøk som kan matche dette, sier Bygdekinoens leder Arnfinn Inderhaug.

Det var først og fremst norske filmer som trakk de store folkemengdene på rutene til Bygdekinoens maskinister. Hele sju av ti filmer på topp 10-listen for 2016 er norske, og norskandelen på nesten 54 prosent er den høyeste som er målt hos Bygdekinoen de senere årene.

– Det er en spesielt stor interesse for norsk film på våre spillesteder, og det er ikke så overraskende for oss at Snekker Andersen og julenissen topper foran Kongens nei. Familiefilmene gjør det gjerne forholdsmessig sterkere på bygdene enn de gjør det i byene. Det var for eksempel ingen kino som hadde bedre besøk enn oss på Gråtass gir gass. Med Kongens nei og Mannen fra Snåsa fikk vi dessuten trukket mange godt voksne til Bygdekinoen, og det er veldig hyggelig. Det viser at om vi har de riktige filmene, kommer publikum i alle aldre på kino, sier Inderhaug.

Se også: Rekordår på kino

Hordaland er stadig fylket med best besøk for Bygdekinoen med hele 21 815 løste billetter, mens Møre og Romsdal og Nordland følger hakk i hæl, med henholdsvis 19762 og 17615 besøkende.

– Selv i et år hvor mange av de største, norske filmene er lagt til indre Østland, er det interessant å se at besøket er rekordhøyt i de samme områdene hvor den mer regionalt forankrede Bølgen fylte salene året før, sier Inderhaug.

Spillestedet Oseania på Os utmerker seg som Bygdekinoens best besøkte spillested, med 7334 besøkende.

– På Oseania har de et snitt på 193 besøkende per visning, og det er det nok ikke mange andre kinoer i landet som kan skryte av, sier Inderhaug.

Bygdekinoens årsrappport (xlxs)

Annonse
Skroll til toppen