Annonse
Thomas Gullestad i Den 12. mann

Den 12. mann tar form

I februar har regissør Harald Zwart og hans team filmet på location i Nord-Norge, under vekslende vær- og føreforhold. Enkelte av scenene er spilt inn i historiske omgivelser, nær områdene der den virkelige historien om Jan Baalsrud utspilte seg.

– Det har vært noen krevende, men fantastiske uker!

sier Harald Zwart som i de senere år regissert en rekke internasjonale filmer med base i Los Angeles. «Den 12. mann» er hans første norske spillefilm siden suksessfilmene «Lange Flate Ballær» og «Lange Flate Ballær II».

– Historien om Jan Baalsrud er en nasjonalskatt som har fulgt meg gjennom hele livet – en historie om utholdenhet og prøvelser, men også om håp og vennskap. Jeg er fascinert av styrken og motet til Baalsrud og de som hjalp ham. Han er en inspirasjon som kan få oss til å yte langt utover hva vi tror vi har krefter til. Thomas Gullestad er perfekt i rollen som Jan Baalsrud og jeg gleder meg også over å ha fått Jonathan Rhys-Meyers i rollen som Gestaposjefen Kurt Stage, sier Zwart.

Thomas Gullestad i Den 12. mann.jpg

Thomas Gullestad, mest kjent fra rap-gruppen Klovner i Kamp, spiller hovedrollen som Jan Baalsrud.

Produsent Aage Aaberge har stått bak en rekke norske storfilmer. Han har forberedt innspillingen i flere år og har respekt for det arbeidet filmteamet nå gjør:

– Den 12. mann er en utrolig fortelling om en mann som overlevde en dramatisk flukt gjennom røft norsk landskap, midtvinters, med fienden i hælene og alle odds mot seg.

Aabege forteller videre at de har har lagt innspillingen til Troms, midtvinters, og at de visset de ville møte utfordringer underveis. Men realsmen i omgivelse har vært viktige for filmen, og de har hatt noen usedvanlig flotte dager på location, både på Film Camp i Målselv og på Sommarøy.

Innspillingen av Den 12. mann vil foregå frem til slutten av mars, i Lyngen og i Oslo-området, og premieren er satt til 10. november 2017.

OM FILMEN

Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn  gikk om bord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av nordmenn ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare den tolvte mannen – Jan Baalsrud – klarte å komme seg unna. Filmen Den 12. mann er historien om Jan Baalsrud – og om de som hjalp ham.

 

Tips til saker? Kontakt oss på redaskjon@kino.no

 

 

Annonse
Skroll til toppen