Annonse
Kongens nei

Filmkritikerprisen til Kongens nei

Filmkritikerprisen for beste norske langfilm i kinodistribusjon det foregående kalenderår (2016) ble delt ut torsdag 23. mars av Pia Tjelta på vegne av Norsk Filmkritikerlag. Det er i år 67 år siden prisen ble utdelt for første gang. Da gikk prisen til «Gategutter», regissert av Arne Skouen. Prisen går til filmen som helhet og blir vanligvis tatt imot av regissøren.

Erik-Poppe.jpg

Regissør Erik Poppe (foto: Sigurd Moe Hetland)

Det var tre nominerte: Barneraneren (regi: Jon Haukeland), Kongens nei (regi: Erik Poppe) og Pyromanen (regi: Erik Skjoldbjærg). Prisen gikk til «Kongens nei» i regi av Erik Poppe. I juryens begrunnelse heter det bl.a. «Filmen bærer mange av regissørens tydelige dramaturgiske kjennetegn. Vi blir invitert til å følge de små menneskene inn det store dramaet. Slik bidrar filmskaperen til et historisk bilde som gir nye generasjoner innsikt i en for Norgeshistorien avgjørende hendelse. Og samtidig har han skapt en på alle vis selvstendig og kunstnerisk fullendt film med bred publikumsappell, støttet opp av hans sterke kunstneriske visjon. Gang på gang har vi sett regissøren målbære denne visjonen gjennom å løfte fram de sterke historienes iboende menneskelige kraft. Dette er avgjørende for at Erik Poppe også for sin film «Kongens nei» tildeles Filmkritikerprisen.»

ceqykms6.jpg

Bente Børsum vant pris for sin innsats i «Sensommer» .

I tillegg ble det delt ut to andre priser fra Norsk Filmkritikerlag. Prisen for beste fagfunksjon i en norsk film i samme periode (2016) gikk til Bente Børsum for hovedrollen i «Sensommer» av Henrik Martin Dahlsbakken og hedersprisen Budbringeren, til noen som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk, gikk til Anne Gjelsvik, som anses som en uunnværlig ressurs for den norske filmoffentligheten. Hun har undervist og forsket ved NTNU i Trondheim i en årrekke, og høster stor respekt i både student- og forskningsmiljøer, norske så vel som internasjonale.

dddd.jpg

Prisvinnerne Anne Gjelsvik, Erik Poppe og Bente Børsum (foto: Sigurd Moe Hetland)

Bente Børsum fikk Filmkritikerprisen for Per Bloms «Mors Hus» allerede i 1975 (for 1974) og gjør seg sterkt gjeldende i Erik Løchens «Jakten» fra 1959, som for ikke lenge siden ble stemt frem av filmkritikere som historiens beste, norske film. Nå er hun 82 år gammel og «beveger, rører og gjør inntrykk på oss som aldri før» uttaler juryen.

 

Annonse
Skroll til toppen